שתף קטע נבחר

קלינטון רואה את הסוף: "אקפוץ לקפה בת"א"

מזכירת המדינה סיכמה את כהונתה באירוע בוושינגטון. הדיפלומטית הבכירה הרשתה לעצמה לשחרר מעט את העניבה, והביעה את אהדתה הרבה לישראל, אך הזהירה: "אף הגנה אינה מושלמת לטווח הארוך". בתכנון לאחר הפרישה: קפה בתל אביב

הילרי קלינטון השבוע, לקראת הפרישה המיוחלת ממחלקת המדינה, יכולה לשחרר מעט את המחסומים הדיפלומטיים על לשונה. במסיבת פרידה בלתי רשמית שארגן לה ביום שישי המיליארדר האמריקני-ישראלי חיים סבן, הרשתה לעצמה קלינטון להפליג במחמאות לישראל מעבר לתפקידה הדיפלומטי, אך גם הציעה נבואות קודרות באשר לגורל המדינה, אם לא תגיע לשלום. בין היתר, סיפרה על פניית הפרסה של ערפאת לאחר ה"לא" בקמפ דייוויד, ומה היה קורה לדעתה לו רבין לא היה נרצח.

 

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

בחירות 2013 - כל הכתבות בעמוד המיוחד

 

האורחים חוגגים עם הילרי קלינטון ב"פורום סבן" (צילום: שחר עזרן) (צילום: שחר עזרן)
האורחים חוגגים עם הילרי קלינטון ב"פורום סבן"(צילום: שחר עזרן)

 

עוד ידיעות בערוץ החדשות:

 

קלינטון, בת 65, עייפה וסחוטה כלימון אחרי ארבע שנים של אחריות כבדה כמזכירת המדינה של ארצות הברית, שבאו לאחר שמונה שנים כסנאטורית ושמונה שנים כגברת הראשונה. בכהונתה במחלקת המדינה היא בילתה בחו"ל רבע ממנה, 365 ימים. היא טסה מיליון וחצי ק"מ, ונחתה ב-112 מדינות.

 

קלינטון הוזמנה לנאום המרכזי בערב הפתיחה של כינוס "פורום סבן" בוושינגטון, והמארח הפיק לה סרט המסכם את פעילותה ואת כישוריה, עם גודש שבחים ממנהיגים ישראלים, פלסטינים ואחרים, ולסיכום ברכה מוקלטת של הנשיא ברק אובמה. היא דיברה באהבה גדולה על מדינת ישראל, והדיפלומט הוותיק דניס רוס, שמבין דבר או שניים בחיבור מילים מדויקות, אמר לי שהוא טרם שמע נאום כזה ממנה.

 

שרי החוץ. קלינטון ואביגדור ליברמן בוושינגטון (צילום: שחר עזרן) (צילום: שחר עזרן)
שרי החוץ. קלינטון ואביגדור ליברמן בוושינגטון(צילום: שחר עזרן)

 

השגריר האמריקני בישראל דן שפירו גם התלהב, והשר סילבן שלום חשב דווקא שזו יריית הפתיחה לבחירות לנשיאות ב-2016. גם בעל הטור דיוויד איגנשיוס מ"וושינגטון פוסט" חשב כמוהו. לדעתי, עזבו אתכם לרגע מהסרקזם של הפוליטיקאים ושל העיתונאים. האמת? הילרי קלינטון עם הרזומה שלה, לא צריכה לעשות שום דבר. המילים שלה על ישראל נאמרו מהלב.

 

פניית הפרסה של ערפאת

"הגנה על עתיד ישראל זו לא שאלה של מדיניות עבורי. מדובר בעניין אישי. דיברתי עם חלק מכם על הנסיעה הראשונה של ביל ושלי לישראל לפני הרבה מאוד שנים, זמן קצר אחרי שבתנו נולדה. ראיתי הישגים גדולים, גאווה של 'הפרחת השממה' ושל 'סטארט-אפ' בהתפתחותו. אחזתי ידיים עם קורבנות טרור בבתי חולים, ביקרתי בפיצרייה שפוצצה בירושלים והלכתי לאורך הגדר ליד גילה", אמרה קלינטון.

 

"ערפאת התקשר לביל ואמר שהוא מוכן לקבל את ההצעה" (צילום: איי פי ) (צילום: איי פי )
"ערפאת התקשר לביל ואמר שהוא מוכן לקבל את ההצעה"(צילום: איי פי )

 

ראש הממשלה הפלסטיני סלאם פיאד, שר החוץ הירדני נאסר ג'ודה והשגריר המצרי מוחמד תאופיק שנכחו באירוע יכלו רק להאדים מקנאה. "שעה שאני נערכת להחליף את תפקידי כמזכירת המדינה בקצת מנוחה ורוגע, אני מצפה לחזור לישראל בטיסה מסחרית, כאזרחית פרטית, ללכת ברחובות העיר העתיקה, ולשבת לשתות קפה בתל אביב", התלהבה קלינטון.

 

יאסר ערפאת שאהב להתארח במלון "ווילארד", שבו נערך כינוס פורום סבן, היה יוצא מקברו ודורש בדיקת פוליגרף, אילו שמע את הסיפור הבא שלה. "אחרי שערפאת אמר 'לא' בקמפ דייוויד, ולא מעניין אותי כמה אנשים מנסים לשפץ את ההיסטוריה - העובדה היא שהוא אמר 'לא' בקמפ דייוויד, כעבור כמה חודשים הוא טלפן לבעלי, כשביל כבר לא היה נשיא ואמר: 'העסקה הזו שהצעת? אני מוכן לקבל אותה עכשיו'. וביל השיב לו: 'נפלא, למה שלא תצלצל לבית הלבן ותאמר להם את זה?'".

 

"מנהיגים ישראלים לא זכו לתגובה"

הילרי קלינטון, שמסירה בקרוב את חליפת הדיפלומטית, יכולה לסכם ולומר קבל עם ועדה שב-20 השנים האחרונות "ראיתי מנהיגים ישראלים עושים מאמצים הוגנים ובתום לב, והם לא זכו לתגובה הנדרשת". היא הוסיפה גם שלדעתה הייתה היום מדינה פלסטינית, אלמלא נרצח יצחק רבין והדגישה כי היא "מכבדת כבוד רב מנהיגים ישראלים שניסו להבין איך ניתן להתמודד עם המצב הקשה הזה".

 

אבל לצד המחמאות והדברים החיוביים, הציעה הפוליטיקאית המנוסה גם נבואות פסימיות באשר לעתיד ישראל: "בלי שלום, ישראל תיאלץ לבנות הגנה רבת עוצמה אפילו יותר נגד רקטות מסוכנות יותר. בלי שלום, החשבון הדמוגרפי הפשוט הוא שיום אחד הישראלים ייאלצו לבחור בין שמירה על הדמוקרטיה שלהם לבין המולדת היהודית. צבא ישראלי חזק הוא תמיד הכרחי, אבל שום הגנה אינה מושלמת ולאורך זמן ארוך, שום דבר לא יבטיח את העתיד של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית יותר משלום כולל".

 

בארבע שנותיה כמזכירת המדינה האמריקנית היא טיפלה במגוון רחב של סוגיות בעלות חשיבות עולמית: "דילגה" לפריז לעוד פגישה סיזיפית על איראן או סוריה, או טסה לקאבול, בירת אפגניסטן, לקידום זכויות הנשים. כמו כן, היא טסה לבורמה, שעוברת תהליך רפורמה מדיקטטורה צבאית אכזרית לדמוקרטיה. וכמובן, סייעה לענייני המזרח התיכון - רק בחודש האחרון עשתה בירושלים ובקהיר את החיבורים האחרונים לקראת הפסקת האש בין ישראל לחמאס. ועכשיו לקראת הסוף, נראה שהיא רק רוצה לחזור הביתה לנוח.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 01/12/2012 23:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון בפורום סבן
צילום: שחר עזרן
במזרח טימור. ביקרה ב-112 מדינות
צילום: רויטרס
מומלצים