שתף קטע נבחר

תרכובות ברום זיהמה, הפיצוי: חינוך סביבתי

תושבי הנגב הגישו בקשה לאישור תביעה ייצוגית על סך למעלה ממיליארד שקל, נגד המפעל מקבוצת כיל, בשל פליטת חומרים רעילים מארובותיו. אבל לבסוף הוסכם על פשרה, במסגרתה המפעל ישדרג את המערכות שלו ויקים מרכז חינוכי סביבתי

מפעל תרכובות ברום יתקין מתקנים שימזערו פליטת חומרים מזהמים וישקיע מיליון שקל בפרויקט חינוכי סביבתי. כך נקבע בהסדר פשרה שאושרה השבוע בבית המשפט המחוזי בבאר שבע, במסגרת בקשה לאישור תובענה ייצוגית שהגישו תושבי הנגב נגד המפעל בשל פליטת חומרים רעילים מארובותיו.

 

עוד פסקי דין בנושאי סביבה - בכלכלה ירוקה :

 

תרכובות ברום הוא מפעל כימיקלים מקבוצת כיל. מדור בבקשה לאישור תובענה ייצוגית על סך למעלה ממיליארד שקל, שהגישו תושבי הנגב נגד מפעל תרכובות ברום הממוקם ברמת חובב. בבקשה נטען כי בבדיקות פתע שנערכו בארובות המפעל, התגלה כי בין השנים 2004-2001 השתחררו מהן חומרים רעילים ומסוכנים לאוויר, וחשפו את תושבי הסביבה לזיהום.

 

עוד נטען, כי המפעל פגע באוטונומיה של התושבים המתגוררים בסמוך לו, בהם בדואים תושבי האזור ואלפי תושבי הנגב ובאר שבע, ושבריאותם הייתה יכולה להינזק מהפליטות החורגות. עוד ציינו המבקשים, כי בגין הנזקים שנגרמו להם כתוצאה מהזיהום, מתנהלת תביעה נזיקית נפרדת.

 

מו"מ ממושך

 טרם הדיון באישור הבקשה, ניהלו הצדדים משא ומתן ממושך שהבשיל לכדי הסדר פשרה, על אף התנגדות בא-כוח המבקשים. בהסדר החליטו הצדדים, כי לאורך 4 שנים, המפעל יתקין וישדרג מתקנים למזעור ומניעת פליטת חומרים או ריחות לא נעימים מהמפעל, בהשקעה כוללת של 9.2 מיליון דולר.

 

כמו כן התחייב המפעל להשקיע מיליון ש"ח במרכז חינוכי סביבתי במועצה האזורית אבו בסמה, במסגרתו יפעלו להגברת המודעות והמעורבות הסביבתית של התלמידים, כאשר התשלום יתפרש על פני 3 שנות לימוד.

 

בנוסף הסכימו הצדדים, כי למבקשים ישולם גמול של 100,000 שקל ולבא כוחם ישולם שכר טרחה של 812,000 שקל.

 

הסדר שישפר את איכות האוויר

השופט אריאל ואגו אישר את הסדר הפשרה לאחר שקבע כי הינו ראוי הוגן וסביר. הוא קבע, כי אין באישור ההסדר כדי לפגוע בטענות ובזכויות המבקשים, במסגרת התביעה הנזיקית שהגישו נגד המפעל, ואינה חוסמת את דרכו של תובע פוטנציאלי שנגרם לו חולי או נזק בשל הזיהום, בפני הגשת תביעה שכזו.

 

עוד נקבע, כי אילו היה ביהמ"ש נדרש לדון בתובענה, היה צורך בבירור שאלות מורכבות ובהן- כמות החריגות, אופי החומרים שנפלטו, היקף הפליטה שנחשפו אליה חברי הקבוצה, כיצד והאם הם הועמדו בסיכון בריאותי והאם נפגעה האוטונומיה שלהם, ולכן היה סיכון משפטי בניהול התביעה, אשר אויין על ידי הסדר הפשרה.

 

לבסוף נפסק, כי ההסדר שגובש עומד לשפר את איכות האוויר ולמזער פליטות מזהמות אפשריות, כך שהוא מיטיב עם חברי הקבוצה, וכי יש בו תועלת חינוכית, נוכח הרכיב המיוחד של ההשקעה בתכנית החינוך הסביבתית, אשר מיועדת למעגל הקרוב של האוכלוסייה, שלטענתה, נחשפה לחומרים המזהמים.

 

לעיון בפסק הדין

 

לאתר המשפט הישראלי "פסקדין "

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים