שתף קטע נבחר

לא חייבים לוותר: חנוכה בריא לחולי סוכרת

ממתיקים טבעיים, קמח מלא ואפייה במקום טיגון, הם רק חלק מהפתרונות שיעזרו לחולי סוכרת להמשיך לאכול את מאכלי החג בלי להרוס את הבריאות. נטורופתית מסבירה איך לנווט בין מאכלי החג המפתים לבין שמירה על רמות סוכר מאוזנות בדם

בחג החנוכה קשה מאוד לשמור על תפריט מאוזן. במיוחד זה קשה עבור 400 אלף חולי סוכרת בישראל אשר אינם יכולים להרשות לעצמם חגיגה קלורית עתירת סוכר ושומן. זאת בשל העובדה שעל חולי הסוכרת לדאוג באופן רציף ומאוזן לרמות הסוכר, הטריגליצרידים והכולסטרול בגופם.

 

קראו עוד על דיאטה ותזונה מתאימה לחולי סוכרת

 

התפריט החגיגי של חג החנוכה מהווה ללא ספק קושי גדול עבור חולי סוכרת. מזון החג המסורתי, הסופגניות והלביבות, מכילות שילוב עוצמתי ועשיר במיוחד של פחמימות פשוטות (ממקור של קמח לבן ועמילן), שומן (שמקורו בטיגון) וסוכר (שמקורו בסוכר לבן פשוט).

 

הפחמימות הפשוטות והסוכרים הלבנים מתפרקים במהירות וגורמים לעלייה חדה ברמות הסוכר בדם. השומן, למרות שהוא מתעכל לאט יותר, נאגר ברקמות השומן ותורם לעלייה בשומני הדם.

 

הפתרונות שיעזרו למזער נזקים

אמנם סוכרתיים אינם יכולים לזלול לביבות וסופגניות בלי חשבון, אך בכל זאת קיימות כמה אופציות טובות יותר למזעור נזקים. השימוש בקמח מלא, תחליפי סוכר טבעיים ואפייה על פני טיגון הם האמצעים העיקריים בהם ניתן לעשות שימוש כדי להקטין את הערך הגליקמי והקלורי של הסופגניות.

 

במקום לביבות תפוחי אדמה מומלץ להכין לביבות בטטה ואו ירק (כגון כרישה, קישואים, דלעת, כרובית, תרד וכיוב') המעלות פחות את הסוכר בדם.

 

כדאי לדעת כי סופגנייה מכילה 400 עד 600 קלוריות (תלוי בגודל הסופגנייה) כמו גם בערך 50 גרם פחמימות (תלוי בגודל ואו במילוי). לביבה קטנה לעומת זאת מכילה כ- 120-130 קלוריות.

 

 

במקום לביבות תפו"א: לביבות מבטטה וקישואים (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
במקום לביבות תפו"א: לביבות מבטטה וקישואים(צילום: ירון ברנר)

 

כך תעברו את החג בשלום

  • השתמשו בממתיקים טבעיים: כמו סטיביה ואגבה אותם ניתן להשיג בחנויות טבע (הסטיביה והאגבה הם תחליפים טבעיים לסוכר הלקוחים מעולם הצומח). השתמשו גם בריבות דיאטטיות מופחתות סוכר או כאלו המכילות 50% פרי.

 

  • העדיפו קמח מלא: השתמשו בקמח מלא ולא בקמח לבן שלו מדד גליקמי נמוך יותר (=מדד גליקמי מסמן את המידה שבה פחמימה או מזון אחר מעלים את הסוכר בדם).

 

  • השתמשו לא רק בתפוחי אדמה: העדיפו בטטות וירק אחר ללביבות על פני תפוחי אדמה המכילים פחמימה רבה (עמילן) ומעלים את הסוכר בדם מהר יחסית.

 

  • העדיפו אפייה על פני טיגון: אפייה בתנור חוסכת קרוב ל- 90% מכמות השומן וכ- 50% מכמות הקלוריות. הניסיון מראה כי ניתן לאפות גם לביבות וגם סופגניות. מתכונים לסופגניות ולביבות באפייה ניתן למצוא בשפע באתרי האינטרנט.

 

  • בחרו שמן איכותי:  אם בחרתם לטגן את הסופגניות אנא בחרו שמן קנולה איכותי. הוא עדיף על פני טיגון בשמן חמניות, סויה ואו תירס הנוטים לחמצון השמן הצמחי ויוצרים למעשה שומן מסוג טראנס. זכרו כי דווקא טיגון בשמן עמוק עדיף על פני טיגון במעט שמן ובמחבת. על השמן להיות חם מספיק כדי שלא ייספג סתם בסופגניות. אחרי שימוש אחד יש לזרוק את השמן ולא מומלץ לעשות בו שימוש חוזר.

 

  • העדיפו מוצרים גדולים: כדאי לטגן סופגניות גדולות ולא קטנות בגלל ששטח הפנים הגדול שלהן מפחית מספיגת השמן בבצק.

 

  • הימנעו מטיגון בשמן:  טיגון לביבות יכול להיעשות גם על גבי מחבת קרמית ובמעט שמן (ספריי שמן).

 

  • העדיפו תוספות דלות שומן: הוסיפו לצד הלביבות ירקות טריים ויוגורטים דלי שומן. אלו מהווים תוספת ראויה לפחמימה הלביבתית ללא תוספת רבה של קלוריות.

 

  • בצעו פעילות גופנית אחרי האוכל: לכו שעה אחת לפחות על כל סופגנייה שאכלתם. ואם ממש לא קשה פשוט הסתפקו במעט.

 

מתכון לסופגניות עבור סוכרתיים

סיגלית כהן, שפית וקונדיטורית מקצועית, בחברת הוויטמינים והמינרלים אמברוזיה-סופהרב, מעניקה מתכון לסופגניות עבור סוכרתיים:

 

חומרים:

  • 1/2 כוס "תחליף סוכר" (כך נקרא המוצר)
  • 1 קילו קמח
  • 50 גרם שמרים
  • 2 כפיות מלח שטוחות
  • 150 גרם שמן צמחי
  • 2 ביצים
  • 2 חלמונים
  • תמצית וניל
  • 2 כוסות חלב 1% פושר

 

למילוי:

  • ריבת לייט מרמולייט למילוי.
  • אבקת סוכרזית או ללא - לשזור מעל שמן לטיגון.

 

אופן ההכנה:

לשפוך למערבל את כל רכיבי הבצק מלבד החלב, ללוש כדקה. לאחר מכן להוסיף את החלב בהדרגה ולערבל כ- 10 דקות עד לקבלת בצק חלק, רך ומעט דביק. מניחים בצד מכוסה להתפחה (עד שהבצק מכפיל את עצמו).

 

ללוש פעם נוספת, ומתפיחים שוב כ- 20 דקות. לחלק את הבצק ל-4 חלקים שווים. ויוצרים גלילים, מחלקים כל גליל ל-10 חתיכות ויצרים מכל חתיכה כדור. את הכדורים משהים להתפחה נוספת כשעה עד להכפלת הנפח.

 

מטגנים בשמן חם ועמוק, ניתן למלא בריבת לייט ולפזר אבקת סוכרזית (ניתן להכין סופגניות גם ללא מילוי או ללא אבקת סוכרזית).

  

הכותבת היא נטורופתית בכירה בחברת הוויטמינים והמינרלים סולגאר וסופהרב

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סופגניות. גם חולי סוכרת יכולים ליהנות מהן
ד"ר רק שאלה
מומלצים