שתף קטע נבחר

קונים דירה? תעיפו קודם מבט במקלט

קניית דירה היא עסקה כלכלית מכובדת, ולפני שחותמים על החוזה צריך לוודא שאין בה ליקויי בנייה שיורידו מערכה. אחד החדרים ששוכחים לבדוק הוא המקלט או הממ"ד - שעלולים לסבול מליקויים שעולים הרבה כסף. מה צריך לבדוק?

בין אם אתם יושבים על הגדר ובין אם החלטתם להכניס את היד לכיס - קניית דירה היא עסקה כלכלית מכובדת ביותר. סביר להניח שלפני שתחתמו על חוזה תבדקו את הדירה לאורכה ולרוחבה, כדי להסיר ספק שליקויי בנייה יורידו את ערכה. אך המציאות מלמדת כי מתעניינים רבים בקניית דירה לא בודקים את מצב המקלט והממ"ד - שעלולים לסבול מלא מעט ליקויים.

 

כתבות נוספות על מקלטים בערוץ הנדל"ן :

 

על פי נתונים שפורסמו באחרונה, כ-80% מהמקלטים בבתים משותפים במרכז הארץ אינם ראויים לשימוש. זהו נתון מטריד, אך הדבר אינו נמצא בתודעה של רוכשי הדירות. הבעיה היא שבמקרה כזה צריך להתחשב לא רק במצב הביטחוני - אלא גם במחיר.

 

אף שלא מדובר בסכומים גבוהים ביחס לעלויות הרכישה והשיפוץ, ולבטח לא על זה תקום ותיפול ההחלטה, ליקויים במקלט עלולים לכאוב לכם בכיס. כך, למשל, שיפוץ ליקויים במקלט יכול להגיע לעתים עד לסכום של כ-20 אלף שקל. בהנחה שכל הדיירים יאלצו לשאת בעלויות השיפוץ, בבניין שכולל 12 דירות, ישלם כל בעל דירה כ-1,666 שקל.

 

אז מה צריך לבדוק במקלט?

אז מה צריך לבדוק במקלט לפני שקונים דירה? חשוב לדעת שהמקלט מהווה את נקודת התורפה של כל המבנה, משום שהוא סופג את כל עודפי המים מהמשקעים. לכן חשוב לבדוק את נושא האיטום של המקלט - החיצוני והפנימי.

 

לרוב מניח הקבלן סביב המקלט מצע חיצוני בלבד, שיאגור את עודפי המים, וכשמובחנת נזילה מתבצע איטום רק של הנקודות הרטובות הגלויות לעין. אך במקרים רבים איטום של הנקודות האלו מחריף את הבעיה, שכן למים יש תכונה לנדוד - וזו רק שאלה של זמן עד שיצוצו במקום אחר. לכן איטום חיצוני אינו מספיק ויש צורך לבצע איטום פנימי, היקר יותר מאיטום חיצוני בלבד.

 

חוץ מהתייחסות למערכות אטימה פגומות ובלתי מתוחזקות כיאות, יש לשים דגש בעת בדיקת תקינות המקלט גם למערכות מים או ביוב שאינן מתפקדות, פגומות או בלתי מתוחזקות וכן למצב תברואתי או מבני שאינו מאפשר שהות במקלט לזמן סביר.

 

כמו כן, יש לסדר את מערכת החשמל במקלט ולהתקין תאורת חירום. התקנות מחייבות במקלטים משותפים גם קיומם של שירותים כימיים. שירותים כימיים זולים יחסית, והדגמים הפשוטים עולים כמה מאות שקלים.

 

ומה לגבי הממ"ד?

באשר לממ"ד, חלק בלתי מבוטל מהליקויים שבו נעוצים ברצונו של בעל הדירה לשלב את החדר בנוף הכללי של הבית. לצורך כך, ובניגוד לחוק, בוצעו במרבית הממ"דים בישראל פעולות שמטרתן לשפר את המראה ולהגדיל את הפונקציונליות של החלל.

 

כך, למשל, פורקה הדלת מטעמי נוחות או לחילופין הותקנה בצורה עקומה ולכן לא ניתן כלל לתקנה. כך גם משקוף הדלת שהורכב עקום ויוצר בעיה מהותית, שכן במקרה זה כמעט בלתי אפשרי לתקן את דלת או חלון הממ"ד מאחר ולא ניתן לפרק את המשקוף שנוצק יחד עם קירות הבטון.

 

כמו כן, התקן לבניית ממ"ד מגביל את עובי הטיח בתוך הממ"ד, שכן טיח עבה מדי עלול לעוף בעת הפצצה ולפגוע ביושבי הממ"ד. במקרים רבים נמצא כי עובי הטיח בממ"ד חורג מהתקן, או שבוצע חיפוי או ריצוף כושל - באופן שדורש תיקון שעלותו אלפי שקלים.

 

ישנם אף מקרים בהם מטעמי חיסכון, הותקנו בחדר חלונות העשויים מאלומיניום עם פינות מחודדות - אשר מהוות סיכון של ממש לילדים בשל גובהם הנמוך. במצעד הליקויים בממ"ד נכללות גם בעיות חשמל וכשלים בתאורת החירום.

 

לסיכום, ליקויים אלו בממ"ד או במקלט יחייבו את רוכש הנכס לתקנות תוך ייקור עלויות רכישת הדירה או השיפוץ. לפיכך בשלב הראשון הרוכש הפוטנציאלי של הנכס יכול לבצע בכוחות עצמו מספר בדיקות על מנת לאפיין את טיב הליקויים, הן בממ"ד והן במקלט. אם אכן קיימים ליקויים, מוטב לקבל הערכה לגבי עלות התיקון ולבחון את האפשרות להפחית סכום זה מעלות הרכישה.

 

הכותב הוא מנכ"ל חברת הדס ביקורת מבנים, המתמחה בביקורת ליקויי בנייה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים