שתף קטע נבחר
צילום: אייל קרן

הולך בצל: 3 מתכונים עם בצל

בכל מקרר הוא נותר מיותם ואחרון. רותי קינן מחזירה לבצל המסכן את כבודו האבוד עם 3 מתכונים אהובים שתפורים על מזג האוויר הסגרירי: מרק בצל, קיש בצ'יק צ'ק והכי כיף - לחמניות עם בצל

באחד הערבים הראשונים לפרוץ הסגריר, התחשק לנו מאוד להתחמם עם צלחת מרק מהביל. אלא שהמקרר פיהק משיממון והמזווה זעק מריקנות. אפילו הפריזר, ידיד לעת צרה, שידר אותות מצוקה.

 

עוד בערוץ האוכל:

יין חם: המדריך השלם ו-3 מתכונים מנצחים

העדשה הקסומה: 3 מתכונים ללביבות טבעוניות

סופגניה אוניברסלית: אביזרי מטבח ומתכוני חנוכה

 

מזל שבקרן זווית צדה את עיני ערימה שכוחה של בצלים, שהחלו כבר ללבלב בסלסלת ירקות השורש. מיד החלטתי שהמצב קורא דחוף למרק בצלים, שלא דורש הרבה יותר ממה שאני יכולה לגרד – תרתי משמע – משאריות עלובות שנותרו מסביב.

וזה בסדר, ניחמתי את עצמי בעודי שופכת דמעות תוך כדי פריסה נמרצת של הבצלים על מגררת ידנית.

 

נזיד הבצל המפורסם של פריז נולד מאותו עוני של מרכיבים: בצלים, לחם ישן ושאריות גבינה. וכן, גם קצת יין לבן זול בשביל המורל והארומה.

 

כשהבצלים הפרוסים הזיעו בסיר שהונח על להבה בינונית הוזעקתי לפתע לרגל הצפה באמבטיה. לקח זמן לאתר את מקורה ולייבש את השלוליות והבצלים שעל האש קצת נשכחו עד שריח החריכה עלה באפי. למרבה המזל גיליתי שלרוב הבצלים שלום וכי אפשר להמשיך ולצקת את הציר (זה אחד הדברים שבשבילי הוא בחזקת מל"ח - הפריזר שלי תמיד מצויד בו) ואת היין ולסיים את המלאכה.

 

קליתי כמה פרוסות לחם ישן (מה שהיה, בלי לדקדק בצמידות למקור הבאגטי), גירדתי את כל שאריות הגבינה הצהובה שמצאתי וישבנו לאכול. היה נעים וחמים גם בלי להעלות באוב את עיר האורות.

 

התברר גם, שהתקלה הקטנה לא פגמה במרק. להיפך, פיסות הבצל החרוכות רק העצימו את הטעם וההנאה: המרק היה כהה וסמיך, עשיר ברצועות דקיקות ושקופות של בצל, שהשתדכו היטב עם הלחם והגבינה המותכת.

 

את מה שנותר ממנו אכלנו בימים הבאים רק כדי לגלות שהמרק אפילו משתבח עם הזמן. וגם ויתרנו על שלב הקלייה של הגבינה בתנור – היא נמסה מצוין גם בתוך המרק הרותח.הוספתי עוד צמד מתכונים, למי שממש רוצה להתפרע עם שאריות הבצלים. אז שיהיה לכם חורף נעים.

 

מרק בצל צרפתי

 

המרכיבים (ל-6 מנות):

1 ק"ג בצל, פרוס לפרוסות דקות

50 גרם חמאה או מרגרינה (ואפשר גם 4 כפות שמן זית)

2 כפות קמח

1.5 ליטרים ציר ירקות (או עוף, אם אתם לא מקפידים)

1 כוס יין לבן יבש

מלח

פלפל

 

להגשה:

12 פרוסות באגט

100 גרם גבינה קשה מגוררת (רצוי אמנטל או גרוייר אבל, גם טל העמק מצוינת ואפשר גם סתם תערובת של גבינות)

 

או-לה-לה. מרק בצל צרפתי (צילום: index open) (צילום: index open)
או-לה-לה. מרק בצל צרפתי(צילום: index open)

 

אופן ההכנה:

  1. בסיר גדול מתיכים את החמאה או מחממים את השמן ומוסיפים את הבצלים. מבשלים על להבה נמוכה, תוך כדי בחישה מדי פעם, כ-15 דקות או עד שהבצלים מתרככים ומשחימים.
  2. מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב עד שהוא נבלע בבצל ואינו מותיר גושים. מוסיפים את הציר ואת היין, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-30 דקות.
  3. מניחים את פרוסות הבאגט על תבנית וקולים אותן מתחת לגריל שבתנור או בטוסטר עד שהן משחימות משני הצדדים.
  4. כשהמרק מוכן, מתקנים את התיבול ויוצקים אותו לצלחות עמוקות חסינות חום. מניחים בכל צלחת 2 פרוסות באגט קלויות ומפזרים למעלה גבינה מגוררת. מניחים את הצלחות על מגש אפייה גדול ומכניסים מתחת לגריל של התנור למספר דקות, עד שהגבינה ניתכת.

 

טארט בצלים בצ'יק צ'ק

קיש בצל קל להכנה. נסו ולא תתאכזבו

 

המרכיבים ל-6-8 מנות:

300 גרם בצק עלים (רצוי חמאה) או בצק פריך מוכן

 

למלית:

6 בצלים גדולים

75 גרם חמאה

2 גביעים (400 מ"ל) שמנת חמוצה

3 ביצים

1 כף קמח

1 כפית גרגרי קימל

מלח, פלפל

 

לא בטוח שאפשר להתנשק אחרי. טארט בצל (צילום: דורון זוסמן) (צילום: דורון זוסמן)
לא בטוח שאפשר להתנשק אחרי. טארט בצל(צילום: דורון זוסמן)

 

אופן ההכנה:

  1. מרפדים בבצק תבנית פאי בקוטר 26 ס"מ. דוקרים את הבצק בעזרת מזלג ומכניסים למקרר.
  2. להכנת המלית מקלפים את הבצלים, פורסים לפרוסות ומטגנים אותם בחמאה, על להבה נמוכה, במשך כ-20 דקות או עד שהם מתרככים אך לא מזהיבים. מורידים מהאש ומצננים לחום החדר.
  3.  מניחים את הבצלים המטוגנים על פני הבצק. מערבבים את השמנת עם הביצים, הקמח, הקימל, המלח והפלפל ויוצקים את התערובת על הבצלים.
  4.  מציבים את התבנית בשליש התחתון של התנור ואופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני של 180 מעלות, במשך כ-40 דקות או עד שהמלית יציבה והבצק מזהיב.

 

לחמניות בצל

 

המרכיבים לכ-20 לחמניות:

2 בצלים גדולים קצוצים

3 כפות שמן זית

4 כוסות קמח מנופה

1 כפית מלח

30 גרם שמרים טריים (או 1 שקית שמרים בגרגרים)

1 כפית סוכר

1.5 כוסות מים פושרים

 

מענגות. לחמניות בצל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מענגות. לחמניות בצל(צילום: shutterstock)

 

אופן ההכנה:

  1. מטגנים את הבצלים בשמן עד שהם משחימים. מסירים מהלהבה ומצננים.
  2. מניחים את הקמח בקערה ומערבבים עם המלח. אם משתמשים בשמרים טריים, ממיסים אותם ב-1/2 כוס מהמים בתוספת הסוכר. מניחים להם לתסוס כ-10 דקות. (שמרים בגרגרים מוסיפים ישירות לקמח).
  3. יוצרים גומה בקמח ויוצקים לתוכה את השמרים שתססו. מתחילים ללוש בצק, תוך כדי הוספת המים שנותרו. מוסיפים את הבצלים המטוגנים ואת השמן בו טוגנו וממשיכים ללוש עד שמתקבל בצק גמיש וחלק, שאינו נדבק לידיים, כ-10 דקות (אפשר לעשות זאת במיקסר עם קרס לישה). מניחים את הבצק בקערה, מכסים ומניחים לו לתפוח עד שהוא מכפיל את נפחו. מרפדים תבנית אפייה שטוחה בנייר אפייה ומאבקים במעט קמח.
  4.  חובטים בבצק שתפח על מנת להחזירו לנפח המקורי וממשיכים ללוש מספר דקות. צרים מהבצק כדורים עגולים בקוטר 6 ס"מ ומניחים על התבנית תוך השארת רווח בין האחד לשני. מכסים במגבת ומניחים לתפוח עוד 25 דקות.
  5. אופים את הלחמניות שתפחו, בתנור שחומם מראש לחום גבוה של 200 מעלות, במשך 20 דקות.

 

לכל הטורים של רותי קינן

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
טעימות וחמות. לחמניות בצל
צילום: shutterstock
רותי קינן
צילום: ירון ברנר
מומלצים