שתף קטע נבחר

אובמה והמוסלמים, פרק ב'

למוסלמים היו שלל סיבות להעדיף את אובמה על פני רומני: הכוחנות הרפובליקנית, התמיכה של הנשיא במהפכות הערביות וסיפור חייו המנוגד לשלהם - העני שטיפס בכוחות עצמו לדרגת בן-מלך. אבל אחרי הכול, מבחינתם הוא עדיין "הרע במיעוטו"

הבחירות בארצות הברית הסתיימו בשבוע שעבר בניצחונו הדחוק של ברק אובמה הדמוקרטי על פני מיט רומני הרפובליקני. אין מקום לספק באשר להעדפתם של המוסלמים בעולם את אובמה על פני רומני. יהיה זה שטחי להסביר זאת רק על ידי העובדה שלאובמה אב מוסלמי מקניה וששמו האמצעי הוא חוסיין, כשם נכדו של הנביא מוחמד.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

אובמה הוא הנשיא שבעיני הערבים עודד את המהפכות הערביות ("האביב הערבי") אף על פי שלא צפה את תוצאותיהן. הוא גם מייצג בעיניהם את התגשמות החלום האמריקני בניגוד לסיוט הערבי: אדם שחור ממשפחה פשוטה שהפך לנשיא רק באמצעות כישרון, תואר מאוניברסיטת הרווארד וחברות במפלגה. לעומתו, נאבקים הערבים במשטרים של רודנים אכזריים, אנשי צבא או מלכים, המעבירים את השלטון בירושה. אובמה נלחם בדרכים דמוקרטיות על כהונה שנייה, בעוד המנהיגים הערבים מוכנים לרצוח את בני עמם על מנת לשרוד. למרות זאת, רוב המוסלמים והערבים רואים באובמה אויב. מדוע נתפס אובמה כ"רע במיעוטו" בעיני רוב המוסלמים? כיצד ישפיע המשך כהונתו על המזרח התיכון?

 

אובמה. הטון כלפי מנהיגים ערבים שעלו במהפכות השתנה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה. הטון כלפי מנהיגים ערבים שעלו במהפכות השתנה(צילום: AFP)
 

הניסיון של הנשיא אובמה להתקרב לעולם הערבי על ידי מסעו למזרח התיכון ועל ידי פנייתו הפייסנית למוסלמים בנאומיו לא נשא פרי. מאמציו הכושלים לסגור את מתקן הכליאה גואנטנמו, הידוע לשמצה בשל עינוי אסיריו, שרובם מוסלמים, לא קנה את לבו של העולם המוסלמי. בחירתו של אובמה לפסוח על ישראל במסעו במזרח התיכון והלחץ שהפעיל מאוחר יותר על מנת להקפיא את ההתנחלויות, הביאו אותו למשבר ביחסיו עם ישראל. דרישת ראש הממשלה נתניהו מהממשל האמריקני לנקוט עמדה תקיפה יותר בעניין איראן, הביאה את המשבר ביחסים לשיא חדש. ניסיונותיו של נשיא ארה"ב להניע את גלגלי המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים במהלך כהונתו הראשונה, הסתיימו בלא כלום. לסיכום, מדיניות החוץ של אובמה כלפי המזרח התיכון יכולה הייתה להיחשב לכישלון מוחלט, אלמלא שני ההישגים המרשימים: הנסיגה מעיראק וחיסול אוסמה בן לאדן.

 

אין ספק כי העולם המוסלמי ראה ברומני דמות מאיימת, מעין "בוש השלישי" (אחרי האב והבן). בעיתונות הערבית צוטט רומני כמי שטען כי על ארה"ב למלא תפקיד פעיל יותר במזרח התיכון, ובספטמבר פורסם בכל אמצעי התקשורת משפט מאיים מפיו של המנהיג הרפובליקני: "המזרח התיכון זקוק להנהגה אמריקנית". במאמרי מערכת בערבית נכתב כי אם ייבחר, יגייס רומני את יועציו של בוש ותופי המלחמה יישמעו שוב באזור.

 

מורסי וארדואן. מנהיגי הסונים מיהרו לברך (צילום: AP) (צילום: AP)
מורסי וארדואן. מנהיגי הסונים מיהרו לברך(צילום: AP)

 

רומני תקף לא פעם את אובמה על מה שכינה אוזלת יד בנוגע למלחמת האזרחים בסוריה וגינה את ההססנות שלו מול רוסיה. במאמר מערכת בעיתון "אל-אהראם", הסביר פרשן מצרי כיצד ניצל המועמד הרפובליקני את התגובות בעולם המוסלמי לסרט הפוגע בנביא מוחמד. רומני האשים את אובמה בתמיכה עיוורת במהפכות הערביות, שאפשרו את עלייתן של תנועות איסלאמיות לשלטון. לפי האשמות הרפובליקנים, "האביב הערבי" יצר קרקע פורייה לפעילות האלימה כלפי הנציגויות האמריקניות ובראשה רצח השגריר האמריקני בלוב.

 

לא מוותרים על הנשק והכסף

אובמה לא הודה בכך, אך הוא הבין כי תוצאות האביב הערבי אינן רצויות לארה"ב. הטון של אובמה כלפי המנהיגים שעלו בעקבות המהפכות הערביות השתנה. בהתבטאות חריגה, הצהיר אובמה אחרי היבחרו של הנשיא המצרי מוחמד מורסי, כי "מצרים אינה בעלת ברית של ארה"ב וגם לא אויבת שלה", זאת בניגוד ליחסים הקרובים שקיימה ארצו עם קודמו חוסני מובארק. המסר של אובמה הוא שהסיוע השנתי של יותר ממיליארד דולר בשנה אינו מובן מאליו כלל.

 

רוב העולם המוסלמי מעדיף את הדמוקרטים בכלל ואת אובמה בפרט, כי בזיכרונם הדמוקרטים מקושרים לעידן תהליך השלום והמשא ומתן הישראלי-ירדני-פלסטיני בימיו של ביל קלינטון. בעיני הערבים, הרפובליקנים הם אנשי מלחמה כמו ג'ורג' בוש האב וג'ורג' בוש הבן, שהכריזו פעמיים מלחמה על עיראק והביאו למותם של מיליון ערבים.

 

אבו מאזן. עדיין תולה תקוות בנשיא האמריקני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אבו מאזן. עדיין תולה תקוות בנשיא האמריקני(צילום: רויטרס)

 

גם גישתם הכלכלית של הדמוקרטים נתפסת בתרבות הערבית כחזירות של קפיטליסטים עשירים, בעוד אובמה מייצג בעיניהם את המאמץ לסייע לעניים באמריקה. למרות העוני הרב בעולם המוסלמי, ברמה האידיאולוגית הצדקה לעניים היא מצוות חובה באיסלאם. בנוסף, המאבק נגד הדיכוי, העוני והפערים החברתיים היה המטרה המקורית של המהפכות הערביות. למרות זאת, אין לצפות מהעולם המוסלמי לראות באובמה בן ברית או להזדהות עמו.

 

נשיא ארה"ב השקיע חלק משמעותי ממסע הבחירות שלו בשכנוע האמריקנים כי הוא ידיד קרוב של ישראל ומחויב לביטחונה. בשיח הערבי והאיסלאמי, נתפש הממשל האמריקני כעושה דברו של הלובי היהודי. מנהיגי מדינות סוניות במזרח התיכון, ובראשם רג'פ טאיפ ארדואן ומוחמד מורסי, מיהרו לברך את אובמה אחר היבחרו לנשיא. מנהיגים אלה מעוניינים לשמור על יחסים טובים עם ארה"ב, על מנת להמשיך ולזכות בתמיכה כלכלית ובנשק. אבו מאזן ינסה להניע את הממשל

האמריקני ללחוץ על ישראל לשוב לשולחן המשא ומתן באמצעים שונים, כגון ויתור לכאורה על זכות השיבה.

 

יש להניח כי בארבע השנים הקרובות ינסה אובמה להשיג את מה שלא הצליח להשיג בקדנציה הראשונה: הנעת תהליך השלום באזור וסיום המלחמה באפגניסטן. מצבה הכלכלי של ארה"ב עלול להשפיע על מדיניותה באזורנו. אם חובותיה האדירים ימשיכו להאמיר, לא תוכל להמשיך ולתמוך בבנות בריתה, דבר שעלול לפגוע, בין השאר, בהמשך קיום הסכם השלום בין ישראל למצרים. הנושא שיטריד מכול את הממשל האמריקני יהיה הגרעין האיראני. אובמה ינסה לפתור משבר זה על-ידי החרפת הסנקציות נגד איראן ויעשה את כל אשר ביכולתו על מנת להימנע ממלחמה שאין ארה"ב יכולה לעמוד בה מבחינה כלכלית בעת הזו.

 

ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מלמד ערבית ומרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון, בבית הגפן ובמכללת הגליל. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה. האביב הערבי הביא גם אלימות אנטי-אמריקנית
צילום: AFP
מומלצים