שתף קטע נבחר

בין רוסיה למערב: עתיד אוקראינה מגיע לקלפי

אוקראינה בוחרת היום פרלמנט חדש, אבל שמונה שנים אחרי "המהפכה הכתומה" שהציבה אותה על מסלול הדמוקרטיה, מנהיגת האופוזיציה כלואה, משקיפים מדווחים על הפרות והנשיא ינוקוביץ' עשוי להתחזק. רוסיה תשמח לאמץ את קייב לחיקה

אזרחי אוקראינה הולכים היום (א') לקלפיות כדי להצביע בבחירות לפרלמנט. מערכת הבחירות הנוכחית נחשבת לקריטית במדינה שידעה מהפכה דמוקרטית באמצע העשור הקודם, אולם לטענת רבים מאז נסוגה לאחור. ההצבעה מתקיימת בשעה שמנהיגת האופוזיציה, יוליה טימושנקו, יושבת בכלא, וכשברקע חשש מזיופים.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

ראש הממשלה לשעבר טימושנקו מרצה עונש של שבע שנות מאסר בגין "ניצול סמכותה לרעה", עונש שרבים באוקראינה סבורים שהושת עליה בהשפעת הנשיא, ויקטור ינוקוביץ', כדי לסלקה מהחיים הפוליטיים. כליאתה של טימושנקו עוררה ביקורת בינלאומית נרחבת, והגבירה את בידודה של ממשלת אוקראינה באירופה. אלא שהאופוזיציה באוקראינה מחולקת לשתי מפלגות גדולות, ו"מפלגת האזורים" של ינוקוביץ' צפויה לשמור על הרוב שלה בפרלמנט.

 

אזרחים מצביעים הבוקר בקייב (צילום: AP) (צילום: AP)
אזרחים מצביעים הבוקר בקייב(צילום: AP)

 

במערב עוקבים בעניין אחרי הליך ההצבעה באוקראינה, מדינה סובייטית לשעבר הנתפשת כגורם אסטרטגי חשוב. היא שוכנת בין רוסיה לאיחוד האירופי המתרחב, ואחראית להעברה של אספקת אנרגיה למדינות רבות באיחוד.

 

אם מפלגתו של ינוקוביץ' תגיע להישגים טובים בבחירות היום, הדבר יחזק את אחיזתו בשלטון והוא צפוי להרחיק עוד יותר את אוקראינה מהמערב. במסגרת ההרעה ביחסים בין קייב לבריסל על רקע כליאתה של טימושנקו, השעה האיחוד האירופי הסכם שותפות עם אוקראינה. אם המערב יפנה כתף קרה לאוקראינה, מוסקבה צפויה לנסות ליצור ברית כלכלית ופוליטית גדולה יותר עמה.

 

גם הקומוניסטים והלאומנים בדרך לפרלמנט

ארגוני האופוזיציה הפרו-מערביים מקווים לזכות בדי מושבים בפרלמנט כדי לאתגר את שלטונו של ינוקוביץ', ולסטות מהדרך הלא-דמוקרטית והמדיניות הפוגענית שהנהיג לדבריהם. על ינוקוביץ' נמתחה ביקורת לא רק בשל כליאתה של טימושנקו, אלא גם בגין ריכוז הסמכויות בידיו של הנשיא, שדרוג מעמדה של השפה הרוסית באוקראינה (דבר שיש הסבורים כי הוא מאיים על השפה האוקראינית), פגיעה בחופש העיתונות והרחבת השחיתות.

 

אלא שהאופוזיציה באוקראינה נחלשה מאז נשלחה לכלא טימושנקו, מי שהייתה ממובילי המהפכה הכתומה שבה הודח ינוקוביץ' בשנת 2004. מפלגת "המולדת" של טימושנקו מתחרה על קולות הבוחרים עם מפלגת "אודר" שאף היא פרו מערבית. מפלגה זו מונהגת על ידי אלוף האגרוף ויטלי קליצ'נקו. העובדה ששתי המפלגות לא הצליחו לייצר ברית משחקת לידיו של ינוקוביץ'.

 

משקיפים: גם הטלוויזיה לטובת מפלגת השלטון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
משקיפים: גם הטלוויזיה לטובת מפלגת השלטון(צילום: EPA)

 

מפלגותיהם של טימושנקו וקליצ'נקו צפויות לרשום הישגים טובים בהצבעה לרשימות המפלגות, אולם מחצית מ-450 המושבים בפרלמנט יוקצו למנצחים בהתמודדויות אישיות, ושם צפויים למפלגתו של ינוקוביץ' הישגים גדולים יותר. לפרלמנט צפויה להיכנס הפעם גם המפלגה הקומוניסטית, הצפויה להתייצב לצד המחוקקים ממפלגתו של ינוקוביץ'. מפלגה נוספת העשויה לעבור את אחוז החסימה - חמישה אחוזים - היא מפלגת "החופש" הלאומנית, מפלגה הידועה בהצהרות

אנטישמיות והצהרות נגד זרים שהיא משמיעה.

 

לא רק כליאתה של טימושנקו מעלה שאלות בנוגע למידת ההגינות של הבחירות: גם דיווחים ראשוניים על כך שהמשקיפים הבינלאומיים זיהו שלל בעיות במהלך קמפיין הבחירות מטילים עליהן צל. ההפרות לכאורה כוללות שימוש בכספי מדינה, בירוקרטיה ומתקנים על-ידי מפלגת השלטון כדי לקדם את מועמדיה, ונטייה של הסיקור בטלוויזיה לטובת מפלגתו של ינוקוביץ'. עוד דווח על הפחדה של מועמדי אופוזיציה וחששות של האופוזיציה מזיופים בקלפיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מצביעים הבוקר בקייב. ינוקוביץ' הודח - וחזר
צילום: AP
מומלצים