שתף קטע נבחר

פרסום ראשון: משרד הבריאות יסגור את נווה יעקב

ל-ynet נודע כי במשרד הבריאות החלו לחפש מקומות חלופיים ל-155 החוסים ב"נווה יעקב" בפתח תקווה: "נוכח התחזקות ממצאי החקירה, הנהלת המשרד עומדת ליישם תוכנית מגירה לסגירת המוסד". קרוביהם של חוסים חוששים מנקמת הצוות

יום לאחר חשיפת פרשת ההתעללות במעון החוסים "נווה יעקב" בפתח תקווה, הגיעו במשרד הבריאות למסקנה שאין מנוס מסגירת המוסד. כך נודע ל-ynet. "לנוכח התחזקות בממצאי החקירה, הנהלת המשרד עומדת ליישם תוכנית מגירה שנבנתה באשר לסגירת המוסד ומציאת מקומות אשפוז חלופיים לחוסים", נמסר ל-ynet מהמשרד. לפי שעה מחפשים פתרונות ל-155 החוסים במקום, ולאחר שיימצא להם מקום חלופי, ייסגר מעון החוסים.

 

אך עו"ד דוד מנע, המייצג את משפחות החוסים במקום, אמר שעצם העובדה שעדיין לא סגרו את המוסד היא המשכו של המחדל: "כל נמשך המחדל וקשר השתיקה סביב הפרשה. המוסד הזה צריך להיסגר אחת ולתמיד, יש לפזר את כל החוסים בבתי חולים אחרים. למקום הזה אין תקווה, אפילו היום אחרי הפרסומים על הדברים הנוראים שנעשו שם - עוד לא סוגרים. מדובר פה בחוסים, לא בזבל, מדובר בבני אדם".

  

התעללות בחסרי ישע - דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

"הכריחו אותנו לגעת זה בזה, קשרו אותי למיטה"

חוסה שהותקף במוסד: 'מרביצים סתם כי בא להם'

ביקור במוסד ב-2011: "אלימות, צחנה ועירום"

 

מנע הוסיף עוד: "חוץ מהאספקט הנפשי, יש גם עניין כספי. המוסד הזה מקבל 10,000 שקלים מהמדינה עבור כל חוסה. הם לא עושים עבודה לשם שמיים. לא ייתכן שיתנהלו באופן לא ראוי שכזה. משרד הבריאות לא ייצא מזה נקי. זה שהמנהלים הפרטיים פשעו זה דבר אחד אבל איפה האחריות המיניסטריאלית? יש כאן אחריות ברורה של משרד הבריאות ולכן אני דורש לסגור את המקום לאלתר". 

 

אחד החוסים: "יש אלוהים"

מוקדם יותר הגיעו למקום קרובי משפחה רבים כדי לדרוש בשלומם של יקיריהם, והביעו חשש "שעובדים מסוימים פה יתנקמו בחוסים". ד', אמו של חוסה במקום סיפרה על תחושת ההקלה שגם לה נמצא מקום ביום שאחרי: "הבן שלי מבין בדיוק מה קורה סביבו. הבוקר הוא אמר רק דבר אחד: 'יש אלוהים'".

 

עוד לפני פרסום הידיעה על סגירת המוסד, נרשמה במקום תנועה ערה. אנשי צוות רפואי שהו בחצר יחד עם החוסים. באופן אבסורדי, חלקם עלעלו בעיתונים וקראו את הכותרות על עצמם. חלקם הביעו חשש משובם של החשודים בהתעללות לעבודה. אחיו של אחד החוסים סיפר: "בבוקר שאחרי אנו מרגישים רע מאוד. אנחנו לא מפסיקים לבכות. משאירים ילדים כאלה חולים ועושים להם את מה שעשו? זה הטיפול של המדינה שלנו?". הוא סבור כי המקום צריך להיסגר: "אנחנו לא מאמינים במוסד הזה יותר. נחפש אלטרנטיבה כי אין לנו יותר אמון. אנחנו חוששים מנקמה בחוסים".

 

לגבי החשודים אמר: "צריך להכניס אותם לבית סוהר, את המנהלים ואת כל מי שהיו לו יד ורגל בזה. אח שלי אמר הבוקר שהוא לא ישן בלילה, אין לו תיאבון ושהוא רוצה לעזוב את המקום. הסברתי לו שזה תהליך".

 

 (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
(צילום: עופר עמרם)

נווה יעקב - ביום שאחרי חשיפת הפרשה (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
נווה יעקב - ביום שאחרי חשיפת הפרשה(צילום: עופר עמרם)

 (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
(צילום: עופר עמרם)
  

ד', אמא לחוסה, סיפרה ל-ynet כי נוכחה לדעת שחלק גדול מהצוות המטפל חזר לעבוד במקום כרגיל, לאחר שבחקירת המשטרה לא עלו חשדות לגביהם. "ההרגשה מאוד קשה. הייתי שמחה שיוציאו אותו, שהוא לא יהיה שם יותר ושיביאו עובדים חדשים". כמו רבים אחרים ששוחחו על המצב עוד לפני הידיעה על סגירת המוסד, גם היא הביעה חשש כי כשההתעניינות התקשורתית תפחת, המצב במקום ישוב לקדמותו: "הרי לאנשים פה יש עדיין את אותם הרגלי עבודה. הם לא ישתנו". עם זאת, לדבריה נראו במקום גם אנשי צוות חדשים: "בבוקר ראיתי עדיין בלגן, שקים של שתן בחוץ, המקום עוד לא מאורגן כי נכנס גם צוות חדש שלא שייך. הבנתי שסגרו את חדר האוכל בגלל מצב התברואה והביאו קייטרינג".

 

בן משפחה של חוסה אחר סיפר אף הוא: "הבלגן עדיין חוגג. נכנסתי, ראיתי חולה כמעט עירום לגמרי מסתובב שם. נקווה שכל העצורים שלא צריכים להיות פה יותר באמת יילכו הביתה". עוד סיפר: "כשהוא היה מספר לי שהרביצו וקיללו אותו תמיד חשבתי שבגלל מצבו הוא מקשקש. היום אני חושב אחרת. משלמים למקום הזה בשביל הטיפול אלפי שקלים ממשרד הביטחון במקרה שלנו. אולי צריך לשנות - שייתנו לנו את הכסף לטפל בו בבית, שלא יהיה זרוק כאן כמו כלב". 

 

חידוד נהלים

מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו פרסם תזכיר לכלל הגורמים במערכת הבריאות, שבו קבע כי נוכח "עמימות ההגדרה החוקית של 'חסר ישע', יש לראות בכל אדם המאושפז במחלקה פסיכיאטרית או גריאטרית בבחינת 'חסר ישע'". גמזו הבהיר כי כאשר מתעורר חשד לפגיעה (אלימות, פגיעה מינית) במאושפז באחת ממחלקות אלה, יש לדווח למשטרה או לפקידת הסעד וכן לשגר הודעה על אירוע חריג למשרד הבריאות. 


 (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
(צילום: עופר עמרם)

אחד העצורים בחשד להתעללות (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
אחד העצורים בחשד להתעללות(צילום: עידו ארז)
 

"מנהל המוסד הרפואי מחויב לדווח למשרד הבריאות, והגורמים המדווחים ינפיקו דו"ח חודשי שישמש ככלי תומך לקבלת החלטה אם יש להגביר את הבקרה או לשנות את אופן הבקרה, ולדווח למשטרה במקרה שלא דווח", דברי המנכ"ל.

 

הבכירים למעצר בית, הזוטרים - בבית המעצר

14 חשודים נעצרו עד כה בחשד למעורבות בפרשת ההתעללות במעון החוסים בפתח תקווה. מעצרם של שבעה מהם הוארך בחמישה ימים, ומעצרם של ארבעה חשודים נוספים הוארך בשלושה ימים. שלושה אחרים שוחררו למעצר בית. בסך הכול חקרו השוטרים 75 עובדים, חלקם באזהרה, בחשד לאי דיווח ולהתעללות. שאר הנחקרים שוחררו בתנאים מגבילים, והחקירה נמשכת.

 

שמם של שני בכירים במוסד נאסר לפרסום, אף שהם חשודים באי דיווח. הם שוחררו למעצר בית. עובדים אחרים נעצרו לחמישה ימים. כך אחות בכירה במקום, ולנטינה קליימן (59) החשודה בתקיפת קשישה. מיוחסות לה עבירות של גרימת חבלה לחסר ישע, תקיפת חסר ישע והתעללות פיזית או נפשית. גם זיוה ריינשטיין (46) חשודה בתקיפת דיירת. העבירה המיוחסת לה: התעללות בחסר ישע.

 

שמם של שני עובדים נוספים שמעצרם הוארך בחמישה ימים נאסר לפרסום. אחד מהם חשוד כי דחף חוסה על דלת וגרם לו חבלה, דפק את ראשו בדלת ואף הזריק לו זריקות לרגל ללא סמכות. השני חשוד בתקיפת חסר ישע ובגרימת חבלה.

 

עמראן ותד (31) מג'ת חשוד כי תקף חסר ישע, ולפיכך מייחסים לו עבירות התעללות פיזית או נפשית בחסר ישע ותקיפה על ידי אחראי. עם זאת, ככל הנראה מדובר בטעות במעצרו והוא שוחרר לחמישה ימי מעצר בית.

 

שלושה עובדים נוספים מג'ת חשודים בפרשה: אדהם ותד חשוד בתקיפת חסר חסר ישע, בגרימת חבלה ובהתעללות פיזית ונפשית. מעצרו הוארך בחמישה ימים. עובד בן 40 חשוד אף הוא בתקיפת חסר ישע וכך גם עובד בן 28.

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף רענן בן צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"נווה יעקב" ביום שאחרי
צילום: עופר עמרם
קוראים הכותרות על עצמם
צילום: עופר עמרם
קרובו של אחד החוסים
צילום: עופר עמרם
מומלצים