שתף קטע נבחר

צריך "חומת מגן" בעזה

לפני המבצע ההוא טען השמאל שלא ניתן לייבש את ביצת הטרור. הימין צדק. גם הפעם צריך להשתלט על עזה ומחבליה כדי להשיג שקט יחסי כפי שהושג ביהודה ושומרון

מבול הרקטות שספגנו עד עתה והיכולת לטווח גם את תל-אביב וירושלים מעמידים את מבצע עופרת יצוקה באור חדש של כישלון חרוץ. אכן צה"ל פגע אז אנושות בתשתיות חמאס בעזה ואף הרג כ-1,500 עזתים שרבים מהם היו מחבלים. אולם לאחר כארבע שנים מהמבצע ברור שהוא לא הועיל במאומה. היכולת הרקטית של חמאס השתפרה פלאים, כמות אמצעי הלחימה שיש לחמאס גדולה בהרבה ממה שהיה לו ערב מבצע עופרת יצוקה וגם יכולת העמידה שלו השתפרה.

 

ישראל קנתה במחיר יקר מאוד שקט יחסי באמצעות עופרת יצוקה - מחיר שלא יסולא בפז של חיי חיילנו, פגיעה קשה בכלכלה בעיקר בדרום בימי הלחימה ופגיעה קשה במעמדנו הבינלאומי עקב דו"ח גולדסטון.

 

ראוי ללמוד מגזרת יהודה ושומרון את הנדרש כעת בגזרת עזה על מנת לא לחזור שוב על כישלון עופרת יצוקה. במרס 2002 כבש צה"ל את כל יהודה ושומרון מחדש במבצע חומת מגן לאחר הפיגוע הנורא במלון פארק. בחודש מרס השחור הזה נרצחו יותר מ-130 ישראלים בפיגועים. למרות הצלחת המבצע, היקף הפיגועים לא ירד דרמטית, וחודשים רבים לאחר המבצע נרצחו "רק" כ-30-60 ישראלים בחודש. מבצע חומת מגן היה האמצעי שאיפשר לצה"ל לנצח את הטרור לאורך זמן. מיד לאחר המבצע החל צה"ל במרדף סיזיפי אחרי כל המחבלים ביהודה ושומרון ו"צד" אותם אחד אחד באלפי מבצעים לאורך כשלוש שנים. התוצאה הסופית מוכרת לכולנו היום - צה"ל הכניע את הטרור ומכ-500 הרוגים ישראלים בטרור בשנת 2002 ירדנו למקרים בודדים בשנים האחרונות.

 

על בסיס ניסיון מוצלח זה צריך לבחון את כל מה שנעשה ויעשה במבצע עמוד ענן. אין טעם להמשיך בהתקפות הנוכחיות, לא מהאוויר ובוודאי לא מהקרקע אם לא מתחילים במקביל במעצר מבוקשים בעזה כפי שנעשה ביהודה ושומרון. הזירה בעזה קשה בהרבה מגזרת יהודה ושומרון, אולם אין לאיש ספק ביכולת של צה"ל לבצע משימה חשובה זו אם תוטל עליו. גם בעזה יידרש מבצע גדול בהתחלה דוגמת חומת מגן שייאפשר כניסה ויציאה של יחידות מיוחדות ללכידת מבוקשים. יחידות אלו יצטרכו לעמול מדי לילה חודשים ושנים עד שילכדו את מחבלי עזה הרבים.

 

מדובר במבצע גדול מאוד הבנוי מאלפי פעילויות קטנות שכל אחת מהן מסכנת באופן משמעותי את חיי חיילנו. למדנו על בשרנו כי לא ניתן לשנות את המצב המסוכן בעזה בתקיפות אוויריות בלבד או במבצע גדול אחד. בני משרת כרגע בצבא וסביר מאוד שישתתף במבצעים מסוכנים אלו, לכן אני הייתי הראשון לאמץ כל אלטרנטיבה פחות מסוכנת אם הייתה קיימת.

 

חשוב להדגיש כי פעילות שכזו בעזה אינה מחזירה אותנו לשלטון בעזה כפי שלא החזירה אותנו לשלטון ביהודה ושומרון. בשתי הגזרות אנחנו חייבים להיות בעלי יכולת עצמאית לפגוע במחבלים, אולם לא נדרשת ריבונות בשטח וחשוב להשאיר את השלטון האזרחי של חמאס בעזה כדוגמת שלטון הפתח ביהודה ושומרון.

 

עוד טרם מבצע חומת מגן התנהל ויכוח ער בין השמאל לימין עד כמה ניתן לייבש את ביצת הטרור. השמאל טען כרגיל שהדבר אינו אפשרי, והימין כרגיל צדק כפי שהוכיח השקט היחסי של השנים האחרונות. גם כעת יקומו אנשי שמאל ויזהירו אותנו מפני ניסיון להשתלט על עזה ומחבליה. כולי תקווה שהממשלה לא תאזין לאיומי הסרק הללו ותפעיל את צה"ל נגד מחבלי עזה ותוך מספר שנים נוכל להגיע לשקט יחסי בדרום כפי שהושג ביהודה ושומרון.  

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תקיפות מהאוויר אינן מספיקות
צילום: EPA
מומלצים