שתף קטע נבחר

חוששים שהבית יתמוטט ברעש אדמה? יש קו חם

התוכנית לחיזוק מבנים מרעידות אדמה ממשיכה לתפוס תאוצה, אך מרוב תיקונים לחוק ומחסור במידע בקרב היזמים והדיירים כאחד נוצר בלבול - ופרויקטים של תמ"א 38 ממשיכים להיתקע. מי מנסה להסיר את הערפל שמאחורי התוכנית ואיך? בדקנו

מבולבלים? גם אנחנו. התוכנית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, הידועה כתמ"א 38, תופסת תאוצה לאור התמריצים הרבים שהיא מקבלת מהממשלה - אך גם משאירה הרבה סימני שאלה. למשל: האם כדאי לבצע הריסה של הבניין או הוספה של קומות, כמה היא שווה לדיירים וכמה היא עולה להם.

 

כתבות אחרונות על תמ"א 38 בערוץ הנדל"ן :

 

תמ"א 38 החלה כתוכנית פשוטה, שבמסגרתה ניתן לבנות קומה וחצי על בניין שאותו יחזק הקבלן. אך כמה שהייתה פשוטה, כך לא הייתה ניתנת ליישום. עם השנים תוקנו ושונו נקודות בתוכנית, שהוסיפו תמריצים על מנת להוציא אותה לפועל - אך מרוב חלופות רבים עדיין יושבים על הגדר.

 

חלופה אחת להריסת הבניית,במסגרת תיקון 2 לתמ"א, נחשבת למסלול עוקף פינוי-בינוי ובמסגרתה הורסים את הבניין ובונים אותו מחדש, בתוספת 2.5 קומות אותן מעניקה התמ"א. מומחים בתחום טוענים כי זו החלופה העדיפה, משום שהיא מאפשרת בניית בניין חדש, אך מצריכה פרוצדורה רבה כגון הוצאת דיירים מביתם, התקשרות עם קבלן ששוכר עבור הדיירים דירות לזמן הבנייה ומיסוי גבוה יותר.

 

החלופה השנייה, שלפי מומחים בתחום מועדפת פחות, היא שיפוץ של בניין קיים והוספת 2.5 קומות, במסגרת תיקון 3 לתמ"א. כאן אין מעבר או העתקת מקום מגורים, ולכל היותר יש אי נעימות שנמשכת זמן ממושך. לכן במקרים רבים, מבחינת הדייר מדובר בפחות כאב ראש - עם תוצאה דומה.

 

קו חם לתמ"א 38

לנוכח הבלבול הרב והתעניינות הגוברת בתוכנית, בלשכת שמאי המקרקעין החליטו לפתוח "קו חם" - מוקד המאויש 24 שעות ביממה לפניות תושבים בנושא תמ"א 38. בלשכה טוענים כי תמ"א 38 אינה מקודמת כראוי ברשויות מקומיות רבות, וכי בכוונתם להשיב על שאלות כגון האם הבניין מתאים לתוכנית, מה יתרונות הדיירים בקידומה, מה הרווח ליזם ומהם השלבים בקידום העסקה.

 

"מרבית הדיירים אינם מבינים בדיוק במה הדברים אמורים", אומר אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין. "התוכנית אושרה ב-2005 ועברה מאז 3 תיקונים, ולמרות זאת מספר הפרויקטים שקודמו והובאו לידי ביצוע סופי אינו עולה על עשרות בודדות". לדבריו, "תמ"א 38 היא מהפתרונות הבודדים ליצירת זכויות בנייה חדשות באזורי ביקוש בנויים, ובפרט בפרויקטים של הריסה ובנייה מחדש. אין ספק שקידום פרויקטים נוספים וביתר שאת, עשויה להביא מזור למחירי הדיור הגואים באותם האזורים".

 

גם במשרד הפנים מנסים לסייע בכל הקשור לתמ"א 38, גם לדיירים וליזמים - וגם לרשויות המקומיות. עם אישור תיקון 3 לתמ"א 38, שהקפיץ בקומה נוספת את התמריץ שנותנת התוכנית, הרגישו ברשויות המקומיות עומס בדרישה למידע תכנוני על נכסים שבעליהם מעוניינים לצאת לפרויקט. בעקבות זאת הזרים באחרונה המשרד מיליון שקל לרשויות - לצורך ביצוע בקרה הנדסית על בקשות להיתרי בנייה לחיזוק מבנים.

 

יחד עם זאת, יש הטוענים כי הרשויות המקומיות בכלל מהוות חסם לקידום התוכנית למיגון מבנים. לדברי עו"ד ירון נדם, שותף במשרד עוה"ד בן אליעזר ושות' המתמחה במיסוי מוניציפלי, לעתים הרשויות מעכבות את הוצאת הפרויקט לפועל - משום שהן רוצות לקחת חלק ברווחים.

 

כחלק מסל ההטבות שנועד לתמרץ יזמים לחיזוק המבנה, נקבע בחוק כי יינתן פטור מהיטל השבחה במסגרת תמ"א 38. מטרת המחוקק המקל על היזמים במתן פטור מתשלום המסים היא ליצור היענות גבוהה ככל האפשר לתוכנית. אך לדברי עו"ד נדם, ישנן ועדות מקומיות השואפות להימנע ממתן הפטור, ובמקרה של מחלוקת בין הצדדים מגיע התיק אל ועדות ערר להיטל השבחה - דבר שמעכב עוד את הוצאתו של הפרויקט.

 

כך או כך, בזכות הזרמת הכספים ממשרד הפנים, ברשויות המקומיות נערכים בימים אלה לפניות מרובות של יזמים ותושבים בנוגע לתמ"א 38. כעת כל שנותר הוא להמתין ולראות אם פרויקטים של התוכנית אכן יצאו לפועל.

 

רוצים לפנות לקו החם של לשכת שמאי המקרקעין? טלפנו 03-5225969 או שלחו מייל landvalu@netvision.net.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים