שתף קטע נבחר

החיסול בלבנון: המודיעין של אסד עדיין כאן

לפיצוץ שבו נהרג בכיר ביטחון הפנים הלבנוני וויסאם אל-חסן יש כל סימני ההיכר של פעולה מטעם המשטר הסורי, בסגנון רצח רפיק אל-חרירי ב-2005. הפיגוע נראה כמו איתות ישיר מדמשק - מי שינסה לסכל הברחות נשק ללבנון, יסיים את חייו בארון

הפיצוץ העז שאירע ב-19 באוקטובר בביירות הוא עוד סעיף אחד ברשימת החיסולים הפוליטיים בלבנון, שמאחוריהם עומד ככל הנראה המודיעין הסורי. מה מרוויחה סוריה מן ההתנקשות דווקא בזמנים אלה?

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

הפגנה בלבנון אחרי הפיגוע בביירות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה בלבנון אחרי הפיגוע בביירות(צילום: רויטרס)

 

עמיד (אלוף) וויסאם אל-חסן שחוסל ביום שישי היה ראש אגף הידיעות בביטחון הפנים הלבנוני. חיסולו מזכיר מאוד את רצח רפיק אל-חרירי בפברואר 2005: מכונית תופת גדולה המתפוצצת בעיר ביירות, ומחסלת יחד עם המטרה גם שומרי ראש ועשרות אזרחים.

 

שני הנרצחים, אל-חרירי ואל-חסן, היו שייכים לאותו מחנה פוליטי מוסלמי סוני, המתנגד למעורבות סוריה בלבנון, והם הכירו זה את זה ועבדו יחד בעבר. אל-חסן היה מודע לסכנה לחייו והעביר לאחרונה את משפחתו לפריז. כישרונו הבולט בחשיפת רשתות ריגול והברחת נשק הם שהפכו אותו למטרת חיסול בעיני מתנגדיו.

 

שמונה בני אדם נהרגו, ולפחות 78 נפצעו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שמונה בני אדם נהרגו, ולפחות 78 נפצעו(צילום: רויטרס)

 

בלבנון פועלים שני כוחות במקביל: ארגון חיזבאללה השיעי בראשות חסן נסראללה התומך במשטר הסורי באופן פעיל, ומנגד, האופוזיציה הסונית בראשות סעד אל-חרירי התומכת במורדים בסוריה. מנהיג האופוזיציה אל-חרירי (בנו של הנרצח), העומד בראש זרם "14 במרס", האשים את בשאר אסד ישירות ברצח. רבים באופוזיציה בלבנון רואים קשר בין הרצח לבין העובדה כי אל-חסן היה באלה שחשפו את מעורבות חיזבאללה ברצח אל-חרירי האב.

 

לאחרונה חשף אל-חסן ניסיון הברחת חומר נפץ ללבנון באמצעות השר הפרו-סורי מישל סמאחה. אולם, קשה להניח כי מדובר בנקמה סורית גרידא. אין ספק כי פעילותו הנמרצת של אל-חסן לבלימת ההברחות הסוריות בלבנון נראתה לתומכי המורדים הסורים כסימן חולשה של הנשיא אסד.

 

וויסאם אל-חסן סיכל מזימה סורית וחוסל (רויטרס) (רויטרס)
וויסאם אל-חסן סיכל מזימה סורית וחוסל(רויטרס)

ראש הממשלה לשעבר שנרצח רפיק אל-חרירי, אותו המסר? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ראש הממשלה לשעבר שנרצח רפיק אל-חרירי, אותו המסר?(צילום: AFP)

 

פעילותו החשאית של חיזבאללה נפגעה קשות לפני כמה חודשים, כשחוסל מפקד המבצעים של הארגון, עלי נאסף, במארב של "צבא סוריה החופשי" ליד העיר חומס בסוריה. יש להניח, כי גם במקרה של אל-חסן, כמו זה של חרירי, חיזבאללה מעורב ברצח.

 

מסר תקיף מדמשק

במסגרת מלחמת ההישרדות של המשטר הסורי, אסד מעוניין להוכיח כי כוחו עדיין במותניו, וכי המודיעין הסורי מסוגל גם עתה לפעול בתוך לבנון. ביום הרצח פרסם עיתון המשטר הסורי "תישרין" מאמר שלפיו סעד אל-חרירי תומך בגלוי ב"מחבלים" הפועלים בסוריה נגד משטר אסד ומקיים עמם קשר מתמיד.

 

לא מן הנמנע אפוא, כי מטרת חיסולו של אל-חסן הייתה להזהיר את מחנה "14 במרס" מפני ההשלכות של התמיכה באופוזיציה הסורית. מטרה נוספת היא לאותת למודיעין הלבנוני, כי כל מי שינסה בעתיד למנוע הברחות נשק ללבנון יסיים את חייו בארון.

 

אסד ובכירי הצבא הסורי. מחפשים לשמר נתיב מילוט (צילום: AP) (צילום: AP)
אסד ובכירי הצבא הסורי. מחפשים לשמר נתיב מילוט(צילום: AP)

 

מצבו המידרדר של צבא המשטר הסורי, ההרוגים, העריקות ואבדן השליטה בפריפריה, כל אלה דורשים חשיבה מחודשת לגבי אמצעי המילוט וההישרדות של משטר אסד. סוריה מוקפת במדינות אויב: טורקיה, ירדן וישראל. אם תהיה ידם של המורדים על העליונה, נותרת לבנון המדינה היחידה שאליה יכול המשטר הסורי להעביר אמצעי לחימה וחיילים.

 

אפשרות המנוסה לאזור העלווים בלטקיה שבצפון מערב סוריה כמעוז אחרון של המשטר אף היא מוטלת בספק, בשל הסתכסכות אנשי אסד עם פלגים עלווים אופוזיציוניים. במילים אחרות, חיסולו של אל-חסן יכול לרמז על כוונתו של אסד להשאיר נתיב עתידי להעברת נשק לחיזבאללה או אפילו לחבור אליו כמוצא אחרון.

 

"מעתה ייפרצו גדרות מלחמת האחים"

העיתון הלבנוני "א-ספיר" פרסם מאמר ראשי למחרת החיסול, ובו נאמר בין השאר כי "לבנון חשופה לפשעים פוליטיים זה שמונה שנים (מאז רצח אל-חרירי) ועתה היא חשופה לחלוטין לפגיעה". עוד נכתב ש"מעתה והלאה ייפרצו גדרות הפיתנה (מלחמת האחים): בין סונים לשיעים, בין סונים לעלווים, ובין סוריה ללבנון".

 

התגובה לחיסול בעיתון "א-נהאר" הייתה כנראה קשה יותר, ועל כן דאגו האקרים לפגוע באתר האינטרנט של העיתון. יש לצפות כי המשטר הסורי וחיזבאללה יפנו כהרגלם אצבע מאשימה לעבר המוסד הישראלי, שכן אל-חסן חשף בשנים האחרונות רשת סוכנים בלבנון הפועלים, כביכול, בשירות ישראל. הטענה תהיה כי ישראל מעוניינת לגרום לאבדן היציבות בלבנון ולסכסך בינה לבין סוריה.

 

העיתון "אל-ג'רידה" פרסם מאמר אתמול על ההיסטוריה של החיסולים הפוליטיים בלבנון. המאמר כולל דוגמאות לראשי ממשלה, שרים ובכירים נוספים, החל ברצח ראש הממשלה ריאד א-סלח ב-1951 וכלה באישים המתנגדים לסוריה בשנים האחרונות. נראה כי עד שלא נחזה בהתמוטטות משטרו של אסד בסוריה, לא יוכלו הלבנונים לשים סוף פסוק לרשימת החיסול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפיגוע בשכונת אשרפייה בביירות
צילום: רויטרס
AFP
מאותו מחנה של חרירי. אל-חסן
AFP
צילום: AFP
שומר על נתיב בריחה. אסד
צילום: AFP
חלק מהיסטוריה ארוכה. רפיק אל-חרירי
צילום: EPA
מומלצים