שתף קטע נבחר

על חשבוננו: "חאפלה" אצל ביבי, יועצים בעבודה

סיעת הליכוד הוציאה יותר מ-50 אלף שקל על ארוחת ערב בבית רה"מ, סיעת העבודה העסיקה שני ח"כים לשעבר כיועצים תמורת 90 אלף שקל, מרצ פרסמה הודעת תודה לגורם מסחרי וישראל ביתנו השקיעה בקשרים עם מפלגת ימין קיצוני באיטליה. דו"ח מבקר המדינה בנושא מימון מפלגות לא אכזב גם השנה

על רקע מערכת הבחירות שיצאה לדרך, הגיש היום (ב') מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, דו"ח שעוסק במימון המפלגות של סיעות הכנסת בשנה האחרונה. בדו"ח קובע המבקר כי מספר סיעות הוציאו הוצאות בלתי תקינות וחלקן אפילו עברו על חוק מימון המפלגות. החגיגה, כמו תמיד, על חשבוננו.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות

 

מפלגת הליכוד, לדוגמה, הוציאה מעל ל-50 אלף שקל על ארוחת ערב עבור 120 מוזמנים בבית ראש הממשלה בנימין נתניהו. לפי הדו"ח, כל מוזמן היה שווה 418 שקל. המבקר הדגיש כי מדובר בהוצאה חריגה ובלתי תקינה על חשבון הציבור.

 

סיעת הליכוד טענה בתגובה כי מדובר ב"פעילות פוליטית ארגונית מובהקת אשר חיונית ליציבות הקואליציה". למרות זאת, המבקר ציין כי "יש לנהוג בריסון ובחסכנות בכספי המימון הממלכתי".

 

מבקר המדינה יוסף שפירא (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מבקר המדינה יוסף שפירא(צילום: גיל יוחנן)

 

דוברת הליכוד, נגה כץ, הוסיפה לאחר פרסום הדוח כי "מדובר בארוחה שנערכה בבית ראש הממשלה לחברי הקואליציה, שעלות המנה בה אינה חורגת מהפרופורציות הרגילות". לדבריה, העלויות להתאמת בית ראש הממשלה לאירוע העלו את המחיר למוזמן. "הליכוד סבר שזה תקין שכספים אלה ייצאו מהליכוד, אך קיבלנו את הנחיית המבקר, ולכן הארוחה השנה נעשתה בתיאום מראש עם מבקר המדינה וכללה כיבוד קל בלבד", הוסיפה כץ.

 

אולם לא רק בליכוד חגגו על חשבוננו. גם סיעת אגודת ישראל החרדית שילמה "החזרי הוצאות נסיעה" בגובה 37,550 שקל. הסוגיה המעניינת היא כי אותו אדם שנסע הלוך ושוב על חשבון הסיעה כלל לא מועסק על ידה ואין בתיק כל הסכם להתקשר עמו.

 

גם סיעת העבודה העסיקה כיועצים שני חברי כנסת שלה לשעבר בסך של 90 אלף שקל, אולם לא נרשם מה היה טיב העבודה שלהם עבור הסיעה. הליכוד גם היא העסיקה יועצים בסך של 32 אלף שקל לחודש, אולם לא סיפקה למבקר המדינה אסמכתאות לגבי טיב השירות שנתנו אותם יועצים.

 

"כספי המימון משמשים לכיסוי גירעונות" 

מימון המפלגות תמיד מושך לא מעט אש. סיעות הכנסת רשאיות לקבל מימון מדי שנה בהתאם לגודל הסיעה. בשנה האחרונה המפלגות הכניסו 138 מיליון שקל, רובם המכריע מכספי הציבור, בעוד הן מוציאות 89 מיליון שקל. מכיוון שלא מדובר בשנת בחירות, בשנה האחרונה הצליחו רוב המפלגות לצמצם את הגירעון שלהן. בשנה הקרובה, כך לפי ההערכות, הגירעון יגדל מחדש.

 

כיום, לדוגמה, מפלגת העבודה מובילה את טבלת הגירעון עם 42 מיליון שקל. קדימה מחזיקה בגירעון של 31 מיליון שקל, המפד"ל הקטנה עם 17 מיליון שקל והליכוד עם 13 מיליון שקל בגירעון מצטבר.

 

"בפועל", כתב המבקר, "חלק ניכר מכספי המימון הממלכתי השוטף, אשר נועדו לממן פעילות רעיונית שוטפת של הסיעות ואת שמירת הקשר עם הציבור, שהינם עקרונות יסוד של המשטר הדמוקרטי, משמשים דה-פקטו לכיסוי גירעונותיהן של הסיעות מתקופת הבחירות". המבקר קרא למפלגות לנהוג בריסון ובחיסכון במשאבים שהעמידה לרשותם המדינה.

 

במקביל, המבקר מצא לנכון להטיל מספר קנסות על שלוש סיעות שפעלו שלא במסגרת החוק. אחת מהן, המפד"ל, לא רשמה במערכת החשבונות שלה את מלוא הוצאותיה. השנייה, סיעת בל"ד, רשמה פעולות כספיות שמקורן במערכות הבחירות אשר לא ניתן היה לקבוע כי הרישומים הללו היו שלמים ומהימנים. ואילו השלישית, סיעת ארץ ישראל שלנו, לא כללה בחשבונותיה את מלוא הוצאותיה ולא הקפידה על שמירת תיעוד ואסמכתאות.

 

שלוש הסיעות שפעלו בניגוד לחוק זכו לשלילת סכומי כסף שלהם הן זכאיות. המבקר החליט לשלול מסיעת "ארץ ישראל שלנו", של חבר הכנסת מיכאל בן ארי, 40 אלף שקל, מהמפד"ל הוא שלל 80 אלף שקל וסכום דומה נשלל גם ממפלגת בל"ד.

 

המבקר מצא גם מקרים נוספים ורבים שבהם סיעות דיווחו על הוצאות שחורגות מהגדרת החוק. כך, לדוגמה, סיעת תע"ל מימנה נסיעות לחו"ל של בעלי תפקידים לצורך "הסדרת ענייני הסטודנטים מישראל הלומדים באוניברסיטאות בירדן".

 

בנוסף, סיעת מרצ שילמה הוצאות בגין פרסום מודעת תודה לגורם מסחרי, ואילו סיעת אגודת ישראל העמידה את סניפי הסיעה כדי לקבל שירות מעורכי דין לחתום על אברכים שאמורים להתייצב בלשכות הגיוס. סיעת ישראל ביתנו הוציאה 19 אלף שקל כדי להטיס את נציגיה לאיטליה, במטרה לחתום על הסכם שיתוף פעולה עם מפלגת הימין הקיצוני הליגה הצפונית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ראש הממשלה נתניהו
צילום: AP
יו"ר העבודה יחימוביץ'
צילום: גיל יוחנן
מומלצים