שתף קטע נבחר

מו"מ עם ארה"ב: טהרן מכחישה, ישראל מבולבלת

בתגובה לפרסום הדרמטי ב"ניו יורק טיימס", שר החוץ האיראני הדגיש כי הדיאלוג הדיפלומטי היחידי בין המערב לארצו מתקיים במסגרת שיחות הגרעין הרשמיות. בירושלים התקשו לומר אם אכן היה ערוץ חשאי ואם ישראל ידעה על קיומו. יעלון: כל מו"מ שיפסיק את תוכנית הגרעין מבורך

היו או לא היו שיחות? שעות ספורות לאחר הכחשה רשמית של ממשל אובמה, הכחישה בצהריים (יום א') גם איראן עצמה את הדיווח בעיתון האמריקני "ניו יורק טיימס", לפיו הסכימה לקיים משא ומתן ישיר מול ארצות הברית על תוכנית הגרעין שלה. "שיחות הגרעין ממשיכות כרגיל. חוץ מזה, אין לנו שום מגעים או שיחות עם ארצות הברית", הבהיר שר החוץ האיראני עלי אכבר סאלחי.

 

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

לפי הדיווח, השיחות הן תוצאה של חילופי מסרים אינטנסיביים וסודיים בין וושינגטון לטהרן שהחלו עוד בתחילת כהונתו של ברק אובמה. הנשיא האמריקני ניהל בחודשים האחרונים קרב בלימה במאמץ למנוע תקיפה ישראלית נגד מתקני הגרעין האיראניים והצליח להחריף את הסנקציות נגד כלכלתה של איראן.

 

נשיא איראן. "שיחות הגרעין ממשיכות כרגיל" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
נשיא איראן. "שיחות הגרעין ממשיכות כרגיל"(צילום: EPA)
 

הידיעה בניו יורק טיימס מצאה את ההנהגה הישראלית מבולבלת קלות. גורמים מדיניים בכירים, העוסקים בסוגיה האיראנית, התקשו לענות על השאלה אם אכן התקיים או מתקיים ערוץ ישיר וחשאי בין ארה"ב ובין איראן, ואם ישראל ידעה על קיומו. גורמים בירושלים ציינו כי עדיין לא התקבל מידע ודאי וברור באשר לאופן הקשר המגעים, ויש מי שהביע ספק לגבי דבר קיומו. "בכל מקרה", אמר גורם ישראלי, "כרגע אין מידע על מסלול חדש כזה". ראש הממשלה ביקש מהשרים לתאם איתו כל התבטאויות בנושא בתקשורת.

 

בישראל ציינו עם זאת כי בעבר כבר התקיימו מגעים שונים בערוצים שונים מול טהרן, ולכן אין זה חדש שמתקיימות שיחות בדרגים ובפורומים שונים, שנועדו לגרום לאיראנים לעצור את תוכנית הגרעין. השר משה (בוגי) יעלון ציין הבוקר כי האיראנים עצמם מסרבים להתכנס למתווה של משא ומתן ישיר, אולם הוא מעודד "כל משא ומתן שיוביל להפסקת תוכנית הגרעין".

 

חמינאי מאמין שהמערב ייכנע

ד"ר רז צימט ממרכז אליאנס ללימודים איראנים באוניברסיטת תל אביב סבור כי יש לראות את הדיווח על רקע ההקשר של הבחירות בארה"ב. לדבריו חוסר האמון בין טהרן לוושינגטון כה עמוק, שקשה לראות שינוי בעמדה הנוקשה של איראן. "אם תהיה נכונות למו"מ הם לא יעשו זאת מול האמריקנים אלא מול האירופאים, כי הסנקציות שבאמת משפיעות היום עליהם הוטלו על ידי אירופה, ולכן סביר שהם יפעלו מולם. צריך לזכור שהסנקציות האמריקניות הוטלו כבר אחרי המהפכה האיסלאמית ב-1979".

 

הדיווח מגיע בעת שבטהרן קיים ויכוח, שחלקו גלוי וחלקו מתנהל מתחת לפני השטח, סביב השאלה אם על האיראנים ללכת להסדר בעקבות הלחץ שמופעל עליהם או להמשיך להתעקש על עמדתם ולא לוותר בנושא הגרעין.

 

אובמה ורומני. לקראת הכרעה (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה ורומני. לקראת הכרעה(צילום: AP)

 

עיתוי ההדלפה מהממשל האמריקני לכתבת המדינית של "ניו יורק טיימס" אינו מקרי ומגיע ברגע מכריע במרוץ לבית הלבן, שבועיים לפני ההצבעה ויומיים לפני העימות השלישי והסופי שיתקיים בעיר בוקה רטון בפלורידה ויוקדש לנושאי חוץ וביטחון. הנושא הישראלי והאיראני יככבו. ייתכן שהדבר יסייע לאובמה לטעון שהוא קרוב לפריצת דרך דיפלומטית במאמץ ארוך שנים של מעצמות העולם להגביל את שאיפותיה הגרעיניות של טהרן.

 

בהמשך לדיווח ב"ניו יורק טיימס", הכתבת לענייני חוץ של רשת NBC דיווחה מפי גורם בממשל כי אמנם נוהלו שיחות חשאיות עם איראן לגבי האפשרות של פתיחה בשיחות דו-צדדיות בנושא הגרעין האיראני, אבל לא הוסכם על פגישה.

 

"אסור לוותר, צריך להחזיק מעמד"

אף שבביקורו האחרון בעצרת האו"ם התבטא הנשיא מחמוד אחמדינג'אד בעד דיאלוג עם האמריקנים, צריך לזכור שמי שמקבל החלטות בנושא אסטרטגי כמו זה הוא המנהיג העליון אייתוללה עלי חמינאי. לדברי ד"ר צימט, המנהיג האיראני לא מראה שום סימנים של התגמשות - אלא להיפך.

 

"יש לו תפישת עולם מאוד ברורה שלא השתנתה כבר שנים, ולפיה מה שהמערב רוצה זה לא פשרה בגרעין אלא כניעה איראנית ושינוי משטר. כלומר, הטענה של חמינאי היא שאין מקום לפשרה בסוגיית הגרעין, כיוון שזה יפתח דרישות מערביות נוספות בסוגיות כמו היחס לישראל, זכויות אדם ועוד - ולכן אסור לוותר, צריך להחזיק מעמד נוכח החרפת המצב הכלכלי. לתפישתו, בסופו של דבר המערב ייכנע ויצטרך לוותר על הסנקציות".

 

ד"ר צימט מוסיף כי "העמדה של חמינאי כרגע נוקשה ומסתמכת על זה שהמערב במצבו הכלכלי הנוכחי, אין טעם ללכת להתפשר איתו". עם זאת, גם באיראן המצב הכלכלי הולך ומחריף וייתכן שטהרן תגיע למסקנה שכדאי להתפשר.

 

"האיראנים יודעים היטב שמי שעומד מאחורי משטר הסנקציות זה האירופאים, אבל גם ארה"ב, ולכן על פניו יש היגיון מסוים לקיים דיאלוג עם האמריקנים כדי שיסירו את ההתנגדות לסנקציות", אומר צימט.

 "מצד שני, יש תחושה באיראן שהאופציה הצבאית לא באמת קיימת או לפחות נדחתה, גם אם מונחת באופן רשמי על השולחן, ולכן אין להם יותר מדי דברים שמעודדים אותם להגיע למו"מ עם האמריקנים".

 

באשר לאפשרות שאכן יתקיימו שיחות בין הצדדים, אחרי נתק של יותר מ-30 שנה, הדגיש ד"ר צימט כי סוגיית הגרעין לא תהיה היחידה שתונח על השולחן, לפחות מבחינת האיראנים. "מבחינתם הגרעין זה רק תירוץ. ולכן גם אם הם יהיו נכונים בשלב כלשהו למו"מ עם האמריקנים, צריך להיות ברור לכולם שהם ידרשו שעל השולחן יעלו סוגיות כמו למשל ההכרה במעמד המיוחד של איראן באזור, נכונות אמריקנית להפשיר נכסים, להכיר במשטר הנוכחי ולהפסיק כל תמיכה באופוזיציה וברעיונות לקידום דמוקרטיה באיראן".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 21/10/2012 14:09

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים