שתף קטע נבחר

זה הסתיו עם הענן: טיפים לגידול תוצרת אורגנית

איך להתמודד עם הציפורים שתוקפות את גידולי השדה, מדוע כדאי להסיר את שאריות הפרי מהמטעים, מה מומלץ לשתול בגני הירק ולמה נצטרך לוותר על חלב עיזים? טור מיוחד למגדלים האורגניים, שיהפוך את העונה לקצת פחות מבולבלת

הסתיו מזמן אתגרים לא פשוטים לחקלאים האורגנים כמו שינויים קיצוניים במזג האוויר וימים שהולכים ומתקצרים. מה ההתמודדויות העיקריות וכיצד ניתן להפוך את העונה לקצת פחות מבלבלת?

 

 

גדולי שדה: זהירות ציפורים

אחד האתגרים הבולטים ביותר של גידולי השדה האורגנים בסתיו, מגיע מהאוויר - הציפורים. בעונה זו מגיעות להקות ציפורים קטנות עם גב מנומר, שנקראות זרעיות. אלה מהוות בעיה חמורה בעיקר בגידולי גזר ובצל - הן מנקרות את נבטי הגידולים ואף קורעות את העלים של שורש הירק.

 

זרעית. קורעת את העלים (צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע) (צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע)
זרעית. קורעת את העלים(צילום: יואב פרלמן, החברה להגנת הטבע)

 

בחקלאות הקונבציונאלית משתמשים בחומרים כימיים שאמורים להרחיק את הציפורים מהגידולים, אבל בחקלאות האורגנית משתמשים באמצעים אחרים כמובן. 

 

כך למשל, אחת הדרכים היעילות ביותר היא לפרוס רשת אגריל בשטח החקלאי - מדובר על רשת בד אוורירית שמאפשרת למים לחדור לקרקע אך מונעת מהציפורים לנקר. רשת זו מונעת בעיות נוספות של הגנת הצומח, אך מדובר בפתרון מאוד יקר, העולה כ-550 שקל לדונם.

 

פתרון נוסף הוא "תותח" - כלי שמשמיע "בום" מדי כמה דקות, במטרה להפחיד את להקות הציפורים. אך לא רק שלא ברור עד כמה פתרון זה יעיל - הרי שהוא גם לא אהוב במיוחד על המגדלים הרבים בישובי עוטף עזה, שנאלצים לעבד את האדמה שלהם שכמסביבם שורקים "בומים" דרך קבע.

 

פתרון נוסף הוא הפעלת מערכת קולות מצוקה. מדובר בדיסק עם הקלטות קולות מצוקה של ציפורים, שממוקם במקום מרכזי בשטח ומחוברים אליו מגבר ורמקולים. קולות המצוקה אמורים להרתיע את הציפורים מלהגיע למקום, אך מסתבר שגם זה לא פתרון יעיל במיוחד, מכמה סיבות.

 

ראשית, לא ברור עד כמה הקולות האלה מרתיעים את הציפורים, אך די ברור שהצווחות המושמעות בתדירות גבוהה, מצליחות להוציא מדעתם את המגדלים. שנית, מכת הגנבות החקלאיות לא פוסחת על השטחים האורגנים, והציוד נגנב מהשטחים החקלאים פעם אחר פעם.

 

 

שדה גזר אורגני (צילום: אורנית רז) (צילום: אורנית רז)
שדה גזר אורגני(צילום: אורנית רז)

 

מטעים - לא צריך לדשן

מסיק הזיתים וקטיף האפרסמון נמצאים בעיצומם בעונה זו, כשבפתח מממתינים ההדרים והאבוקדו. למרות זאת, עיקר הפעילות החקלאית בתחום המטעים כבר מאחורינו וברובם נותר לצפות בתחילת השלכת של העצים הנשירים כמו תפוחים ואפרסקים.

 

בתקופה זו מומלץ להסיר שאריות פרי שלא נקטף מהעצים ולהשליכם לקומפוסט, וכך להרוויח פעמיים - ראשית משום העשרת הקומפוסט בחומר אורגני, ושנית משום סילוק הפרי מהמטעים, כדי שלא יהיה גורם למחלות או מזיקים בעונה הבאה.

 

בדרך כלל אין צורך להזין את העצים במהלך הסתיו, מכיוון שרוב העצים, במיוחד הנשירים, אינם פעילים בחורף וחומר הזנה לא ינוצל על ידי העץ אלא יישטף לשכבות קרקע עמוקות ולמי תהום. לפיכך, מומלץ להמתין לסוף החורף הוספת קומפוסט או זבל מוצק אחר.

 

בנוסף, מיד אחרי הגשם מומלץ לזרוע דגנים או קטניות בין שורות העצים. אלה גם יעזרו לפוריות הקרקע וגם ימנעו נזקי סחף , שכן שורשי העשבייה מונעים מהקרקע להסחף כתוצאה מגשמים, כפי שקורה בחלקות קונבנציונליות בהן אין עשבים על הקרקע בתקופת החורף.

 

גני הירק - זה הזמן לתבלינים 

בגני הירק האורגני מתחילים כעת לשתול צמחי עלים וגידולים הזקוקים לאקלים קריר יותר וזה הזמן לשתול צמחי תבלין, כרוביים, סלק וכדומה. בחממות הגידול ניתן להמשיך בגידולים שנושאים פרי כמו קישואים, מלפפון, עגבנייה ותות שדה.

 

בעונה זו יש סכנה גדולה יותר למחלות עלים שמתבססות בתנאי רטיבות כמו מחלת עלים בשם כימשון בעגבנייה, או פטריה בשם קמחון בדלועיים. על מנת להתמודד עם אלה מומלץ לרווח את עומדי השתילה, כלומר לשתול פחות צפוף, וכך לאפשר איוורור מקסימאלי וחשיפה של מרבית חלקי הצמח לקרינה ישירה של השמש.

 

בוסף, צריכת המים בחלקות קטנה יותר, ועל החקלאים להתעדכן בנתוני ההתאיידות האזוריים ולהפחית את כמויות המים בהתאם.

 

שדה בטטות אורגניות (צילום: אורנית רז) (צילום: אורנית רז)
שדה בטטות אורגניות(צילום: אורנית רז)

 

עונת היובש במוצרי עיזים

בסתיו מתחילה "עונת היובש" של חלב העיזים במשקי העיזים האורגנים, שכן ב-3 החודשים הקרובים העיזים מכינות עצמן להמלטה ולכן לא יחלבו אותן. מכיוון שבחקלאות האורגנית לא ניתן להשתמש בחומרים משמרים על מנת להאריך את חיי המוצר - נאלץ בתקופה זו לוותר על מרבית מוצרי חלב העיזים האורגנים.

 

כוננות ייצוא

בימים אלה מתחילה ההיערכות לתחילת עונת הייצוא הגדולה, שכן מעל ל-90% מהתוצרת החקלאית האורגנית מכוונת לייצוא, שהיא למעלה מ-10% של סך כל התוצרת החקלאית הטריה בישראל.

 

בחברת ר.א.ן, ייצוא מוצרים אורגנים, ההתארגנות לתחילת העונה כוללת את הכנת בתי האריזה והקירור ומלאי מספק של אריזות מתכלות. במסגרת זו, חברות הייצוא מסכמות תוכניות עם לקוחות בחו"ל ומחפשות ערוצים לוגיסטיים חדשים ליעדים שונים על מנת למזער את זמן ההובלה של שילוח התוצרת האורגנית ואת העלויות לחקלאים. 

 

הכותבת היא מנכ"לית הארגון לחקלאות אורגנית וחוקרת בבית הספר למנהל עסקים ב-MIT. בהכנת הכתבה השתתפו צוות הארגון לחקלאות אורגנית: ד"ר רועי בורוכוב, גלעד מרק, איציק כהן, גדי מוזס, עדי אבן חן ועפרה רז מגד"ש נירים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים