שתף קטע נבחר

"האגרוף" של אובמה ו"הפטיש" של רומני

הרבה עבר על המזרח התיכון מאז "נאום קהיר" של הנשיא הטרי אובמה. הפלסטינים מאוכזבים, הפקיסטנים זועמים ובאיראן לא רואים הבדל בין "האגרוף" של אובמה ל"פטיש" של רומני. "האביב העצים את הערבים כך שירפו מהאובססיה לארה"ב"

בתחילת כהונתו עמד ברק אובמה באוניברסיטת קהיר והבטיח "התחלה חדשה" בין ארה"ב למדינות ערב, שלוש שנים ו"אביב ערבי" אחד לאחר מכן, רבים במזרח התיכון מאמינים שהוא כשל לקיים את שהבטיח, אבל עדיין מעדיפים אותו על פני מיט רומני, שאותו הם רואים כקרוב מדי לישראל וכמי שלהוט להפגין את כוחה הצבאי של ארצו.

 

ארה"ב בוחרת 2012  - כל הכתבות של CNN ו-ynet

 

אובמה ב"נאום קהיר". הבטיח "התחלה חדשה" ביחסים (צילום: AP) (צילום: AP)
אובמה ב"נאום קהיר". הבטיח "התחלה חדשה" ביחסים(צילום: AP)

 

מי שינצח עוד יומיים יעמוד בפני שלל סוגיות אזוריות סבוכות. המעצמות עדיין חלוקות בדעותיהן לגבי ההתקוממות בסוריה, השאיפות הגרעיניות של איראן בעינן ותהליך השלום הישראלי-פלסטיני תקוע. גל המהפכות בעולם הערבי האיץ את תהליך שקיעת ההשפעה האמריקנית באזור, גרם לנפילת שליטים שהיו בעלי בריתה של ארה"ב ותרם לעליית האיסלאמיסטים.

 

"אני אחד מאלה שמאוכזבים מאוד מאובמה", אומר חסן נפע, פרופסור באוניברסיטת קהיר. "הוא לא מימש את ההבטחה... אבל אני חושב שהוא טוב הרבה יותר מרומני. אני לא מעריך את הימין האמריקני ואת העדפתם להשתמש בכוח צבאי בצורה נרחבת".

 

המזרח התיכון השתנה באופן דרמטי מאז שאובמה נבחר. אבל ההתקוממויות שהפילו את המשטרים הדיקטטוריים בתוניסיה, במצרים, בתימן ובלוב צמחו ברחוב ולא נבעו ממדיניות ארה"ב, גם אם מטוסים אמריקניים ואירופים סייעו למורדים בלוב. כמה מהפעילים במצרים מותחים ביקורת על התגובה האיטית של ממשל אובמה לשינוי.

 

מהומות מול שגרירות ארה"ב בקהיר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מהומות מול שגרירות ארה"ב בקהיר(צילום: AFP)

"אובמה היה רך עם מובארק בנקודות מסוימות והממשל האמריקני לא מילא תפקיד מלא בתמיכה במהפכה המצרית", טוען מוחמד עדל, דובר מטעם תנועת 6 באפריל שהייתה ממבשרות המהפכה. אבל רומני איננו חלופה אטרקטיבית בעיניו. הוא מתאר אותו כ"אגרסיבי" יותר ומצטט את האיומים הרפובליקניים להפסיק את הסיוע האמריקני למצרים בזמן המהומות מול שגרירות ארה"ב בקהיר בספטמבר.

 

תואם בוש

רומני האשים את אובמה כי הוא חלש מדי והבטיח בין היתר לחזק את נוכחות הצי האמריקני במזרח התיכון. הוא גם אמר שיהיה חבר טוב יותר לישראל, שבה לא ביקר אובמה כנשיא. ההצהרות האלה מעוררות חוסר נחת בקרב רבים באזור ומעלות השוואות לקודמו הרפובליקני, ג'ורג' בוש הבן.

 

לאחר העימות השלישי בין המועמדים, שעסק בנושאי חוץ, צייץ הצופה אחמד זכי על רומני: "הוא לא ממש שונה מבוש".

שני המועמדים אכזבו בעימות את חנאן עשראווי, מוותיקות צוות המו"מ הפלסטיני. "לא ראינו שום סימן למי מהם יש את עמוד השדרה והחזון להביא שלום צודק. הם התחרו ביניהם על מי נאמן יותר לישראל".

 

רומני הכעיס את הפלסטינים מוקדם יותר כשרמז במהלך ביקורו בארץ כי אין להם התרבות שהביאה את ישראל להישגיה הכלכליים. הוא גם הצהיר שירושלים היא בירת ישראל, מבלי להתייחס לתביעה הפלסטינית על מזרח העיר. אך אין התלהבות רבה גם מאובמה, שהצהרתו בנאום קהיר על תמיכה במדינה פלסטינית נראית כמו חלום רחוק.

 

"הרפובליקנים לא היו עוזבים"

פיראס אל-קייסי, זבן עיראקי בן 45, לא סבור שמישהו מהמועמדים יביא לשינוי. "תסתכלו על הנושא הפלסטיני, אין שום שינוי במדיניות האמריקנית מאז 1948, אף שהרבה נשיאים באו והלכו", אמר בבגדד. אבל דווקא עיראק היא אחד המקומות שבהם אובמה השפיע על ידי הסגת הכוחות האמריקניים, צעד שגרר ביקורת מצד רומני על נמהרותו.

 

חיילים מצטלמים למזכרת בעיראק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חיילים מצטלמים למזכרת בעיראק(צילום: רויטרס)

 

"מה שאובמה עשה עם הסגת הכוחות האמריקניים מעיראק הביא לשינוי. אם הרפובליקנים היו בשלטון, הם לא היו עוזבים", אמר עלא א-סעדון, מחוקק עיראקי-כורדי.

 

אבל במקומות אחרים עוררה מדיניותו של אובמה זעם – הוא פקד על כוחותיו לבצע חיסולים ממוקדים באמצעות מל"טים בתימן ובפקיסטן. רומני תמך במהלך הזה.

 

הפגנה נגד ארה"ב בפקיסטן (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה נגד ארה"ב בפקיסטן(צילום: AP)

 

הדמיון בין המועמדים גורם לאיראנים רבים ייאוש. "אובמה כבר הראה שהוא רוצה להרוס את כלכלת איראן, לגרום לנו לזמנים קשים ולמנוע ייבוא תרופות חשובות על ידי הטלת סנקציות על הבנק המרכזי. כך שאין הרבה שרומני יכול לעשות שאובמה לא עשה כבר", אמר מוחמד מרנדי מאוניברסיטת טהרן. הגישה הזו מהדהדת במאמר שפורסם בסוכנות הידיעות פארס: "האם יהיה זה עוד מהאגרוף בכפפת הקטיפה, או מהפטיש לגולגולת?".

 

הכור הגרעיני באראק (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
הכור הגרעיני באראק(צילום: gettyimages)

 

"לא רלבנטית כפי שהייתה"

ייתכן שניתן למצוא הבדלים בגישת המועמדים כלפי סוריה, הנתונה בסכסוך דמים. רומני אמר שימצא את האלמנטים בסוריה שחולקים את אותם ערכים עם האמריקנים וידאג שיהיו בידיהם כלי הנשק שיאפשרו להם להפיל את בשאר אסד. ממשל אובמה הודה כי הוא מספק סיוע לוגיסטי למורדים אך נמנע מאספקת נשק.

 

המתחולל במזרח התיכון והקיפאון של המערכת הבינלאומית לנוכח המצב גורמים לשינוי בגישה שראתה את ארה"ב כשחקן המשמעותי היחיד באזור. "יש הרגשה שארה"ב לא רלבנטית כפי שהייתה בעבר",

 אומר שאדי חמיד מ"מרכז ברוקינגס דוחא", "אבל זה גם מפני שהאביב הערבי עזר להעצים את הערבים באופן שאפשר להם להרפות מההתמקדות האובססיבית שלהם בארה"ב".

 

ההערה הזו זכתה להד בדבריו של מאבטח מצרי בן 70, גמאל: "אני לא מצפה לכל שינוי מהאמריקנים כלפינו. אנחנו צריכים לשנות את עצמנו במו ידינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אובמה. "אגרוף בכפפת קטיפה"
צילום: AFP
רומני. "פטיש לגולגולת"
צילום: רויטרס
מומלצים