שתף קטע נבחר

כלי רצח: מדוע מאבטחים לוקחים נשק הביתה?

28 קורבנות נורו למוות בעשור האחרון ע"י מאבטחים שהשתמשו בכלי נשק מורשה. כך פעל גם יבגני בגץ, שרצח, על פי החשד, את אשתו ואת הספר שלה בבאר שבע. החוק הטיל מגבלות על חברות האבטחה, אך דבר לא מיושם, "והמחיר הוא חיי נשים רבות". המשרד לביטחון פנים: ננקוט אמצעים אם יהיו חריגות

לפני כשבועיים, התגברה אלמנש זלקה על התרגשותה ופנתה לקהל שהתאסף בתל אביב בשפה האמהרית. "קשה לי לדבר. לפני שנתיים, מי שהיה בן הזוג שלי ירה בי שמונה פעמים בנשק שקיבל כשעבד כמאבטח. זה נס שאני בחיים", אמרה בעצרת לציון יום המאבק הבינלאומי באלימות נגד נשים. "אני נמצאת כאן כדי שזה לא יקרה לנשים אחרות".

 

זלקה אמנם שרדה ניסיון רצח באמצעות "נשק אבטחה", אך סיפורה הוא יוצא דופן, ודאי אם מתחשבים בקורבנות אחרים של תופעה זו. כך גם רוסלן זכרוב וגלינה בגץ מבאר שבע, שנרצחו בסוף השבוע ביריות על ידי בעלה של האחרונה, שחשד כי השניים קיימו רומן, והשתמש, על פי החשד, בנשק שהחזיק ברישיון מתוקף עבודתו כמאבטח.

 

כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

"שוב ושוב אנחנו נתקלים במקרים שבהם נשים נרצחות על ידי בני זוג שעושים שימוש בכלי נשק מעבודתם כמאבטחים", אמרה ל-ynet עו"ד סמדר בר נתן, ממייסדות פרויקט "האקדח על שולחן המטבח" של ארגון "אישה לאישה", שפועל למען איסוף נשק ממאבטחים והפקדתו בתום משמרת העבודה. "המציאות מוכיחה כי חיי אדם רבים היו נחסכים על ידי פעולות פשוטות מצד הרשויות. מדובר במחדל מתמשך שעולה בחיים".

 

על פי מחקר שערכה רלה מזלי, שותפתה של בר נתן, שני הנרצחים בבאר שבע העלו ל-28 את מספר הקורבנות שנורו למוות מנשק מאבטחים בעשור האחרון. ב-2005 המליצה הוועדה לבדיקת מערך רישוי כלי הירייה לשומרים ("ועדת ברינקר"), שמונתה על ידי שר הפנים, להפסיק או לצמצם את "תופעת נטילת כלי הירייה על ידי השומרים לביתם". הוועדה גם מנתה שורת פעולות מעשיות ליישום, והמלצותיה תורגמו כעבור שלוש שנים ל"חוק כלי ירייה", שקבע שרישיון נשק שניתן למאבטח במסגרת עבודתו יוגבל לאזור העסקתו.

 

עם זאת, נראה שהרשויות מעדיפות לטמון את ראשן בחול. "בפעם האחרונה פנינו בעניין לשר לביטחון פנים, אך דבר לא נעשה", אמרה בר נתן. "לקיחת הנשק על ידי המאבטח לאחר שעות העבודה מנוגדת לחוק, אך המשרד לביטחון פנים אינו עושה דבר על מנת לאכוף את החוק, והמחיר הוא חייהן של נשים רבות מדי".

 

על פי מזלי, "הרשויות הסבירו שחברות האבטחה 'יתקשו לאסוף את כלי הנשק', אבל הכוונה היא שהן חברות פרטיות

והקמת מערך לוגיסטי כזה יעלה להן כסף שהן לא מוכנות להוציא. מדובר בתעשייה מנצלת, שלמעשה מחמשת עובדים ושולחת אותם הביתה". 

 

מהמשרד לביטחון פנים נמסר בתגובה: "המשרד מיידע את כל חברות השמירה בדבר ההנחיה הכללית בחוק כלי ירייה, שמחייבת אותן לקחת את הנשק מידי המאבטחים בסיום העבודה. יודגש כי בחוק יש לחברת השמירה סמכות, במקרים חריגים ועל פי שיקול דעת, להשאיר בידי המאבטח את נשקו גם אחרי סיום עבודתו למטרות עתודה או כוננות. במידה ויימצא כי החברה שהעסיקה את החשוד ברצח הכפול בבאר שבע חרגה מההנחיות, יינקטו נגדה אמצעים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זירת הרצח בבאר שבע
צילום: הרצל יוסף
אלמנש זלקה
צילום: רותם פלדנר
מומלצים