שתף קטע נבחר

צילום: עופר עמרם, אוהד צויגנברג, חיים צח, עידו ארז

בש"ס מודאגים מכחלון: "מצעד הזמר המזרחי"

החלטתו של משה כחלון אם להתמודד בראש רשימה חדשה מכניסה את ש"ס לתזזית וצפויה להשפיע על אופי הקמפיין. אלי ישי: "יש תופעה של מצעד הזמר הפוליטי המזרחי, כולם רוצים להיות מזרחיים בכל מפלגה, יש פה נימה גזענית, לא בגלל כישורים ויכולות"

משה כחלון עדיין לא החליט סופית אם יתמודד בראש רשימה חדשה, אך אפילו האפשרות שיעשה זאת מרעידה את הקרקע תחת רגליהם של בכירים בש"ס. הבוקר (יום ה') אמרו לעיתון החרדי "בקהילה" ש"אם יקים מפלגה חברתית עם גוון מזרחי, ניאלץ לשנות את קמפיין הבחירות". שר הפנים, אלי ישי, אמר בוועידה השנתית של השלטון המקומי במרכז הבינתחומי בהרצליה: "יש תופעה של מצעד הזמר הפוליטי המזרחי, כולם רוצים להיות מזרחיים בכל מפלגה. יש פה נימה גזענית, לא בגלל כישורים ויכולות". 

בנימה צינית הוסיף שר הפנים: "העיקר שתתעורר ותחזור הגישה האמיתית של החמלה לציבור". הוא אמר לנוכחים: "ארגיע אתכם. אהיה גם בקדנציה הבאה שר הפנים. כולם היום רוצים להיות חברתיים, טייטל חברתי, הלוואי. נחזיר עטרה ליושנה. יהיו הרבה מפלגות חברתיות, אבל שיהיו עד הסוף, לא רק בקמפיין אלא בפועל, בתקציב ובממשלה". בש"ס מתלבטים כאמור מה יהיה המינון בין עיסוק בנושאי דת לבין נושאים חברתיים, ונראה שלהחלטת כחלון תהיה השפעה באילו נושאים להתמקד בקמפיין.  

 

בש"ס הביעו סיפוק מתרחיש שלפיו כחלון ירוץ לבד. "המטרה שלנו היא לקחת מנדטים מהליכוד שכבר אינו מפלגה חברתית. כל מי שיבוא לפורר מנדטים מהליכוד, אנחנו נהיה שם כדי לאסוף אותם ובכך כחלון יעשה עבורנו חצי עבודה".

 

אריה דרעי מבקש לנצל את הצטרפות ישראל ביתנו לליכוד לצורך חיזוק התדמית השלילית של הליכוד כמפלגה שנטשה את בוחריה המזרחיים דלי היכולת, לטובת חבירה למפלגה אשכנזית בורגנית. בשיחות סגורות מעריך דרעי כי כחלון יעדיף לחזור לליכוד תמורת מחיר גבוה או להצטרף לרשימה קיימת. בש"ס מעדיפים מאד את האופציות האלה, כדי להישאר לבדם במשבצת המזרחית-חברתית.

 

עוד גורם שישפיע על מהלכיה של ש"ס הוא שאלת חזרתו לפוליטיקה של אהוד אולמרט. השבוע נפגשו בחשאי ראש הממשלה לשעבר ואלי ישי במלון 'קינג דיויד' בירושלים, ודנו בתרחישים הפוליטיים האפשריים. אולמרט גם שוחח עם דרעי בטלפון בנושא, וההערכה היא כי הם דנים באפשרות של הקמת גוש מרכז שמאל, שיהווה משקל נגד לאיחוד בין נתניהו וליברמן. גם אם גוש כזה לא יקום לבסוף, הרי שבש"ס מקווים שהדיבורים על אפשרות כזו יעלו את מחירם הקואליציוני. בש"ס מקווים שנתניהו יילחץ, וינסה לסגור איתם הסכם עוד לפני הבחירות, כפי שעשה ערב הבחירות הקודמות.

 

בחירות 2013 - כל הדיווחים בחדשות ynet

 

ובש"ס עצמה - מתחת לאידיליה המצולמת בין אריה דרעי לאלי ישי, מתחילים להישמע קולות ראשונים של ביקורת. ראש מטה הבחירות של המפלגה, אריה דרעי, מתח הבוקר ביקורת מרומזת על תפקוד ש"ס תחת הנהגתו של אלי ישי, מי שעד לא מזמן היה יריבו המושבע. באירוע חלוקת מזון לנזקקים בכרמיאל נשאל דרעי על הפערים החברתיים בישראל, והשיב כי "ש"ס עשתה לא מספיק, אני מודה, ואנחנו נעשה יותר. אני מודה שהיינו צריכים לעשות יותר. בשביל זה אני נמצא פה". עם זאת, טרח דרעי להוסיף שאלמלא נוכחותה של ש"ס בממשלה, הפערים היו גדולים אף יותר. בלשכת אלי ישי סירבו להגיב לדברים.

 

חיכוכים בצמרת? הנהגת ש"ס המחודשת (צילום: יעקב כהן, אתר ש"ס) (צילום: יעקב כהן, אתר ש
חיכוכים בצמרת? הנהגת ש"ס המחודשת(צילום: יעקב כהן, אתר ש"ס)
 

זו התבטאות חריגה, שכן בשבועיים האחרונים מאז הוחלט על חזרתו של דרעי למפלגה וכינון מודל ההנהגה המשותפת, מקפידים דרעי וישי לשדר אחדות. הם מרעיפים מחמאות זה על ראשו של זה, ומעבירים את המסר הזה גם לפעילי השטח של המפלגה. "לא צריך לטייח את מה שהיה", אמר אריאל אטיאס במסיבת העיתונאים עם הכרזת האחדות. עכשיו מתברר כנראה למה התכוון.

 

במוצאי שבת הקרובה תפתח ש"ס רשמית את קמפיין הבחירות לכנסת. מול קהל של אלפי אוהדים בבנייני האומה יישבו הרב עובדיה יוסף ושלושת חברי מועצת חכמי התורה, ולצדם שלושת חברי ההנהגה החדשה: אטיאס, דרעי וישי.

 

ש"ס ואין בלתה

העצרת תהווה יריית פתיחה לקמפיין הבחירות שייפתח בסוף השבוע הבא, ובו יוצג המסר שלפיו ש"ס נותרה המפלגה היחידה בישראל המשלבת בין מסורת, גוון מזרחי ודאגה לשכבות החלשות. שאלת פניו של הקמפיין עדיין אינה סגורה. הפרשן החרדי אבי בלום דיווח הבוקר ב"קו עיתונות דתית" שמומחה הסקרים מנו גבע נתבקש להכין שבעים שאלות (שעודכנו לאחר החבירה בין ביבי לאיווט), והתוצאות הן שיכריעו מהו דף המסרים עמו תרוץ ש"ס, אם יושם דגש על יהדות ומסורת או על מצוקת השכבות החלשות, ומה יהיה חלקו אם בכלל של נושא המסתננים מאפריקה.

 

כדי למנוע חיכוכים או תרועות רמות מדי בקהל לאחד הצדדים, הוחלט שרק חברי מועצת חכמי התורה ינאמו בעצרת. עבור דרעי האירוע יהיה מבחן ראשון כמנהל הקמפיין, אך גם סגירת מעגל מרגשת, שכן הכנס האחרון לפני כניסתו לכלא התקיים בבנייני האומה. כעת, 13 שנים מאוחר יותר, הוא שוב מארגן כנס פעילים באותו מקום.

 

נוכחותו של הרב עובדיה עדיין לא הובטחה לחלוטין, והיא תלויה במזג האוויר שישרור בבירה במוצאי שבת. אם לא יוכל הרב להגיע, הוא ינאם בביתו ודבריו יועברו למסכים באולם. אם יגיע הרב, יהווה השיעור השבועי שיעביר מהמקום את שיאו של האירוע.

 

מטה נשים מיוחד

מארגן האירוע, חבר מועצת ירושלים אלי שמחיוף, אמר השבוע כי "הרב צפוי לשאת הכרזה דרמטית, שעליה אני לא יכול להרחיב". האמירה הזו כבר הכניסה את השטח הש"סי לסחרור ולחרושת שמועות: האם הרב יתייחס לכחלון? לליברמן? האם יכריז סוף סוף מי ימוקם במקום הראשון ברשימה? בכל מקרה, רק במוצאי שבת יתבהר הערפל. הרב עובדיה ידוע כמי שלא ניתן לחזות מה יאמר.

  

בבית שמש ייפתח השבוע מוקד טלפוני של ש"ס שיכלול שלוש מאות עמדות טלפוניות, ויופעל בשתי משמרות יומיות. מטרת המטה הזה היא לפלח מחדש את הפוטנציאל של רשימת מצביעי ש"ס. במאגר הקיים ישנם כ-290 אלף קולות, ובש"ס מקווים להגיע לכיוון של 450 אלף, פחות או יותר מספר המצביעים למפלגה בבחירות 1999, שהניבו 17 מנדטים.

  

בש"ס מתכוונים גם להקים מטה נשים מיוחד, שיפנה אל נשות הזרם המסורתי-ספרדי בישראל. את המטה תנהלנה נשותיהם של שלושת המנהיגים (יפה דרעי, ציפי ישי ואסתר אטיאס), יחד עם כלתו של הרב עובדיה יהודית יוסף, הנחשבת לאישה החזקה ביותר בתנועה. ארבע הנשים נפגשו השבוע וסיכמו על הקמת המטה ועבודה משותפת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא עשו מספיק. דרעי נגד מורשת ישי
צילום: יעקב כהן, אתר ש"ס
חיבוק אחרון? משה כחלון עם נתניהו
צילום: מוטי קמחי
מומלצים