שתף קטע נבחר

פרץ: שלי איבדה ערכים, זה או ציפי או ביבי

יממה אחרי הפרישה מהעבודה והחבירה ללבני, עמיר פרץ השיב להאשמות בראיון ל-ynet: "יכולתי לשתוק ולהפוך לשר או לעשות לביתי, אך בחרתי לעשות למען המדינה. מה ביקשתי, שיחימוביץ' לא תוותר על תפקידנו במחנה השלום? מנגנון שלם פעל נגדי"

שלשום בבוקר, ללא הודעה מוקדמת, הטיל עמיר פרץ פצצה פוליטית: הוא נטש את מפלגת העבודה שבה נבחר למקום השלישי ברשימה, וחבר לציפי לבני ולמפלגת "התנועה". אמש (יום ו'), לראשונה מאז אותה פרישה דרמטית שזעזעה את מפלגת העבודה ואת בכיריה, הסביר פרץ בראיון ל-ynet את המהלך, ודחה את הטענות כי פרש משום שנעלב מהתנהלותה של שלי יחימוביץ' כלפיו.

 

כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

בין פרץ ליחימוביץ', נזכיר, התפתח ויכוח נוקב על רקע דרישתו של פרץ מיושבת ראש המפלגה להצהיר שלא תיכנס בכל מחיר לממשלת נתניהו ולהבהיר את עמדותיה המדיניות של מפלגת העבודה בראשותה, ולא רק את עמדותיה החברתיות-כלכליות.

 

פרץ עם לבני. "היא מוכנה להקריב מעצמה, כמוני" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
פרץ עם לבני. "היא מוכנה להקריב מעצמה, כמוני"(צילום: מוטי קמחי)

 

פרץ יוצא מביתו בשדרות בבוקר יום שישי (צילום:הרצל יוסף) (צילום:הרצל יוסף)
פרץ יוצא מביתו בשדרות בבוקר יום שישי(צילום:הרצל יוסף)

 

"המתנתי שהפריימריז ייגמרו, כי חשבתי שלבוא ולתבוע חידוד של העמדות המדיניות תוך כדי תקופת הפריימריז זה לא דבר ראוי", אומר פרץ. "בכל מקום שבו הופעתי במהלך הבחירות הפנימיות, אמרתי שביום שאחרי הפריימריז אדרוש הבהרות גם בנושא התוכנית המדינית של

המפלגה וגם בנושא הכניסה לממשלת נתניהו. רציתי לשמוע מהם הקווים האדומים בכל הקשור לכניסה לממשלה. אחרי שנבחרתי בצורה כה מרשימה, פניתי באופן הכי לגיטימי, אך לצערי הרב, הפניות האלה לא נענו".

 

פרץ מדגיש כי לא ביקש מיחימוביץ' שום דבר אישי - לא שדרוג במעמדו ולא הבטחה לתפקיד שר. "ביקשתי רק לדעת לאן אנחנו הולכים. הנושא המדיני בוער בי כל הזמן, ורציתי לדעת מה אני הולך לשווק לציבור במהלך תקופת הבחירות. כשעשיתי זאת, נתקלתי בתגובות מאוד מאוד לא מובנות. לא יכול להיות שיושבת ראש מפלגה תתחמק מבקשה כל כך בסיסית ולגיטימית, ולאחר שחידדתי את דבריי בראיונות לתקשורת, פרצה סערה שאני לא מצליח להבין. הם פעלו נגדי בצורה מאוד מאוד לא מקובלת, באמצעות מנגנון שלם שפעל נגדי".

 

במסיבת העיתונאים שקיים שלשום עם ציפי לבני, האשים פרץ את יחימוביץ' בשנאת חינם. "כאשר דיברתי על שנאת חינם מבית, שזה דבר כואב מאוד, התכוונתי למערכת המתוזמרת שהפכה פתאום את הדרישה שלי בנושאים המדיניים למאבק אישי שלי נגד יחימוביץ'", מסביר פרץ את הדברים הקשים. "זה הפך לנושא פרסונלי, ותיארו אותי כאילו שאני מפריע לקמפיין ולהחלפתו של נתניהו. אני חושב שאני האחרון שאפשר לפקפק ברצון שלו להחליף את נתניהו ואת ליברמן, וכבר הוכחתי את זה גם בתקופת אהוד ברק - זה אני".

 

יכולתי להיות "יס-מן" ולהפוך לשר

"נתניהו הוא איש מוכשר ורציני, אבל יש לו אג'נדה אחרת מזו שלי", ממשיך פרץ, "כשביקשתי פגישת הבהרה מיחימוביץ', הודיעו לי שלא מתכוונים לקיים פגישה כזו. חיכיתי בסבלנות, ובינתיים מצאתי את עצמי מול אמירות שמבהירות לי שאין לאף אחד עניין לנהל דיון על האסטרטגיה של המפלגה. זה הגיע לשיא כשיחימוביץ' אמרה שיש לה אפס סובלנות למתרחש. מה בסך הכול ביקשתי? לדבר ולדון על התהליך המדיני? מה בסך הכול רציתי, לדון בקווים האדומים שלנו בכניסה לממשלה? אפס סובלנות זה ביטוי שמשתמשים בו כשמדברים על 'תג מחיר', על אלימות נגד נשים, על נערי גבעות, על טרור. ולה יש אפס סובלנות נגד רעיונות? מצאתי את עצמי במצב שבו יו"ר המפלגה נותנת את התחושה שאני מפריע. לי אין שום כוונה להיכנס לאותם תסריטים שהיו מול אהוד ברק. זה הרי תסריט ידוע מראש".

 

מגיש את ההתפטרות ליו"ר הכנסת ריבלין. "יכולתי לעשות לביתי" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מגיש את ההתפטרות ליו"ר הכנסת ריבלין. "יכולתי לעשות לביתי"(צילום: גיל יוחנן)

 

לאחר שספג ביקורת חריפה מצד יחימוביץ' חש פרץ כי דרכו במפלגת העבודה נגמרה, והוא אף שקל לפרוש מהחיים הפוליטים ולפנות לעשייה לא-פוליטית, אולי אפילו עסקית. אלא שבני משפחתו, שאיתם התייעץ, דירבנו אותו לחבור לציפי לבני. "היו לי שתי אפשרויות", הוא אומר. "לשמור על שתיקה, להגיע לכנסת, להישבע אמונים, ואם הייתי גם 'יס-מן' - הייתי מקבל תפקיד של שר. ידעתי שאני לא יכול לעשות שקר בנפשי. אני לא מעוניין לבזבז את זמני ואת מרצי ואת האמונות שלי במאבקים פנימיים. החלטתי לעזוב את המאבקים האלה ואת שנאת החינם שיצרה יושבת ראש. ואז הגיעה פנייה מידיד משותף של לבני ושלי, ישבתי איתה, ומצאתי אישה פתוחה שמוכנה להקריב מעצמה, כמו שאני מוכן להקריב מעצמי".

 

פרץ מספר שרבים הפצירו בו לחכות בסבלנות בתוך מפלגת העבודה ולהפוך בעתיד ליושב הראש. "אני לא מוכן, למרות שברור לגמרי שהמצב שיחימוביץ' מכתיבה, של שלטון מסוג אחר, יכול לחזור כמו בומרנג. אני רוצה להיות אלטרנטיבה לליברמן ולנתניהו. המטרה האישית לא חשובה כשישראל במצב כל כך גרוע, של קיפאון. אני לא יכול לשבת בצד ולא להיות שותף למהלכים רק כדי למצוא חן בעיני מישהו. לכן הגעתי למסקנה שבחבירה לציפי לבני אני מייצר דבר חדש. עם כל הכבוד, יכולתי ללכת ולעשות לביתי. והאמת, זו תמיד אופציה. אבל אצלי בבית כשקיימתי דיון מה לעשות - כל בני משפחתי הבהירו לי שלעשות לביתי, זה לעשות למען המדינה".

 

יחימוביץ' לא יכולה לוותר על השלום

פרץ סבור כי חבירתו למפלגת "התנועה" של לבני מייצרת מצב פוליטי חדש, שגורם גם לשינוי בדעת הקהל. "אני מתכוון להביא לפחות חמישה מנדטים מהימין למרכז-שמאל", הוא אומר, ואין לו ספק שלבני היא הראויה ביותר: "היא הוכיחה את עצמה בעמידה על עמדותיה, וידעה להפסיד את כל הקופה. זו בהחלט נקודת מבחן חשובה. סולם הערכים של ציפי לבני מאוד מתאים לתפיסת העולם שלי, והסכמנו על שותפות. אני מרגיש שהכימיה מתחזקת מיום ליום, ואין לי ספק שתוך זמן קצר ביותר הכיוון, ההחלטה, שיתוף הפעולה הזה יביא לכך שכל האזרחים יבינו שזה או ציפי או ביבי. שם אנחנו נהיה. שם אני רוצה להיות. אנחנו נעשה את זה בקרוב מאוד.

 

למרות כל מה שאתה אומר, לא מעט אנשים אומרים שעמיר פרץ פשוט נעלב, ועזב את מפלגת העבודה כדי לנקום את העלבון, כדי לנקום בשלי יחימוביץ'.

 

"אני לא שמתי מעולם את העניין שלי מול הנושא הלאומי. זה מתאים לאמירות של אנשים שרוצים ליצור תמונה כזו. הבעיה היחידה היא שיחימוביץ' לא חשבה ששיתוף פעולה למען ישראל חשוב יותר מהשיקולים הפנימיים שלה. אני לא אגרר לזה. במקום לקום כל בוקר ולהסביר כמה תרמתי לקמפיין, החלטתי לא להיות שם. אני לא רוצה להיות במצב כזה. אני רוצה לקום בחמש וחצי בבוקר, ולעבור עד חצות הליל מבית לבית, להסביר שאי אפשר עם ביבי וליברמן לתקן את המדינה הזו. יהיה פה מצב של סכנה גדולה לעתידנו עם האנשים האלה.

 

פרץ בפריימריז של העבודה. "נתתי גיבוי, הלוואי שהייתי מקבל" (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
פרץ בפריימריז של העבודה. "נתתי גיבוי, הלוואי שהייתי מקבל"(צילום: בני דויטש)

 

"שנה שלמה עבדתי עבור שלי. הגדלתי את המפלגה, נתתי לה גיבוי מוחלט. הלוואי שאני הייתי מקבל את הגיבוי שהיא קיבלה ממני. מישהו יכול לטעון שבאתי בתלונות שאין שום דיון במפלגה? לא באתי. אבל הגיע הרגע, כי יוצאים עכשיו לציבור". פרץ האשים את יחימוביץ' באובדן ערכים בשל היעדר העיסוק בנושא השלום: "אני חושב ששלום ותהליך מדיני משרתים את התהליך לצדק חברתי. דגל אחד משרת את השני. אני חושב שללכת לציבור רק עם דגל אחד, זו טעות. התהליך המדיני הוא לא נטל אלקטורלי. העבודה ויתרה על תפקידה ההיסטורי כמנהיגת מחנה השלום. זה מעשה שלא ייעשה, עם כל הכבוד לשלי יחימוביץ'. היא לא יכולה לוותר על חזון השלום. עבדתי קשה כל כך בפריימריז, השקעתי משאבים וכוחות - זה לא אידאולוגי? הרי המצב שלי נהיה עכשיו רע יותר".

 

שלי יחימוביץ' דיקטטורית, שולטת יחידה במפלגה?

"אני לא רוצה לעסוק בה יותר. אני מאחל הצלחה לכולם. מי שחושב שהמסגרת מתאימה לו ושהוא יכול להפיק מעצמו את המיטב בה, אני מאחל לו הצלחה. אני הרגשתי שזו מסגרת שלצערי מאבדת הרבה מאוד אנשים שיכלו לתרום, אבל אני לא אבוא בשום ביקורת על חבריי. אני עוזב את המפלגה כי אין קו ערכי בתחום המדיני למפלגת העבודה. העבודה ויתרה על מחנה השלום. היא מטשטשת את אמונותיה בנושאים השונים. אני לא אבוא לבקר אותם. הם במפלגתם, מרגע שעזבתי - אעשה מאמץ להגדיל את הגוש. אני מקווה שגם יחימוביץ' תתחייב כמו לבני - שכל מי שייבחר בגוש השמאל ימליץ על מועמד מהמרכז-שמאל, והוא ירכיב את הגוש. ואם זו תהיה שלי - אז תהיה שלי. אבל ההתחייבות הזו

מחויבת המציאות".

 

הביקורת שמוטחת בך, זו שלפיה אתה אופורטוניסט ונקמן, פוגעת בך?

"זו לא הפעם הראשונה שאני רואה דברים לטווח ארוך, ומוכן לשלם מחיר. גם כשפעלתי מול ברק אמרו 'למה אתה רוצה לשלם את המחיר?'. כולם יצאו מגדרם להסביר למה כניסה לממשלה היא הדבר הכי חשוב. כולם הצדיקו אותו. אני מקווה שחבריי יבינו שצדקתי, ושכל המתקפה הזו תהיה חסרת ערך. אני מקבל אלפי טלפונים. מעולם לא קיבלתי כמות כזו. אלפי טלפונים, שאומרים: לא היה לנו למי להצביע, עכשיו יש. אני גומר מאתיים מסרונים, משיב - ושוב יש מאתיים. הבטרייה לא עומדת בעומס. אבל הבטרייה שלי נטענת עוד יותר. האנרגיות שלי עוד יותר. אני נטען פי שלושה בכל פעם שהסוללה בטלפון נגמרת".

 

ממפלגת העבודה נמסר בתגובה: "עריקתו של עמיר פרץ למפלגת הפליטים של ציפי לבני מחדדת את הפער בין אידיאולוגיה לחתרנות אישית. מפלגת העבודה בראשות שלי יחימוביץ', מציגה סדר יום ברור, פוליטיקה נקייה ונבחרת מרשימה. מהלכו של פרץ משחרר את מפלגת העבודה מסוג הפוליטיקה המכוער שהציבור מאס בו".

 

בעבודה אמרו עוד: "קשה להאמין איך יום אחרי שהוא פורש בתואנה שחובה על שלי יחימוביץ' להודיע מראש כי אסור באופן מוחלט לשבת עם נתניהו, הוא חובר ללבני שמודיעה מיד כי לא תהסס לשבת בממשלת נתניהו. יחימוביץ' והעבודה הם האלטרנטיבה היחידה לממשלת נתניהו-ליברמן. פעולות סרק המנסות לחבל במאמץ להחליף את השלטון".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 07/12/2012 20:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמיר פרץ. "רק ביקשתי לדעת לאן אנחנו הולכים"
צילום:הרצל יוסף
צילום: אבי רוקח
שלי יחימוביץ'. העבודה: "פרץ שחרר אותנו מפוליטיקה מכוערת"
צילום: אבי רוקח
ציפי לבני. "סולם הערכים שלה מתאים לי"
צילום: עופר עמרם
מומלצים