שתף קטע נבחר

הממשלה תאשר מיגון בעוטף עזה, אבל בלי תקציב

בשבוע שעבר הכריז ראש הממשלה על מיגון 1,700 בתים שנמצאים במרחק של 4.5-7 ק"מ מגבול עזה, אולם משרד הביטחון הביע הסתייגות בנוגע לתקצוב. ל-ynet נודע שהתוכנית תאושר היום בממשלה באופן עקרוני בלבד

ראש הממשלה הכריז על אישור מהיר לתקציב מיגון עבור יישובי עוטף עזה, אולם נראה כי תושבי האזור יחכו עוד לא מעט זמן עד שירגישו מוגנים - גם בשל קשיים בדרך לתקצוב התוכנית. במהלך סיור שקיים ביום רביעי שעבר בסוללת "כיפת ברזל" באשקלון יחד עם שר הביטחון אהוד ברק הבטיח בנימין נתניהו להשלים את מיגון 1,700 הבתים ברצועה שבין ארבעה קילומטרים וחצי ל-7 קילומטרים מגבול עזה, אך היום (א') צפויה הממשלה לאשר את התוכנית באופן עקרוני בלבד מבלי לאשר את תקצובה.

 

בחירות 2013 - כל הכתבות ב-ynet

 

ההכרזה של נתניהו נאמרה ברקע סבב ההסלמה האחרון שבמהלכו נורו לעבר יישובי עוטף עזה למעלה מ-75 רקטות. כחלק מההכנות להצעת המחליטים בנושא שאמורה לעלות לדיון בממשלה, הביעו נציגי משרד הביטחון הסתייגות מתקצוב הפרויקט. הסיבה: חלק משמעותי מהסכום - 77 מיליון שקלים - אמור לטענת גורמים במשרד להילקח ממקורות אחרים ולא ישירות מתקציבם.

 

התקציב הכולל אמור להתחלק בין מספר גורמים, בהם משרדי האוצר, השיכון והביטחון, לצד סכום שגייסה הסוכנות היהודית. לפי התוכנית, בניית המיגון ותקצובו ייפרסו על פני שלוש שנים, בתנאי שהתקציב אכן יועבר. לצורך התוכנית נתניהו הכריז על תקציב מיגון בסך 270 מיליון שקל. מדובר בממ"ד בגודל של תשעה מ"ר שתרכוש המדינה לכל בית בדומה לאלו שנרכשו עבור תושבי עזה בטווח הצמוד לגדר, 0-4.5 ק"מ.

 

 

טיוטת הצעת המחליטים בנושא נכתבה ביום חמישי והועברה להתייחסות הגורמים הרלבנטיים למחרת ההכרזה של ראש הממשלה. משרד הביטחון הביע כאמור הסתייגות מסכום המימון המיוחס למשרדו, ובעקבות כך הוחלט שהתוכנית תעלה היום לאישור הממשלה "באופן עקרוני" בלבד, ללא פרק התקציב, והדיונים בנושא התקציב של הפרויקט יתקיימו בימים הקרובים.

 

ממשרד הביטחון נמסר בתגובה כי "ביום חמישי נוסחה הצעת המחליטים בנושא, ובימים הקרובים יתקיימו דיונים על מקורות תקציב התוכנית וסגירתם. משרד הביטחון תומך בתוכנית, עמד מאחורי תכנונה, וימשיך לפעול ליישומה בהקדם האפשרי". גורמים במערכת הביטחון הוסיפו כי המטרה באישור התוכנית היום בממשלה היא לקדם ולהתניע מהר ככל האפשר את יישום התוכנית.

 

גורמים במשרד האוצר מסרו כי עמדתם היא שמשרדי השיכון והביטחון צריכים לשאת בעלויות של פרויקט המיגון כפי שהן מפורטות בהצעה המקורית וכי העלות צריכה לבוא מתוך תקציבם, תוך פינוי משאבים בדרך של קביעת סדר עדיפויות. כלומר, במשרד האוצר מתנגדים למתן תוספת תקציב למשרדים בעקבות אישור הפרויקט וגם יסרבו להכיר בעתיד בהוצאות של משרד הביטחון כהוצאה החורגת מתקרת ההוצאה שקבעה ועדת ברודט לתקציב הביטחון.

 

יצוין כי בעבר שימשו פרויקטים גדולים של מיגון העורף כנקודות מחלוקת בין משרדי האוצר והביטחון סביב שאלת העמידה של מערכת הביטחון במגבלות ההוצאה שנקבעו לה. במשרד הביטחון טענו כי כאשר מחשבים את גודל תקציבו יש להתעלם מהוצאות הנוגעות לבניית גדר הגבול עם מצרים ולהכנת העורף לעימות, מכיוון שאלו אינן פעולות המהוות חלק מתחום אחריותו של משרד הביטחון. במשרד האוצר דחו את הטענות וביקשו להתייחס להוצאות הללו כאל חלק שווה בתקציב הביטחון. 

 

התוכנית מונחת זה חצי שנה 

נתניהו התייחס לנושא בישיבת הממשלה היום ואמר כי "אנחנו עומדים לקבל החלטה להשלים את המיגון של תושבי הדרום. עד היום תושבי הדרום נהנו ממיגון ברצועת עוטף עזה, מיגון מלא עד 4.5 ק"מ. התוספת של מערכת כיפות ברזל נותנת הגנה מעבר לשבעה ק"מ - נשאר התפר. בתפר הביניים היה מיגון של מוסדות חינוך, היום אנחנו מקבלים החלטה להשלים את זה למיגון מלא של כל המבנים, של הבתים, של המגורים, והדבר הזה כמובן יעניק ביטחון לתושבי הדרום. אנחנו עושים זאת משום שהפגיעות מצד רקטות וטילים בטווחים קצרים יותר, היא הרבה יותר גדולה ברצועת עוטף עזה מאשר במרחקים אחרים".

 

נתניהו הוסיף כי "שוחח איתי על כך גם השר להגנת העורף, אבי דיכטר היום, וכמובן קודמו בתפקיד לפני שנסע לבייג'ינג (מתן וילנאי. י"ז), הוא השאיר לי את הבקשה הזאת כמצווה שאנחנו צריכים להשלים. שר הביטחון ביקש ממני גם כן, נדרש לעניין הזה. לא פעם קדמה להחלטה הזאת עבודת מטה נרחבת בין המשרדים השונים בהובלת משרד ראש הממשלה, מנכ"ל משרד ראש הממשלה. הדבר הזה, אני חושב, מתבקש. אני חושב שזו אחת הבשורות החשובות שהממשלה מביאה היום לתושבי הדרום, אני בטוח שזה יאושר ברוב קולות, פה אחד".

 

תוכנית המיגון ל"יישובי ה-4.5-7 ק"מ", קיימת כבר על שולחן מקבלי ההחלטות במשך יותר מחצי שנה, והמלצת מערכת הביטחון למגן עשרות יישובים אלו, בהם שדרות, תלויה ועומדת

יותר משנתיים. תושבים ביישובים אלו טענו כי בתיהם נפגעים ללא שום הבדל או הבחנה מפצמ"רים ורקטות לעומת בתי שכניהם הממוגנים בצדו המערבי של כביש 232 המקיף את עוטף עזה.

 

ההבדל היחיד הוא בכך שתושבים ביישובים שמעט מרוחקים יותר מגדר המערכת, נותרו ללא מיגון מירי תלול המסלול. חלק מהתושבים אף הביעו ביקורת על החלטתו של ראש הממשלה למגן את בתיהם דווקא כיום, פחות משלושה חודשים לפני הבחירות, לאחר שנים של סבבי הסלמה.

 

תושבי עוטף עזה שמחו לשמוע בשבוע שעבר על המהלך

 הצפוי, אך לטענת רבים מהם, מדובר באיחור של שנים. "קיבלתי את ההודעה במסרון", סיפר ערן וקנין, תושב קיבוץ גברעם שבמועצה האזורית חוף אשקלון. "זה הפתיע אותי מאוד, אבל הייתה יפה שעה אחת קודם. זה היה צריך לקרות כבר לפני שנים. צריך להסתובב בקיבוץ כדי להבין מה עובר על התושבים".

 

הוא סיפר כי כבר לפני ארבע שנים קיבלו הבטחה כזו, "הבטחה שעברה בקריאה שלישית, אבל בזמנו טורפדה על ידי האוצר". כך נוצרה ההפרדה של עד 4.5 ק"מ מהרצועה ומ-4.5 מהרצועה, הסביר וקנין. הוא הוסיף כי מתכננים כבר עברו בעבר בקיבוץ ואף הוחלט לאיזה כיוון יהיה הפתח של הממ"ד, "לכן אני אומר לכולם - חכו. לפני הבחירות יש הבטחות. זו הבטחה שהייתה כבר קודם, וגם היא אחרי הבחירות תתמסמס לה. ממש כמו דו"ח מבקר המדינה. לא נולדנו אתמול".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הכתבה השתתף אביטל להב
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחד הבתים בעוטף עזה שספג פגיעה ישירה בסבב הקודם (ארכיון)
צילום: אבי רוקח
נתניהו בעת הכרזת התוכנית. התקציב מעוכב
צילום: גדי קבלו, "ידיעות אחרונות"
מומלצים