שתף קטע נבחר

מדריך מצולם: בחירת חצובה לצלם החובב

מבקשים לקנות חצובה? המדריך הבא יסביר לכם למה לשים לב בעת רכישת חצובה ואיך להתאים אותה באופן אופטימלי למצלמה ולדרישות שלכם כצלמים חובבים

החצובה משמשת ככלי עזר בידי הצלם, עליה מתקינים את המצלמה ואביזריה השונים, והיא מאפשרת לצלם בחשיפות ארוכות צילומי לילה מרהיבים. להקל בעבודה כאשר מותקנות עדשות ארוכות וכבדות או כאשר צריכים לשהות באתר הצילום שעות ארוכות. עבור חובבי צילום הסטילס, חצובה יכולה להציע שיפור בדמות תמונות חדות וברורות יותר, עבור צלמי הוידאו, מאפשרת החצובה לבצע תנועות צילום חלקות ברמה שלא ניתן להגיע אליה בעת אחיזת המצלמה ביד.

 

 

עוד ב-dtown:

מחשבי HP החדשים עם חלונות 8

רמקולים Epos Elan 10 - אנגליים במבחן

ביקורת אוזניות M-Audio Q40 - מהאולפן לבית

 


 

חצובה עשויה כמה חלקים עיקריים: מנגנון מתקפל של שלוש רגליים המחוברות ביניהן בחלקן העליון – שם מותקן מוט מרכזי אשר עולה ויורד. אל המוט המרכזי מחברים את ראש החצובה, שאליו מתחברת המצלמה.

 


 

באנגלית, הכינוי הנפוץ לחצובה הוא Tripod – על שם השימוש בתצורת שלוש רגליים. סוג אחר של חצובה הינו מונופוד, המאפשר צילום יציב ורואים אותו בשימוש יותר בטיולים שבהם לפתוח חצובה כל רגע, זה פחות פרקטי. המונופוד פשוט יותר במבנה והוא מעניק יציבות חלקית משום היותו בעל רגל אחת בלבד. עם זאת הוא קל ונוח לנשיאה ושימוש.

 

משקל עצמי ומשקל נשיאה

במפרט הטכני של החצובה, יש לשים לב לשני נתוני משקל: הראשון מהם הוא המשקל המקסימלי אותו היא מסוגלת לשאת, כלומר משקל גוף המצלמה וכל האביזרים המחוברים אליה, כמו עדשות, פלאש, מיקרופון חיצוני ועוד. רצוי מאוד לרכוש חצובה שתוכל לשאת לפחות 2-3 ק"ג נוספים מעבר למשקל הציוד הנוכחי שלכם, כך שלא תצטרכו להחליף חצובה באם תחליט לשדרג את הציוד. כמו לכל דבר, גם לחצובה יש משקל עצמי משלה, כאשר אתם יוצאים לטיול וצריכים לשאת את הציוד על הגב, כל קילו מיותר יורגש היטב.

 

סוגי חומרים

החצובות הזולות ביותר, עשויות פלסטיק ובתמורה למחיר הנמוך, מקבלים מוצר שהוא פחות יציב ועמיד. החומר הנפוץ ביותר כיום הוא אלומיניום שמציג שילוב של חוזק, משקל סביר ועלות מחיר. קרבון פייבר (סיבי פחם) הוא החומר המתוחכם והחדש מבין השלושה והוא מציג חוזק מרשים, אך עם משקל קל בכ- 30% מזה של אלומיניום וגם מחיר ממוצע גבוה יותר.

 

גובה חצובה מקסימלי 

את גובה החצובה יש להתאים לצלם, כך שבזמן הצילום, הוא אינו נדרש להתכופף בכדי להביט דרך עינית המצלמה. יש לבדוק שני ערכי גובה: הראשון הוא גובה מקסימלי של שלוש הרגליים – כאשר מוט החצובה המרכזי נמצא במצבו הנמוך. במצב זה, מתקבלת היציבות הגדולה ביותר. ערך הגובה השני הוא כאשר המוט המרכזי מוגבה עד הסוף והוא יכול לנוע בין 1.30 מטרים ועד לשני מטרים. שימו לב כי אל נתון גובה החצובה עצמה יש להוסיף גם את גובה ראש החצובה (שנע סביב 10 ס"מ) וגם את גובה גוף המצלמה עצמו, כך שהגובה הסופי המתקבל הוא גבוה יותר בפועל.

 

גובה חצובה מינימלי – לנשיאה

אורך החצובה במצב סגירה וקיפול מלא הינו חשוב עבור מצב נשיאה. יש חצובות אשר מתקפלות לאורך מינימלי של 40-50 ס"מ, אחרות לאורך גדול יותר, מה שעלול להוות בעיה כאשר אתם מבקשים להכניס את החצובה אל תוך תיק או מזוודה.

 


 

כמה שלבים בחצובה?

מספר השלבים ברגל החצובה קשור ישירות לאורך קיפול מינימלי: אם תשוו שתי חצובות באורך זהה, אך עם מספר שונה של שלבי רגל, תמצאו כי יותר שלבים מצביעים על אורך רגל מקופלת קצר יותר. חלק מהחברות מציעות את אותו דגם חצובה, בשתי גרסאות שונות, לדוגמה, ארבעה או חמישה שלבים עבור בחירה בין יציבות או קומפקטיות. ככל שמספר השלבים הינו גדול יותר לארוך נתון, כך מבנה הרגל יהיה פחות יציב וגם קוטר המוט של השלב התחתון ביותר (זה שנוגע בקרקע) יהיה דק יותר.

 

נועל שלב

את שלבי הרגל השונים בחצובה, ניתן לסגור בשתי תצורות מקובלות: סוגר נועל בלחיצה שהינו פשוט ומהיר להפעלה, אך עלול להשבר לאחר שימוש ממושך (במיוחד בחצובות זולות) מול תבריג שהינו אמין יותר (פחות חלקים מכניים) ונפתח בעזרת סיבובו, מה שעלול להיות איטי קצת יותר לתפעול.

 

זוית רגליים

החצובות המתקדמות, מאפשרות לשנות את זווית הרגליים, כך שתהיה פתוחה או סגורה יותר, מה שיכול לעזור בעת הצבה על אדמה לא ישרה.

 

מוט מרכזי

המוט המרכזי נושא עליו את ראש החצובה והמצלמה, הוא מגיע באורכים שונים ועם מנגנון נעילת מיקום סיבובי או בלחץ. יש חצובות אשר מגיעות עם מנגנון ידית אותו מסובבים בכדי להגביה או להנמיך את המוט.

 

וו תליה

מה קורה באם רכשתם חצובה קלה, אבל יש רוח חזקה באתר הצילום והיא מתנדנת? חלק מהחצובות מגיעות עם וו תליה אשר ממוקם בתחתית המוט המרכזי, עליו אפשר לתלות את תיק הצילום או משקולת ולייצב את החצובה.

 

ספוג אחיזה

חלק מהחצובות מגיעות עם מעטה ספוג הממוקם סביב אחת הרגליים, מה שעוזר באחיזת החצובה בתנאי קור קיצוניים (לצילום בקוטב, למשל).

 

צילום מאקרו

בא לכם לצלם זוג חיפושיות עושות אהבה? חלק מהחצובות מאפשרות לצלם מטווח קרוב לאדמה, ע"י היפוך המוט המרכזי כך שהמצלמה ניצבת בכיוון מטה או בעזרת שימוש במוט תחליפי קצר. במצב זה, סוגרים חלק משלבי הרגליים למצב קצר כך שמקבלים חצובה בגובה של 10 עד 20 ס"מ בלבד, מצוין למצב מאקרו.

 


 

פלס

חלק מהחצובות מגיעות כיום עם פלס אינטגרלי שעוזר לייצב אותן על קרקע משופעת, יש לכוון את החצובה כך שבועת האוויר תמוקם בדיוק באמצע מדיד הפלס.

 

בסיס רגליות

בסיס רגלי החצובה יכול להגיע כשהוא עטוי גומי להצבה על רצפה קשה או עם "ספייקים" (יתדות ברזל זעירות) אשר נועדו להצבה על קרקע רכה יותר.

 

בורג עליון

בראש החצובה, קיים בורג אשר אליו נועד לחיבור ראש חצובה או ציוד אחר. בתחום הצילום לחובבים, נהוג להשתמש בבורג בקוטר 1/4" אך ציוד מקצועי יותר עושה שימוש בבורג רחב וחזק יותר של "3/8. חלק מהחצובות מגיעות עם מתאם לשני הגדלים.

 

תודה לחנות קאמרה מיה על השאלת הציוד לסקירה.

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: dtown, ליאור קורן
בחרו את החצובה שלכם
צילום: dtown, ליאור קורן
מומלצים