שתף קטע נבחר

המיגון אושר אחרי חצי שנה: "הבטחת בחירות"

שבוע לאחר ההחלטה על הקדמת הבחירות, הולידה ההסלמה הביטחונית אישור תוכנית מיגון רחבת היקף ליישובים שהופקרו עד כה. נתניהו קיבל היום המלצה להשלים את ההגנה, אך תוכנית המטה מונחת על שולחנו כבר חודשים ארוכים. אחד התושבים: "אני אומר לכולם, חכו. לפני הבחירות יש הבטחות"

מיגון לפני הקלפי. תחינות התושבים, המלצות מערכת הביטחון ותוכנית מגירה מפורטת לא תרמו עד כה לאישור תוכנית המיגון ליישובי הדרום שנמצאים בקו האש - בין ארבעה קילומטרים וחצי לשבעה קילומטרים מגבול הרצועה. בחינת הצהרותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהבטיח היום (ד') באשקלון להשלים את מיגון 1,700 הבתים, מלמדת, עם זאת, כי אימת הבוחרים מהווה זרז גדול פי כמה. אך התושבים מביעים ספק בטוהר הכוונות ובנכונות ליישומן: "זו הבטחה שהייתה כבר קודם, ותתמסמס אחרי הבחירות. לא נולדנו אתמול".

 

מקווים לשקט: ביישובי הדרום יחזרו מחר ללמוד

 

בחירות 2013 - לכל הכתבות ב-ynet

בחירות בארה"ב 2012 - לכל הכתבות של CNN ו-ynet

 

בסיור שערך יחד עם שר הביטחון אהוד ברק בסוללת "כיפת ברזל", הכריז נתניהו כי יביא להחלטת ממשלה בישיבתה הקרובה ביום ראשון את אישור תוכנית המיגון האמורה, בשווי של כ-220 מיליון שקלים. "החלטתי לקבל היום המלצה משותפת של שר הביטחון והשר להגנת העורף להשלים את ההגנה על תושבי הדרום", אמר ראש הממשלה, "אנחנו ממוגנים למרחב של עד 4.5 קילומטרים מגבול רצועת עזה, ומטווח של 7 קילומטרים בעזרת כיפות ברזל. בתפר יש מרחב שרק מוסדות החינוך מוגנים בו, ואחרי עבודת מטה שהוגשה לי, החלטתי לאמץ מיגון של כל המרחב הזה. בכך נשלים את הגנת תושבי הדרום".

 

נתניהו לא ציין, עם זאת, כי התוכנית שהחליט לאמץ מונחת על שולחנו זה חצי שנה, ובה המלצות ראשי מערכת הביטחון למגן יישובים אלו, שמתבטאים בנושא כבר זמן רב. יישומה נדחה פעם אחר פעם, למרות סבבי הסלמה רבים ומחאות תושבי האזור. אלו הביטו מערבה וצפו בשכניהם מצדו השני של כביש עוטף רצועת עזה, והתקשו להבין את החלוקה

הגיאוגרפית שקבעה את איכות המיגון.

 

למרות ההפרדה, לא "הבדילו" הרקטות ופצצות המרגמה בין היישובים, והמיגון החסר הפך את חיי התושבים לסיוט. מיגוניות לא הוצבו ברחובות, מרחבים מוגנים לא הותקנו בבתים ומוסדות החינוך סיכנו אף הם את השוהים בהם. "המרחב המוגן שלנו זה בעצם קרטון מעל הראש בגגות אסבסט", סיפרו הבוקר תושבי האזור שאינם נהנים מהגנה. "אנחנו פשוט נשכבים על הילדים ומגנים עליהם בגופנו, מחליטים על איזה ילד ליפול".

 

כעת, עם ההסלמה הביטחונית הראשונה מאז הוחלט על הקדמת הבחירות, ולמרות תשובות שליליות שקיבל אבי דיכטר, השר להגנת העורף, בנושא, הוחלט על אישור התקצוב. 1,700 בתי אב - כ-6,400 תושבים - יזכו למיגון ב-26 יישובים.

 

"זה היה צריך לקרות לפני שנים"

התושבים עצמם שמחו לקבל את ההודעה על המהלך הצפוי, אך לטענת רבים מהם, מדובר באיחור של שנים. "קיבלתי את ההודעה במסרון", סיפר ערן וקנין, תושב קיבוץ גברעם שבמועצה האזורית חוף אשקלון. "זה הפתיע אותי מאוד, אבל הייתה יפה שעה אחת קודם. זה היה צריך לקרות כבר לפני שנים. צריך להסתובב בקיבוץ כדי להבין מה עובר על התושבים". 

  

יום סוער בדרום: סיורי בכירים ופגיעות ישירות (צילום: גדי קבלו, "ידיעות אחרונות") (צילום: גדי קבלו,
יום סוער בדרום: סיורי בכירים ופגיעות ישירות(צילום: גדי קבלו, "ידיעות אחרונות")

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

הוא סיפר כי כבר לפני ארבע שנים קיבלו הבטחה כזו, "הבטחה שעברה בקריאה שלישית, אבל בזמנו טורפדה על ידי האוצר". כך נוצרה ההפרדה של עד 4.5 ק"מ מהרצועה ומ-4.5 מהרצועה, הסביר וקנין. הוא הוסיף כי מתכננים כבר עברו בעבר בקיבוץ ואף הוחלט לאיזה כיוון יהיה הפתח של הממ"ד, "לכן אני אומר לכולם - חכו. לפני הבחירות יש הבטחות. זו הבטחה שהייתה כבר קודם, וגם היא אחרי הבחירות תתמסמס לה. ממש כמו דו"ח מבקר המדינה. לא נולדנו אתמול".

 

על פי ההחלטה שמבטיחים שר הביטחון וראש הממשלה לקדם, בשטח המועצה האזורית חוף אשקלון ייבנו 300 ממ"דים חדשים. אך החשש מהאיום הנוכחי עד השלמת הפרויקט נותר בעינו.

 

התושבים: "לא נשנה עמדה פוליטית"

ברצועת הטווח שבין 4.5 לשבעה קילומטרים מגדר המערכת פרוסים 26 יישובים שבהם, לפי התוכנית שתאושר ביוזמת ראש הממשלה ושר הביטחון, 1,620 ממ"דים בעלות של כ-250 מיליון שקל. בשנים האחרונות בנתה המדינה ביישובים הסמוכים לגבול, ובהם שדרות, 8,350 ממ"דים בעלות של כמיליארד שקלים. המיגון הוקם גם במוסדות החינוך שבמרחק של שבעה קילומטרים מהרצועה.

 

משרד הביטחון מתכוון להרחיב את המיגון במוסדות החינוך עד לטווח של 15 קילומטרים, בתקציב שכבר אושר ועומד על 80 מיליון שקלים, פרויקט שיסתיים עד ספטמבר 2013. במשרד הביטחון הדגישו היום כי בסך הכול נפגעו היום מירי רקטות שמונה בתים בחמישה יישובים בעוטף עזה. רק בית אחד מהם היה ביישוב שמחוץ לטווח ה-4.5 קילומטרים. לדברי גורמים במשרד הביטחון, בבתים האחרים שנפגעו בטווח הקרוב לרצועה שכבר מוגן בעבר היו ממ"דים, מה שסייע למנוע פגיעה בתושבים.

 

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

 

"ההודעה טובה מכדי שנאמין לה", אמרה אריאלה קארו מקיבוץ גברעם על ההבטחה האחרונה של ברק ונתניהו. "אני גרה בדירת גבס שמכל פגיעה בסביבה הבית שלי עלול לעוף באוויר. מאוד מפחיד להיות ללא מיגון. ממ"ד ודאי יגן עלינו ומעבר לזה זו תוספת נחמדה לבית. אבל עד שאני לא אראה את הבנייה - לא אאמין". עוד הבהירה: "בכל אופן לא אשנה את דעתי הפוליטית בעקבות החלטה כזו. צריך לזכור שיש עוד דברים על סדר היום המדיני מלבד הביטחון - יוקר המחיה והאבטלה במדינה. כך שהכרזה על תוספת מיגון, חשובה ככל שתהיה, לא תבטל את זה".

 

איריס חמו ממושב מבקיעים, גם הוא בשטח המועצה האזורית חוף אשקלון, שעברה למושב לאחר פינוי עזה ב-2005 מפאת שדה, הביעה גם היא תחושה דומה: "אנחנו שבעים מהבטחות. כולנו עדיין גרים פה בקראווילות, ובזמן אזעקה ילדים נכנסים תחת השולחנות בבית, כי הם חושבים ששם הכי בטוח. אנשים רצים ברחובות לחפש מבני בטון להיצמד אליהם". חמו סיפרה על קשישים שגרים בבתים משנות ה-40 וה-50, "אותם ניצולי שואה או חולים סיעודיים שאין להם אפשרות בכלל להגיע למרחב מוגן".

 

אחרי הבוקר הקשה שבו הופעל יירוט "כיפת ברזל" בזמן שהילדים היו בתחנות האוטובוס, בדרך לבית הספר, סיפרה חמו: "זה היה מזעזע. חייבים עוד היום להתחיל לבנות לנו את הממ"דים. אבל אני סקפטית. אם מישהו משתמש בנו או עושה מניפולציה ולוקח את זה כקלף לבחירות - אוי ואבוי למדינה שלנו".


 (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)

 (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)

 (צילום: דני כהן) (צילום: דני כהן)
(צילום: דני כהן)


מושב יכיני שבמועצה האזורית שער הנגב הופקר גם הוא במשך שנים. הוא היישוב היחידי במועצה שאינו ממוגן, וכולל 100 בתים בלבד. אחד התושבים, ציון חג'בי, סיפר: "אנחנו נמצאים 200 מטר מקיבוץ גבים, שממוגן כולו כמו בונקר, אבל אנחנו תלויים בחסדי שמיים. אצלנו נפל קסאם וזו הרגשה קשה מאוד. כשאומרים בחדשות שנכנסים למצב חירום אני כבר בהיכון, אבל לא כדי להיכנס לממ"ד אלא לפינוי הנפגעים. אני אבא לשישה ילדים, וכשיש 'צבע אדום' אני נכנס לאיזה רווח בין השירותים לפרוזדור, אוסף את הילדים שבדרך כלל בוכים ואומר, 'אלוהים, רק שלא ייפול פה'. אז מזל שעברה ההחלטה הזו".  

 

גם נועם מארק, שגר ביישוב במועצה האזורית אשכול שספג פגיעה ישירה, סקפטי לגבי המיגון: "עוד לא ראיתי החלטה רשמית של ממשלה. שמעתי אמירה של נתניהו וברק, ואני מאוד מקווה שיכבדו את מה שאמרו ולא ימצאו תואנות כאלה ואחרות כדי להתחמק. הרי אמירה זה לא דבר מחייב". הוא הבהיר עוד: "אני מוטרד, דואג וחושש. בחיי הבטיחו המון הבטחות, חלקן מפוליטיקאים. גם השר להגנת העורף מתן וילנאי אמר לפני שנסע לסין כי צריך למגן את עוטף עזה. אז שר ביטחון שעומד לסיים את תפקידו וראש ממשלה שעומד בפני בחירות אמרו. אני שמח שאמרו ונורא חרד שלא יקרה כלום. הרי אולי אם המצב ישתנה הם יזוזו מההחלטה הזו".


 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: אדר יהלום) (צילום: אדר יהלום)
(צילום: אדר יהלום)

 (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)
 

"יש לי רק מילה טובה לומר על ההחלטה", אמר ראש המועצה האזורית אשכול חיים ילין, שהתמקד בתושבים ולא בפוליטיקה. "עכשיו ימשיך הירי, ויהיה עוד ירי, אבל לפחות לילדים ולהורים יהיה מקום בטוח לשים את הראש. לא מעניין אותי הבחירות. עוטף עזה זה לא מפלגה פוליטית וחמאס לא יורה לפי בחירות. עברנו כבר ארבע ממשלות, כמעט 13 שנה, ואין שקט בדרום".

 

ביממה האחרונה נורו לעבר יישובי עוטף עזה יותר מ-75 רקטות. בשעות הבוקר נפצעו שלושה פועלים זרים מנפילת רקטה במועצה האזורית אשכול. מצבו של אחד מהם, שהוגדר בתחילה כפצוע קשה, השתפר באורח ניכר. מנהל היחידה לטיפול נמרץ בבית החולים, דוקטור מוטי קליין, עידכן כי "במצבו של פצוע נוסף שנפגע קשה לא חל שינוי והוא מורדם ומונשם. העובד השלישי שנפגע קל שוחרר מבית החולים".

 

מערכת "כיפת ברזל" יירטה בצהריים רקטה מעל אשקלון ובבוקר הצליחה ליירט עוד שבע רקטות. חיל האוויר תקף ביממה החולפת חמש פעמים ברצועת עזה והרג שלושה מחבלים פלסטינים.

 

בהכנת הידיעה השתתפו יואב זיתון, אילנה קוריאל ונרי ברנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: גדי קבלו, "ידיעות אחרונות"
סוללת "כיפת ברזל"
צילום: רויטרס
ירי רצוף על יישובי הדרום
צילום: AFP
שר הביטחון אהוד ברק
צילום: אבי רוקח
"רוצים ממ"ד"
צילום: אבי רוקח
פגיעה באחד מיישובי האזור
צילום: AFP
מומלצים