שתף קטע נבחר

מדינה בנובמבר: הפלסטינים יילכו להצבעה באו"ם

ה- או 29 בנובמבר - לפי מה שמסתמן כעת באחד משני התאריכים האלה תבקש הרשות הפלסטינית מהעצרת הכללית של האו"ם לשדרג את מעמדה למדינה שאינה חברה בארגון. בישראל מגבשים סנקציות ומנסים לשכנע מדינות להתנגד

חודש נובמבר נמצא בפתח ומלבד הבחירות לנשיאות ארצות הברית עומד על הפרק גם המהלך הפלסטיני באו"ם, שבו יבקש אש"ף מהעצרת הכללית לשדרג את מעמד פלסטין למדינה שאינה חברה בארגון. הנשיא הפלסטיני אבו מאזן הבטיח לפני חודשים אחדים כי בשל בקשת הממשל האמריקני הרשות תמתין עם המהלך עד לסיום הבחירות בארה"ב שיתקיימו ב-6 בנובמבר.

 

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות

 

ההנהגה הפלסטינית עדיין לא קיבלה את ההחלטה על תאריך ההצבעה, אולם כרגע מסתמנים שני תאריכים בעלי משמעות סמלית: 15 בנובמבר - יום הכרזת העצמאות הפלסטינית על ידי יאסר ערפאת באלג'יר בשנת 1988, או 29 בנובמבר - יום השנה להחלטת תוכנית החלוקה בעצרת הכללית של האו"ם בשנת 1947, תאריך שמציין גם את יום הסולידריות הבינלאומי עם העם הפלסטיני.

 

אובמה ורומני, מי מהם יתמודד עם הפלסטינים ב-4 השנים הקרובות? (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה ורומני, מי מהם יתמודד עם הפלסטינים ב-4 השנים הקרובות?(צילום: רויטרס)

 

בהנהגה הפלסטינית מדגישים כי אבו מאזן נחוש בדעתו להעלות את הבקשה להצבעה ולא לדחות אותה, על אף החשש הממשי מסנקציות שיוטלו על הרשות הפלסטינית מצד ישראל ואולי גם מצד ארה"ב. ייתכן שאבו מאזן עצמו ייסע לאו"ם להצבעה. עיקר החשש הפלסטיני הוא מפני הקפאה ישראלית של העברת כספי המסים הפלסטיניים שמהווים שליש מתקציבה.

 

בנוסף, הפלסטינים מעריכים כי ישראל עלולה לשלול מבכירי ההנהגה את תעודות האח"מ המקנות להם הקלות במעברים ובנסיעות לחו"ל. הרשות, שנמצאת במשבר כלכלי חמור, חוששת כי לא תצליח למצוא תחליף לכספי המסים אם יוקפאו. אמנם הליגה הערבית הבטיחה בעבר כי תעניק לרשות מטרייה פיננסית על סך 100 מיליון דולר בחודש, אך יש לא מעט גורמים ברשות שמטילים ספק ברצון של חלק ממדינות הליגה להעניק לפלסטינים סכום כזה באופן קבוע מדי חודש.

 

הבריטים מציעים לחכות לאובמה

חשש כבד נוסף הוא שוושינגטון תעניש את הרשות בכך שתפסיק להזרים לה את כספי הסיוע. בשנה שעברה החליט הקונגרס להקפיא 200 מיליון דולר מכספי הסיוע לפלסטינים אחרי פנייה של אש"ף למועצת הביטחון במטרה להתקבל לאו"ם כחברה מלאה בניגוד לדעתה של ארה"ב. עם זאת, זמן לא רב לאחר מכן שבה ארה"ב להעביר את הכספים מתוך הבנה שהקפאה שכזאת פוגעת בתפקודם של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים בגדה המערבית.

 

ליברמן ונתניהו. ההכרה תתרחש במשמרת שלהם? (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ליברמן ונתניהו. ההכרה תתרחש במשמרת שלהם?(צילום: EPA)

 

עונש נוסף שארה"ב יכולה לנקוט כלפי הפלסטינים הוא סגירת משרדי אש"ף בוושינגטון. גם אירופה מפעילה על הרשות הפלסטינית לחצים כבדים שלא להעלות את ההצבעה בעצרת הכללית, בעיקר מצד בריטניה, צרפת וגרמניה. בריטניה סבורה כי על הפלסטינים להמתין לתוצאות הבחירות בארה"ב כדי לתת לנשיא ברק אובמה הזדמנות לחדש את התהליך המדיני מול ישראל, אם הוא ייבחר שוב.

 

אבו מאזן מצדו פועל בשני כיוונים. ראשית, הוא שלח לאחרונה איגרות למנהיגי העולם וביקש מהם לתמוך בבקשה הפלסטינית בהצבעה באו"ם. בנוסף, הוא שלח אתמול את חברת הוועד הפועל של אש"ף, חנאן עשראווי, לסבב פגישות באירופה כדי לנסות ולהשיג שם תמיכה במהלך.

 

שנית, הוא מדגיש לאחרונה בנאומיו שהפנייה לאו"ם היא הדרך היחידה להצלת פתרון שתי המדינות. אבו מאזן גם רמז כי עם שובה של המשלחת הפלסטינית מההצבעה, הרשות תהיה מוכנה לשוב למשא ומתן עם ישראל. בניגוד לעבר, אבו מאזן לא ציין בדבריו כי הפלסטינים ידרשו כתנאי מוקדם להקפיא את הבנייה בהתנחלויות, או הכרה ישראלית בפתרון שתי מדינות על בסיס גבולות 1967.

 

לחץ דיפלומטי חובק עולם

ובינתיים בירושלים נערכים במערכת המדינית דיונים לקראת צעד שכזה. בשלב זה ישראל מפעילה לחץ על כמה מדינות במערב אירופה וגם במזרחה, באמריקה הלטינית, באסיה ואפילו באפריקה. ברור כי לפלסטינים יש רוב אוטומטי להצבעה, אך עם זאת בישראל מנסים להשיג התנגדות של כמה מדינות משמעותיות ומשפיעות שיקטינו את גודל ההישג.

 

בישראל נערכים להפעיל סנקציות ומשוכנעים כי יהיה אשר יהיה הנשיא בארצות הברית לאחר הבחירות, האמריקנים יתנגדו למהלך ויצביעו נגדו. בירושלים מקווים שגם וושינגטון תגבש שורה של סנקציות על הרשות, אולם גם בישראל מודעים לכך שסנקציות חריפות מדי עשויות לפגוע ברשות עד כדי פגיעה ביכולתו של אבו-מאזן לשמור על שליטה.

 

גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, המבקר כעת בצרפת, צפוי להתייחס לנושא בשיחותיו עם הצרפתים. גורמים מדיניים העריכו עם זאת כי הצרפתים צפויים להעלות בשיחות גם את נושא ההתנחלויות.

 

בתוך כך, לשכת יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן הכחישה היום דיווח על כך שראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד הגיש את התפטרותו באופן רשמי לוועד הפועל של אש"ף. קודם לכן דווח כי הדבר נעשה כביכול במטרה להקים ממשלה שתורכב מכל הפלגים הפלסטיניים, בעקבות המשבר הכלכלי שבו נמצאת הרשות.

  

עם זאת, חבר הוועד הפועל וואסל אבו-יוסף אמר כי אין לו כל מידע על כך שפיאד התפטר. דוברת הממשלה הפלסטינית, נור עודה, מסרה ל-ynet כי היא לא מכירה ידיעות על התפטרות של פיאד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נשיא הרשות הפלסטינית נואם באו"ם בספטמבר
צילום: AFP
מומלצים