שתף קטע נבחר

פרס ל-ynet: הפרטנר הוא עבאס, לא חמאס

הנשיא הפלסטיני "אומר דברים שאינם מקובלים בעולם הערבי", ולפיכך הוא המועדף בעיני שמעון פרס כפרטנר. בראיון ל-ynet עם תום הפרק הצבאי, דוחף פרס לחזור לשולחן המשא ומתן

יותר מיממה לאחר שנענתה ישראל לדרישה הבינלאומית להפסקת אש, ובכך למעשה ביססה את מעמדו של חמאס והנחיתה מהלומה נוספת על הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, מתייצב לצדו נשיא המדינה שמעון פרס, וקורא לנהל עמו מו"מ. "אני רואה באבו-מאזן פרטנר. אני כל הזמן רואה בו פרטנר", אמר הנשיא בראיון ל-ynet.

 

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

לדברי הנשיא, כעת, משתם הפרק הצבאי, יש להתחיל בפרק המדיני: "בשביל אבו מאזן, להגיד שהוא נגד טרור, שהוא בעד שלום, שהוא בעד מדינה ערבית מפורזת, שעניין הפליטים ייפתר במשא ומתן מוסכם וצודק, אלו לא דברים המקובלים ברחוב הערבי. הוא אומר אותם בקול רם ואני בהחלט רואה בו פרטנר". 

 

לדברי פרס, כעת "צריך להסתכל קדימה לפרק הבא, והפרק הבא הוא מדיני. צריך לחזור לשולחן המשא ומתן. ישנם שחקנים חדשים, ישנן התארגנויות במזרח התיכון, כמה מהם מפתיעים לטובה וכמה מפתיעים לרעה. איראן למשל, הלוא היא ששלחה את כל הטילים והרקטות לחמאס על מנת שיירו אותם על ישראל. היא גם זו ששלחה אותם לחיזבאללה, היא מילאה את המזרח התיכון בטילים. כך שאיראן לא רק מסוכנת מבחינה גרעינית, אלא היא גם הטרוריסטית מספר 1 בעולם".

 

דיווחי חדשות נוספים ב-ynet:

עזה מסמנת V ענק. המשמעויות של הישגי חמאס

הנייה: הניצחון הוא עובדה, המזרח התיכון השתנה

הישג לחמאס: מרחיבים את פתיחת המעברים לעזה

 

פרס התייחס לנשיא המצרי, נציג האחים המוסלמים, מוחמד מורסי. הוא מכיר בחשיבות הציר ארצות הברית-מצרים-מדינות המפרץ, ומעריך שציר זה יעמוד מול הציר האיראני שלהגדרתו הלווין שלו הוא חמאס: "נשיא מצרים שנבחר הוכיח פה מדינאות ומנהיגות. הוא הוכיח שהוא רואה תמונה רחבה ולא אינטרסים צרים ומקומיים". על הסיבות שהובילו להפסקת האש בנקודת הזמן הזו אמר: "לכל מהלך צריכות להיות סיבות. אלו לא היו חילופי ג'סטות, כנראה שנוצרו מספיק סיבות עבור שני הצדדים כדי להפסיק את המהלך הזה, והסיבות לא נעלמו. אם חס ושלום יחזרו היריות, יצטרכו לחדש שוב את המהלך".

 

עם מזכירת המדינה, אתמול  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עם מזכירת המדינה, אתמול (צילום: AFP)

עם פרס באו"ם (ארכיון) (צילום: חוזה מארקז) (צילום: חוזה מארקז)
עם פרס באו"ם (ארכיון)(צילום: חוזה מארקז)
 

הנשיא סבור שישראל צריכה להקדיש את הימים שלאחר העימות כדי "ליטול יוזמה מדינית. יש הרבה דברים שצריך לעשות. צריך לזכור שמי שהתגלה עם התנהגות יוצאת דופן הוא נשיא ארה"ב שהתייצב בקול רם ללא חשבונות לימין ישראל, מבחינה מוסרית ומעשית, ופעל כדי שתהיה הפסקת אש. זה דבר גדול". 

 

מאמציה של ארה"ב לקדם את הפסקת האש נעשו גם על ידי מזכירת המדינה הילרי קלינטון, שהגיעה לאזור ונפגשה עם אבו מאזן, לאחר פגישותיה עם בכירי הממשלה בישראל. לפני שיצאה לקהיר, בחרה לקיים פגישה סימלית עם נשיא הרשות הפלסטינית ברמאללה. באמצעות הביקור ביקשה להפוך את עבאס לרלוונטי, אף שהיא עצמה לא ביקרה ברמאללה זה שנתיים.

 

בימים שקדמו להסכם הפסקת האש, לקח הנשיא פרס חלק פעיל בהסברה המדינית, בהצגת הקו הישראלי בפני מנהיגי העולם. במקביל לשיחות טלפוניות, ערך גם מפגשים עם מזכ"ל האו"ם בן קי מון ועם שר החוץ הגרמני גידו וסטרוולה, ומשלחות נוספות של דיפלומטים שביקרו בישראל. במהלך הפגישות עלה באופן מובהק כי מצרים רואה חשיבות גבוהה מאוד בפתיחת מו"מ בין ישראל לפלסטינים, וזאת על מנת לחזק "ציר מתון" אל מול האיומים הקיצוניים.

 

באשר לביקורות הקשות שנשמעו על היעדר הכרעה בעימות האחרון ועל כך שההסכם לא יישמר, אמר: "אני מקווה שהוא כן. השיקול הראשי של כולנו צריך להיות גורל האימהות וגורל הילדים. רבים סבלו. ראיתי אימהות עם שניים ושלושה ילדים רצים, זה קורע את הלב. אם חס ושלום יופר השקט, צריך שוב לעשות משהו כדי להחזיר אותו. אני חושב שגם חמאס סבל לא מעט, וגם שם הרגשות מעורבים.

 

"באיזשהו מקום היה צריך כבר לעצור", אמר פרס על העימות בדרום. "אפשר להגיד על כל נקודה שהיא מוקדמת או מאוחרת. אני חושב שזו הייתה סמכותה של הממשלה, והיא השתמשה בסמכות הזו כראוי".  

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 22/11/2012 23:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס. יש פרטנר
צילום: אוהד צויגנברג
מדבר על שלום בפומבי. אבו מאזן
צילום: AFP
מומלצים