שתף קטע נבחר

אחותו של רבין: "לא למדנו מאז הרצח כמעט כלום"

רחל רבין מזהירה מתהליכי האדישות וההקצנה שעוברת החברה ותוקפת את המנהיגים: "מדברים על חוסן לאומי, אבל דואגים להפחיד אותנו בכל רגע נתון". 17 שנה לאחר הרצח, היא חוששת מטשטוש זיכרון קולקטיבי וטוענת כי "יש אנשים בממסד שלא היה להם נוח להתמודד עם העובדה שנרצח כאן ראש ממשלה"

"הרצח של יצחק לא התרחש בחלל ריק, קדמה לו הסתה ואווירה איומה שהייתה זרה לתרבות ולחברה הישראלית שאני הכרתי עד אז. חלק מהאנשים שהיו שותפים להסתה ההיא עשו כברת דרך מאז - בנימין נתניהו מעולם לא ביקש סליחה על המעשים האלה, אבל אני לא שוכחת מי עמד על המרפסת ההיא בכיכר ציון ומי הלך אחרי הארון ברעננה. האיש הזה הפך לראש ממשלה ואני חיה עם זה רע מאוד".

 

17 שנה אחרי הלילה ששינה לנצח את מדינת ישראל, רחל רבין יעקב, בת 87, מסרבת לשכוח את התקופה שקדמה לו. בראיון מיוחד ל-ynet, שנערך בשיתוף נכדיה, מאיה וטל ולנטיין, אומרת בכאב אחותו של ראש הממשלה המנוח: "לא למדנו מאז כמעט שום דבר".

 

רחל רבין ונכדיה (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
רחל רבין ונכדיה(צילום: אביהו שפירא)

 

רבין, משה דיין ועוזי נרקיס במהלך מלחמת ששת הימים (צילום: אילן ברונר, לע"מ) (צילום: אילן ברונר, לע
רבין, משה דיין ועוזי נרקיס במהלך מלחמת ששת הימים(צילום: אילן ברונר, לע"מ)


 (צילום: אלי אלגרט) (צילום: אלי אלגרט)
(צילום: אלי אלגרט)

 

ביתה של רבין בקיבוץ מנרה קטן מידות וצנוע. היא מתגוררת בו זה 69 שנה, מאז שהיא ובני הגרעין שלה עלו על הקרקע בינואר 1943. בתום נסיעה ארוכה על כביש שש - "דרך רבין" באופן רשמי - קשה שלא לשאול אותה מהי "מורשת רבין" ומה נותר ממנה מלבד הנצחת שמו.

 

"מורשת רבין עדיין כאן", קובעת אחותו. "היא מתחילה בערכים של הקרבה ונתינה שלמדנו בבית ומאלפי בני נוער שמתנדבים ומקדישים את החיים שלהם לטובת המדינה והקהילה. אנחנו לא חשבנו על עצמנו כמרכז העולם וגם חלק גדול מהצעירים של היום לא חושב כך", היא עונה תוך שהיא מביטה בגאווה בשני נכדיה.

 

נכדתה מאיה מעידה כי "בשבילי מורשת רבין זה סבתא רחל, שכל החיים שלה הייתה עסוקה בלעשות ובלחנך". בגיל 27, היא ואחיה הצעיר עסוקים בחינוך בני נוער במסגרת גרעין של "דרור ישראל", תנועת הבוגרים של "הנוער העובד והלומד" שיזמה ומארגנת השנה את העצרת לזכרו של יצחק רבין. שני הנכדים הם דור שלישי לתנועה שבה היו חברות אמם וסבתם, וגם רבין עצמו. "אידיאלים ואהבת הארץ לא עברו מהעולם. את הערכים האלה, ביחד עם שיעורי היסטוריה מרתקים, אנחנו מקבלים בכל פעם שאנחנו משוחחים עם סבתא", מספרת מאיה.

 

רבין והנרי קיסינג'ר (צילום: דוד רובינגר) (צילום: דוד רובינגר)
רבין והנרי קיסינג'ר(צילום: דוד רובינגר)

 

רבין במהלך מלחמת ששת הימים (באדיבות ארכיון מרכז יצחק רבין) (באדיבות ארכיון מרכז יצחק רבין)
רבין במהלך מלחמת ששת הימים(באדיבות ארכיון מרכז יצחק רבין)

רבין, קלינטון והמלך חוסיין בעת חתימת הסכם השלום עם ירדן (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
רבין, קלינטון והמלך חוסיין בעת חתימת הסכם השלום עם ירדן(צילום: איי פי)

ואכן, רבין היא ספר היסטוריה מהלך של קורות הקמת המדינה. עשרות שנים היא עסקה בחינוך, הייתה המורה של הכיתה הראשונה במנרה, נמנתה עם מקימי בית הספר האזורי הר וגיא בקיבוץ דפנה ושימשה כמפקחת במשרד החינוך. כריזמטית, חדה ו"בלתי מתעייפת", היא מצהירה בעצב כי "התקווה שהייתה כאן לאנשים לפני הרצח נעלמה, ואנחנו נשארנו רק עם הפחד".

 

רבין מתגעגעת לאחיה הגדול "שתמיד שמר עליי", אבל כמהה גם "למנהיגות מסוג אחר, שיודעת לעשות ולא רק לדבר. דווקא יצחק, שבא מהמלחמה, ידע להתוות דרך לאור חזון של שלום, לסמן מטרה ולהתקדם אליה בשלבים אך בהתמדה מתוך הבנה שהסכסוך עם הפלסטינים חייב להיפתר קודם כול עבור עצמנו". כשכיהן כרמטכ"ל וכראש ממשלה, מספרת רבין, היא הייתה "שקטה שייעשה הדבר הנכון עבור מדינת ישראל, אבל היום אני בטוחה וסומכת פחות".

 

"בהחלט יש חולשה"

חוסר שביעות הרצון שלה מדור הפוליטיקאים הנוכחי ניכר בשיחה עמה. "המנהיגים שלנו מדברים על חוסן לאומי, אבל דואגים להפחיד אותנו בכל רגע נתון", היא תוקפת. "בהחלט יש חולשה, בעיקר בחוסר היכולת של המנהיגות לעשות כדי לשנות את המצב מיסודו. מנהיגות שמגלה חוסר עקביות, שמנותקת לעיתים מהאנשים בשטח".

 

לדבריה, "לא למדנו כמעט שום דבר מאז הרצח. יש אצלנו הקצנה פוליטית חסרת תקדים. הלכנו רחוק יותר מאי פעם וכעת מתברר שהרצח היה רק תחנה בדרך. האלימות התגברה, הצתות מסגדים, פגיעה בכנסיות, ונדליזם וגזענות שמרימה את ראשה בכל יום. ושוב, מנהיגות שעומדת מנגד ולא עושה דבר כדי להסיר את הכתם הנורא הזה".

 

טל, נכדה בן ה-24, מסביר כי "העצרת השנה היא הצעקה וההתייצבות מול התופעות האלה שמאיימות על הדמוקרטיה ושלמות החברה הישראלית". לדבריו, "קו ישיר מחבר בין כיכר ציון, פעולות 'תג מחיר' ורצח רבין. אסור שהעצרת תהיה פלגנית, צריך להשתמש בה כדי לכונן פה סטנדרטים וכללי משחק דמוקרטיים, שהיעדרם היה בין הגורמים לרצח".

 

העצרת המרכזית בכיכר רבין תתקיים הערב בפעם הראשונה שלא תחת חסות מרכז ההנצחה של ראש הממשלה לשעבר, ותחת מחלוקת שהתעוררה בתנועת בני עקיבא, שחניכיה חויבו להשתתף באירוע. מחר יתקיים בהר הרצל בירושלים טקס

האזכרה הממלכתי. "הרצח וזכרו של יצחק כאיש שפעל למען ביטחון העם הזה הושכחו והודחקו", טוענת אחותו. "יש אנשים בממסד שלא היה להם נוח להתמודד עם העובדה שנרצח כאן ראש ממשלה".

 

לדבריה, "אם ביום ירושלים לא מזכירים אפילו את יצחק, שהיה מפקד חטיבת הראל במלחמת השחרור והרמטכ"ל ששיחרר את ירושלים בששת הימים, אז ברור שיש כאן מגמה שגורמת לכך שציבור גדול של נוער לא יכיר כלל את יצחק בהיבטים הללו. אם מגמת ההקצנה שעוברת על חלק מהחברה הישראלית תימשך ולא ייעשה דבר כדי לעצרה אנחנו עלולים להגיע גם לנקודה שבה תינתן לגיטימציה לרצח, הציבור יהפוך לאדיש אליו ויגאל עמיר ישתחרר", הזהירה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רחל רבין
צילום: אביהו שפירא
יצחק רבין
צילום: יעקב סער, לע"מ
מומלצים