שתף קטע נבחר

צילום: AP

מזכ"ל האו"ם: השלום מחובר למכונת הנשמה

שעות לפני שבהחלטה היסטורית יכיר האו"ם במדינה פלסטינית, נשמע באן קי-מון פסימי מתמיד וקרא למנהיגי שני הצדדים לגלות אומץ: "השלום הולך ומתרחק מאתנו, מחיר הקיפאון עולה כל יום". דני איילון: "זהו יום של תבוסה היסטורית לפלסטינים"

שעות לפני ישיבת העצרת הכללית שבה תאושר ההכרה ברשות הפלסטינית כמדינה משקיפה שאינה חברה באו"ם, הציג הערב (יום ה') מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, תמונת מצב קודרת במיוחד לגבי המתחולל במזרח התיכון, וקרא למנהיגי ישראל והפלסטינים לגלות אומץ ולחדש את תהליך השלום. "המנהיגים בשני הצדדים חייבים לגלות אחריות היסטורית וחזון", הצהיר מזכ"ל האו"ם, "ישראל והפלסטינים חייבים לזנוח את גישת סכום האפס, ולאמץ דרך של לשלום".

 

שידור חי: החגיגות ברמאללה לפני ההכרזה 

 

"אני קורא למנהיגים הישראלים והפלסטינים להפיח רוח חיים בתהליך השלום, שמחובר כעת למכונת הנשמה", הצהיר באן קי-מון. הוא לא הביע בדבריו תמיכה בבקשה הפלסטינית להכרה או התנגדות לה, אבל הצהיר כי "עניינים הקשורים להסדר הקבע יכולים להיפתר רק באמצעות משא ומתן ישיר. אלימות אינה הדרך, היא רק מולידה עוד שנאה ומרירות".

 

מזכ"ל האו"ם באן (משמאל), ומימינו אבו מאזן (צילום: AP) (צילום: AP)
מזכ"ל האו"ם באן (משמאל), ומימינו אבו מאזן(צילום: AP)
 

מזכ"ל האו"ם הוסיף: "אני חולק את התסכול העמוק והבינלאומי מהעובדה שפתרון שתי המדינות מעולם לא נראה רחוק

יותר. מחיר הקיפאון הנוכחי עולה עם כל יום שעובר - ועם כל הזדמנות שמוחמצת. זה הרקע הסבוך והמפותל שלמולו החליטו הפלסטינים לבקש מעמד של מדינה משקיפה לא-חברה בעצרת הכללית של האו"ם. זה עניין שבו צריכות להכריע חברות האו"ם. חשוב שכל הנוגעים בדבר יגשו לנושא הזה באחריות ומתוך גישה מועילה".

 

באן קי-מון דיבר על התאריך המיוחד, כ"ט בנובמבר, שבו אומצה ב-1947 הצעת החלוקה: "לפני 65 שנה אישרה העצרת הכללית את החלטה 181, שלפיה יחולקו שטחי המנדט לשניים. 65 שנה עברו, וחזון שתי המדינות, באופן טראגי, טרם הוגשם... לתאריך הזה, 29 בנובמבר, יש משמעות עצומה עבור שני הצדדים. השנה הוא מקבל משמעות נוספת, על רקע החלטת הפלסטינים לבקש מעמד של מדינה משקיפה לא-חברה מהעצרת הכללית של האו"ם".

 

בגדה המערבית, חגיגות ה"עצמאות" כבר החלו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
בגדה המערבית, חגיגות ה"עצמאות" כבר החלו(צילום: EPA)

 

באן גינה את ירי הרקטות מעזה - ובה בעת את הבנייה הישראלית בהתנחלויות. "קריטי לשמור על הפסקת האש שגובשה

בשבוע שעבר. אסור שרקטות ישוגרו מעזה, דבר שגיניתי שוב ושוב. אין שום הצדקה להתקפות חסרות ההבחנה נגד מטרות אזרחיות", אמר מזכ"ל האו"ם. "הבנייה הישראלית בהתנחלויות בגדה המערבית, כולל במזרח ירושלים, היא הפרה של החוק הבינלאומי ושל מפת הדרכים. המעשים האלה חייבים להיפסק".

 

סגן שר החוץ: אבו מאזן טרוריסט מדיני

המזכ"ל באן אמר: "על המאמצים להתמקד בשימור ההישגים הראויים לשבח שרשמה הרשות הפלסטינית בשטח, ובהתחלתו מחדש של משא ומתן משמעותי - זו הדרך היחידה לפתור את ענייני הסדר הקבע". הוא הביע תקווה לשלום "שיסיים את הכיבוש שהחל בשנת 1967 ויבטיח מדינה פלסטינית עצמאית, בת-קיימא וריבונית שתתקיים לצד מדינת ישראל בטוחה".

 

נשיא הרשות מתחבק עם שר החוץ הטורקי דבוטאולו בניו-יורק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא הרשות מתחבק עם שר החוץ הטורקי דבוטאולו בניו-יורק(צילום: AFP)

 

ישיבת העצרת הכללית תיפתח הלילה ב-22:00 לפי שעון ישראל, ומלבד אבו מאזן ינאם בה גם שגריר ישראל באו"ם, רון פרושאור. לפלסטינים צפוי בהצבעה על בקשתם להכרה רוב עצום, של יותר מ-140 מדינות. ישראל השקיעה מאמץ אדיר בניסיון לגרום למדינות מרכזיות באירופה להתנגד למהלך, אולם כמה מדינות חשובות כמו צרפת, ספרד ואיטליה החליטו לתמוך בבקשה הפלסטינית בכל זאת. אחרות כמו גרמניה, בריטניה והונגריה יימנעו, אך הימנעותן היא אכזבה ישראלית לאור הציפייה שיתנגדו. בין המתנגדות מלבד ישראל יהיו כמובן ארה"ב ומדינת האי מיקרונזיה, תומכת מסורתית של ישראל. גם צ'כיה הודיעה הערב שתתנגד.

 

אחרי שתאושר הבקשה הפלסטינית, "פלסטין" תהפוך מבחינת האו"ם למדינה - אך לא תהיה חברה בארגון. חברות בארגון מתאפשרת רק בהחלטה של מועצת הביטחון, ושם יש לארה"ב זכות וטו על המהלך. עם זאת, לפלסטינים תיפתח דלת הכניסה לבית הדין הבינלאומי בהאג, דבר שעלול לאפשר להם להגיש תביעות נגד ישראל.

 

סגן שר החוץ, דני איילון, אמר הערב מצדו: "היום הזה הוא יום תבוסה היסטורית לפלסטינים. הם ניסו במשך השנתיים האחרונות להקים מדינה במועצת הביטחון של האו"ם, הגוף היחיד שלהחלטותיו יש משמעות מעשית ומחייבת. משנכשלו נאלצו הפלסטינים להסתפק בצעד דקלרטיבי חסר משמעות בעצרת הכללית, שכבר ב-1988 הכירה בפלסטין. ההחלטות בעצרת לא שוות את הנייר שעליהן הן נכתבות ולא משפיעות על המעמד המדיני, לא של הרשות ולא של ישראל".

 

 

איילון הוסיף: "היום הרשות מפרה באופן גס, ברור ובלתי ניתן לחזרה את כל ההסכמים עם ישראל, ועל כן החל מהיום ישראל אינה מחויבת יותר להסכמים הקודמים עם הרשות. ישראל תפעל אך ורק בהתאם לאינטרסים שלה. הרשות הפלסטינית הפסידה היום פעמיים - את מחויבות ישראל להסכמים הקודמים ואת המשך עיסוק הקהילה הבינלאומית בעניינם. אבו מאזן

הוא טרוריסט מדיני שדואג ששמו ייחקק בדפי ההיסטוריה, ולא מעניין אותו שכך הוא כובל את ידיהם של יורשיו".

 

אבו מאזן מצדו אמר היום בניו-יורק כי בקשת ההכרה הפלסטינית היא "השקעה בשלום". לקראת ההצבעה אמר אבו מאזן כי למרות "הפחתת התקוות לשלום והמצב המידרדר בשטח בשל ההפרות הישראליות", הפלסטינים "עדיין מחויבים לפתרון של שתי מדינות, וידינו ממשיכות להיות מושטות לשלום". לדבריו, זו הסיבה לכך שהפלסטינים נקטו את היוזמה "השלווה והפוליטית" באו"ם. שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מליכי, הקריא את דבריו אבו מאזן, כשנשיא הרשות יושב לצדו, במהלך אירוע באו"ם שבו צוין יום ההזדהות עם העם הפלסטיני.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון. "משמעות עצומה לתאריך"
צילום: AP
צילום: EPA
חגיגות בחברון, היום
צילום: EPA
מומלצים