שתף קטע נבחר

אולמרט: התודה שלנו לאובמה - 3,000 יחידות דיור

ראש הממשלה לשעבר תקף בוושינגטון את נתניהו: "האו"ם הצביע על פתרון שנתניהו הסכים לו, למה דחינו את זה? אבו מאזן הוא פרטנר אמיתי לשלום, אפשר היה למנוע הליכתו לאו"ם". אולמרט הבהיר כי בתוך ימים יודיע אם ירוץ בבחירות 2013

"אני רץ. אני רץ 11 קילומטרים בכל יום" - כך התחמק הלילה (א') ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, מהכרזה ב"פורום סבן" שנערך בוושינגטון על החלטתו לגבי מערכת הבחירות בישראל. הוא ניצל את השיחה הפומבית עם הפרשן המדיני הבכיר של ה"וושינגטון פוסט", דיוויד איגניישוס, כדי לתקוף ללא הרף את ממשלת נתניהו וכבר בפתח דבריו אמר כי "חייבים להחליף את ממשלת ישראל הנוכחית". השיחה הפומבית הועברה בשידור חי ב-ynet.  

 

הסיפורים הכי חמים, לפני כולם - בפייסבוק של ynet

בחירות 2013 - כל הכתבות בעמוד מיוחד

 

אולמרט מתח ביקורת חריפה על התנהלות נתניהו בנושא ההצבעה באו"ם לקבלת פלסטין כמדינה משקיפה. "זו הפעם הראשונה שהאו"ם מצביע על הפתרון שאנחנו אמרנו שאנחנו תומכים בו - שתי מדינות לשני עמים - פתרון שנתניהו הסכים לו בנאום בר-אילן. האו"ם קיבל, אז למה אנחנו צריכים לדחות את זה?"

 

ראש הממשלה לשעבר טען כי "הייתה דרך להידבר ולמצוא פתרון לגבי החשש שלנו מהליכה של הפלסטינים לבית הדין הבינלאומי בהאג". הוא הוסיף כי "אילו דיברנו עם אבו מאזן, אילו היה משא ומתן, יחסי אמון וכבוד הדדי, אפשר היה למנוע את ההליכה שלו לאו"ם".

 

אולמרט לעג לאלו שרואים בנשיא ארצות הברית אויב של ישראל. "אובמה היה ידיד של ישראל במשך ארבע שנים בבית הלבן והוא יהיה ידיד של ישראל בארבע השנים הבאות". לדבריו, אובמה הוכיח זאת בהשגת הפסקת האש ובהצבעה עם ישראל נגד הפנייה הפלסטינית. "למה לשים את עצמנו במצב שבו כל העולם נגדנו? אובמה סידר את הפסקת האש, שם את עצמו במצב קשה מול כל העולם ותמך בנו באו"ם - למחרת אנחנו מביעים את התודה וההערכה אליו על ידי הכרזה על הקמת 3,000 יחידות דיור", האשים אולמרט. 

 

בתחילת נאומו, הוא שיבח את החלטת נתניהו לחסל את רמטכ"ל חמאס, אחמד ג'עברי, אך אמר ש"הבעיה מבחינת נתניהו היא שהוא היה יכול להתקדם אף יותר במבצע בעזה אם הייתה לו מטרייה של תמיכה בינלאומית, כמו שהייתה לממשלה שלי, כי היינו מעורבים מאוד בתהליך השלום והיינו מחויבים לו". הוא הביע תמיהה על כך שגורמים בירושלים אמרו לפני המבצע שהנשיא האמריקני אובמה הוא עוין לישראל, ואילו אחרי המבצע "מודים שלוש פעמים ביום לאובמה על פעילותו לביטחון ישראל". הוא ציין כי אינו חושב שהתפישה בארצות הברית כי ראש הממשלה נתניהו התערב במערכת הבחירות האמריקנית תשפיע על ביטחונה של ישראל.

 

"לא ראוי שאודיע על החלטתי בארה"ב"

"אני יכול רק לומר שבכל מקרה אודיע על החלטתי כשאהיה בישראל. אני לא חושב שזה ראוי שאודיע על החלטתי כשאני בארצות הברית", אמר אולמרט שנשאל אם בכוונתו לרוץ בבחירות הקרובות בישראל. "לא ראוי להכריז על הפוליטיקה הישראלית בארצות הברית", אמר אולמרט, ומיהר לעקוץ את הרפובליקני מיט רומני ואמר כי "גם בכיוון ההפוך, לא ראוי להכריז הכרזות על הפוליטיקה האמריקנית בישראל. אני לא חושב שראוי להביא לישראל בוחרים אמריקנים ולגייס כספים לבחירות בארצות הברית בישראל".

 

"יש סיבות רבות להחליף את ממשלת ישראל, אבל הסיבה העיקרית היא שהממשלה לא מחויבת לתהליך המדיני באופן ריאליסטי, שיכול להביא להסכם", הוסיף אולמרט והדגיש: "המשימה הראשונה במעלה של ישראל היא להגיע להסכם מדיני עם הפלסטינים". הוא הוסיף כי "ידיד של ישראל צריך להפעיל כל לחץ אפשרי על הממשלה כדי לפתוח במשא ומתן עם הפלסטינים מהנקודה שאני הפסקתי אותו. אני אומר את זה לא כי אני פטריוט פלסטיני. אני פטריוט ישראלי. הזמן הולך ואוזל לישראל, לא לפלסטינים".  

 

עם זאת, אולמרט לא נמנע מחִצֵי ביקורת שהושלכו גם לעבר הפלסטינים, ואמר כי "ערפאת לא היה פרטנר אמיתי לשלום, בניגוד לאבו מאזן. הראיתי לאבו מאזן מפה עם חילופי שטחים אפשריים והוא הסכים לעבור עליה ולהגיב לה. העובדה היא שהפלסטינים לא אמרו 'כן' להצעה המקיפה והמפורטת ביותר שהגשנו להם אי פעם, אבל הם גם לא סירבו להצעה".

 

"לא זוכר שהתפללנו לאבו דיס"

לגבי המשא ומתן מול הפלסטינים הודה אולמרט כי "הרגע הכואב ביותר בחיי היה שאני, אחרי שנלחמתי כל חיי על אחדות ירושלים, אמרתי לאבו מאזן שאני מוכן לאפשר ריבונות בינלאומית על המתחמים הקדושים בירושלים. אני לא מסוגל לתאר לך כמה זה כאב לי. אבל אתה נבחר לראשות הממשלה כדי להחליט החלטות כואבות, לא כדי להתעסק בשטויות". הוא הוסיף כי "השכונות הערביות חייבות להיות בשליטה פלסטינית. קראתי את כל התנ"ך, ולא זכור לי שהתפללנו אי פעם כיהודים לעיסאוויה, לג'בל מוכבר או לאבו דיס". 

 

"אמרתי בעבר שאנחנו מוכנים ליוזמה הערבית לפתרון עניין הפליטים הפלסטינים", הוסיף אולמרט, שאמר כי "ההנחה הבינלאומית שישראל לא מוכנה להתמודד עם סוגיית הפליטים הפלסטינים היא פשוט לא נכונה. בין שאני בשלטון ובין שלא, הסכם השלום שייחתם הוא ההסכם שייחתם. לא יהיה הסכם אחר".

 

"פורום סבן" הוקם על ידי איש העסקים הישראלי-אמריקני חיים סבן, ונועד לחזק את הקשר בין ארצות הברית לישראל. בפורום השנה משתתפים, בין היתר, שר החוץ אביגדור ליברמן, ציפי לבני, שר הביטחון אהוד ברק, השר דן מרידור והשר לפיתוח הנגב והגליל והמשנה לראש הממשלה סילבן שלום. השר ליברמן אמר אתמול בפורום כי "ממשלת הימין הנוכחית מחויבת לפתרון של שתי המדינות. אנחנו מחויבים להסכמים חתומים של ממשלות קודמות גם אם אנחנו לא מאושרים מהם".

 

ראש הממשלה לשעבר אולמרט, שהרבה להתבטא באחרונה נגד הממשלה הנוכחית, אמר ביום חמישי בראיון לרשת CNN כי הוא מתנגד לקולות בארצות הברית הקוראים לקיצוץ הסיוע האמריקני לרשות הפלסטינית בעקבות היוזמה הפלסטינית לשדרוג מעמד הרשות באו"ם. "שמעתי באחרונה שאמיר קטאר יעביר 400 מיליון דולר לחמאס. אני אומר: למה להעניש ולהחליש את אלו המתנגדים לטרור? אני חושב שצריך לסייע לאבו מאזן ולסלאם פיאד להתקדם בתהליך המדיני", אמר אולמרט לכריסטיאן אמנפור בראיון שהעניק לה.

 

הוא סירב לענות לפרשנית הבכירה על שאלתה אם בכוונתו לרוץ בבחירות

הקרובות, אבל אמר לה שהוא יהיה "מעורב ביותר" בהן. אולמרט הוסיף והסביר כי מבצע "עופרת יצוקה" החליש את חמאס, בין היתר, משום שבמקביל לפעולות הצבאיות נערכו דיונים מדיניים עם הגורמים המתונים ברשות הפלסטינית.

 

ביום חמישי פרסם האתר "דיילי ביסט" מאמר של פרופסור ברנרד אבישי, שבו נכתב כי אולמרט אמר לו שהוא אינו מתנגד לפנייתו של אבו מאזן לאו"ם כדי להצביע על פלסטין כמדינה לא חברה באו"ם. לפי טורו של הפרופסור המומחה לכלכלה, אולמרט כתב לו כי "אני מאמין שהבקשה של הפלסטינים מהאו"ם תואמת את הרעיון הבסיסי של פתרון שתי מדינות. לכן אני לא רואה סיבה להתנגד לזה. מרגע שהאו"ם יניח את היסודות לרעיון הזה, אנחנו בישראל נצטרך להיות מעורבים בתהליך רציני של מו"מ, כדי להסכים על גבולות מוגדרים על בסיס קווי 1967 ולפתור את הנושאים האחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אהוד אולמרט
צילום: עידו ארז
מומלצים