שתף קטע נבחר

מצרים מתקשה להגיע להסכם עם חמאס

בעזה עוד רוצים נקמה על חיסול ג'עברי ותעמולת השקרים מקשה על חיזוק ההרתעה הישראלית. חמאס בלחץ, אבל בדרג הצבאי מתעקשים לירות. את התנאים שלהם להפסקת אש המצרים אפילו לא מעבירים בינתיים לירושלים

המתווכים המצרים עמלים כעת קשה כדי להגיע להסכם הפסקת אש עם חמאס ועם הג'יהאד האיסלאמי, אולם נראה שהסכם כזה עדיין לא גובש ואין הבנות בין המצרים לראשי ארגוני הטרור מעזה. אפילו המתווכים המצרים אינם סבורים כנראה שהתנאים הבשילו לכדי הסכמה. לכן עדיין לא הועברה מקהיר לירושלים שום הצעה מצרית להסכם הפסקת אש כדי שישראל תגיב עליה.

 

מבצע "עמוד ענן" - כל הדיווחים

 

הסיבה העיקרית לכך שאין עדיין הסכם היא שחמאס עדיין מרגיש שהוא מחזיק מעמד ואפילו יש לו הישגים, יש לו עדיין יכולות שיגור שלא נפגעו והזרוע הצבאית שלו עדיין מתפקדת וכך גם הזרוע האזרחית. זאת למרות התקיפות המסיביות של חיל האוויר הישראלי.

 

אולם מה שחשוב יותר - חמאס הצליח להטמיע בתודעת תושבי הרצועה את התחושה שהוא מחזיר לישראל כגמולה ואף משפיל אותה כנקמה על חיסול אחמד ג'עברי.

 שיגורי הרקטות הכבדות לעבר אזור תל אביב ואזור ירושלים מוצגים על ידו כהישגים בעצם העזתו ויכולתו לשגר למרות שהרקטות עצמן לא גורמות שום נזק.

 

מה שדי מתסכל בישראל היא העובדה שהנרטיב השקרי הזה, כמו מצגי שווא אחרים של חמאס על הישגיו בלחימה מתקבלים כאמת צרופה על ידי חלק ניכר מתושבי הרצועה, שגם הם שואפים לנקמה על מות דמות הנחשבת בעיניהם לאומית כמו מוחמד ג'עברי. כך שמבחינה צבאית לצה"ל יש הישגים מאוד מרשימים אבל הם אינם מתורגמים על ידי תושבי הרצועה והנהגת חמאס למצב תודעתי שמחייב אותם לבקש הפסקת הלחימה. במילים אחרות, ההרתעה שישראל מבקשת להשיג עדיין לא הושגה ולא שוקמה.

 

השר ארדן תופס מחסה באשקלון ()
השר ארדן תופס מחסה באשקלון

ראש הממשלה והרמטכ"ל, היום. לא ששים לכניסה קרקעית (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
ראש הממשלה והרמטכ"ל, היום. לא ששים לכניסה קרקעית(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

יירוטים מעל אשדוד (צילום: סמנדר בנימין) (צילום: סמנדר בנימין)
יירוטים מעל אשדוד(צילום: סמנדר בנימין)

כוחות צה"ל על גבול רצועת עזה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כוחות צה"ל על גבול רצועת עזה(צילום: AFP)

 

עם זאת, חמאס לחוץ והוא רוצה לסיים את הלחימה כדי להקל את סבל התושבים, להציל את מה שנשאר מתשתיותיו הצבאיות ובעיקר כדי למנוע כניסה קרקעית של צה"ל. כתוצאה מהלחץ ביקש חמאס מהמצרים לתווך הפסקת אש - אך יש לו תנאים.

 

חמאס וגם הג'יהאד האיסלאמי מוכנים כנראה להתחייב להפסקת אש ארוכת טווח בתנאי ש:

  • ישראל תפסיק את התקיפות האוויריות והקרקעיות בתוך רצועת עזה, כולל כניסות ממערב לגדר לתוך שטח הרצועה.
  • שישראל תסיר את המצור הימי ואת האיסור על הכנסת סחורות אסטרטגיות במעברים היבשתיים בין ישראל לרצועה.
  • והעיקר - שישראל תתחייב שלא לבצע חיסולים/סיכולים ממוקדים בשטח הרצועה, לא רק נגד בכירי חמאס אלא גם נגד בכירים מארגונים אחרים ומהקבוצות האיסלאמיסטיות הקיצוניות, הסלאפים והג'יהאדיסטים.

 

בעיני ישראל תנאים אלה אינם קבילים. הסרת המצור הימי תאפשר להכניס נשק כבד עוד יותר מרקטות הפאג'ר (לטווח של עד 80 ק"מ) ואמצעי לחימה אחרים לרצועה באופן שאי אפשר יהיה לפקח עליו; התחייבות להימנע מחיסולים תיטול מידי ישראל את הנשק הכי אפקטיבי לסיכול פיגועי טרור מהרצועה ומחצי האי סיני, לכן גם מובן מדוע המצרים אפילו אינם מביאים תנאים אלה לישראל. כמו כן דורשים חמאס והג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני שמצרים, טורקיה וארה"ב ואולי גם גורמים אירופיים וערביים נוספים יערבו להסכם.

 

מואצות ההכנות לכניסה קרקעית

לעיקשות של חמאס סיבה נוספת: בתוך הזרוע הצבאית יש כנראה מפקדי שטח לא מעטים שדורשים שלא להפסיק את הלחימה עד שירי הרקטות לישראל לא יגבה מחיר כבד על חיסול ג'עברי.

 

מבחינת חמאס, עצם הירי לישראל ומניעת השגרה והפחד שהשיגורים מטילים על אזרחי ישראל, הוא הישג גם אם האבידות והנזק הפיזיים בפועל הם קטנים. בכל מקרה, הרושם כאמור במערכת הביטחון בישראל הוא שההרתעה עדיין לא שוקמה. מלבד היבט תודעתי חשוב זה מציבה ישראל דרישה צנועה יחסית: שהאש תיפסק, ששביתת הנשק תימשך שנים ותכלול לא רק הימנעות מירי תלול מסלול - אלא גם מירי לעבר כוחות צה"ל הפועלים ממזרח לגדר.

 

כרגע לא נראה שחמאס מוכן להסכים לדרישה זו ולכן צה"ל ממשיך כעת בביצוע תוכנית הלחימה באש שהוכנה מראש ומאיץ את ההכנות לכניסה קרקעית. הרמטכ"ל ביקר הבוקר אצל כוחות המילואים שגויסו ומתאמנים לקראת כניסה לרצועת עזה,

 עבר על התוכניות והתרשם מקצב הגדלת הכשירות של הכוחות. זאת, על מנת שאם יחליט הדרג המדיני לבצע מהלך קרקעי הוא יוכל להתבצע בתוך שעות.

 

הדרג המדיני, כלומר ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק ושר החוץ אביגדור ליברמן, עדיין לא החליט על כניסה קרקעית ונראה שהוא ישאף להימנע מכך עד כמה שאפשר. עם זאת, אם חמאס לא יראה נכונות להפסיק את האש בתנאים שמקובלים על ישראל ואם המתווכים המצרים לא יביאו הצעה סבירה להפסקת אש ארוכת טווח בערבות מצרית, לא יהיה מנוס ממהלך קרקעי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההכנות מתקדמות על גבול הרצועה
צילום: רויטרס
יירוט מעל גוש דן
צילום: יריב כץ "ידיעות אחרונות"
הריסות בעזה
צילום: AFP
מומלצים