שתף קטע נבחר

כשהמזון עלול להרוג: מה עושים בהתקף אלרגיה?

בזכות מזרק אפיפן שנשא עמו נער בן 14, ניצלו חייו אתמול לאחר שלקה בהתקף אלרגיה קשה. טיפול דומה יכול היה להציל היה את חן אפרת, שמתה לפני שנה בשל אלרגיה לאגוזים. מדוע אלרגיה הורגת, ואיך אפשר להציל את הנפגע? מדריך אלרגיה למזון

מזרק קטן, מציל חיים: לפני שנה הלכה לעולמה חן אפרת בת ה-26, בעקבות התקף אלרגיה קשה לאגוזים במסעדה. אילו הייתה מקבלת בזמן זריקת "אפיפן", ייתכן מאוד שחייה היו ניצלים. אתמול (ו') נמנעה טרגדיה דומה, כשחייו של נער בן 14 ניצלו בזכות העובדה שקיבל את הזריקה מצילת החיים בזמן התקף אלרגיה קשה שבו לקה בעת שסעד בבית מלון.

 

אלרגיה למזון שכיחה למדי, בעיקר אצל ילדים: כ-5% מהאוכלוסיה סובלת מאלרגיה למזון, שבשנים האחרונות גרמה למותם של כמה אנשים בישראל. די בחשיפה מזערית לגורם האלרגיה כדי לגרום למוות בתוך דקות ספורות.

 

אלרגיה למזון - סכנת חיים:

 

הנער בן 14 לקה כאמור בהתקף האלרגיה בבית מלון באזור ים המלח, לאחר שאכל מנה שככל הנראה הכילה שיירי חלב - שלו הוא רגיש. הנער נחנק ואביו, שזיהה כי מדובר בהתקף אלרגיה, הזריק לו מיד אפיפן המכיל אדרנלין, והחל להנשימו. בכך הוא הציל את חייו.

 

צוות מד"א שהגיע למקום המשיך להנשים את הנער ונתן לו סטרואידים, והוא הועבר במסוק לבית החולים סורוקה כשהוא מונשם ומורדם. בבית החולים השתפר מצבו, ובשלב זה הוא מאושפז ביחידה לטיפול נמרץ ילדים.

 

אבל לא תמיד מתמזל המזל, כמו במקרה של חן אפרת, צעירה תושבת אילת שהגיעה לבילוי במסעדה בתל אביב, ומשהגיע הקינוח - וופל בלגי - ביקשה לוודא עם צוות המקום שהשוקולד במנה אינו מכיל אגוזים, כיוון שהיא אלרגית להם. לאחר שבעלי המקום הבטיחו לה שאכן כך, היא אכלה את הקינוח. בתוך שעות ספורות פיתחה הצעירה תגובה אלרגית חריפה לאגוזים ואושפזה בטיפול נמרץ באיכילוב, אך מצבה המשיך להידרדר עד שמתה.

 

בקוויבק שבקנדה מתה נערה בת 15 לאחר שנישקה את החבר שלה, שאכל כמה שעות קודם לכן כריך עם חמאת בוטנים. הנערה, שהייתה אלרגית לבוטנים, לקתה בתגובה אלרגית קשה ומתה.

 

לפני כשנה וחצי מתה קייטלין קרלסון, נערה בת 13 בבית ספר בשיקגו בארצות הברית, לאחר שנחשפה לשמן בוטנים במסיבת כיתה והובהלה לבית החולים כשהיא סובלת מתגובה אניפלקטית.

 

בניו זילנד מת ב-2007 גרנט פרימן בן ה-38, שסבל מאלרגיה לאגוזים, ביצים, פירות ים ועוף מאז שהיה בן חמש, אך מעולם לא חשב שהאלרגיות עלולות לסכן את חייו. פרימן אכל ארוחת ערב במסעדה, ועשר דקות לאחר מכן התמוטט בשירותים במקום. לאחר יומיים הוא נפטר.

 

אז מה קורה בגוף בעת חשיפה לגורם אלרגיה, מתי תגובה אלרגית הופכת למסכנת חיים, והאם ניתן להציל את חייו של אדם הסובל מתגובה אלרגית?

  

מה קורה בגוף בעת חשיפה לאלרגן במזון?

אלרגיה היא תגובה של מערכת החיסון למרכיבים חלבוניים באוכל, שמתבטאת ביצירת נוגדנים התוקפים את הגוף וגורמים לשרשרת תגובות. ברוב המקרים, האחראים הם מספר מצומצם של מזונות: חלב, ביצים, בוטנים, אגוזים, פירות ים, סויה, שומשום טחינה ודגים. אלרגיות נוספות הן אלרגיה לתרופות, לארס דבורים וצרעות ולמגוון חומרים נוספים.

 

הגוף יוצר נוגדנים הקרויים IgE, הצמודים לקרום תאים הקרויים תאי מאסט (תאי פיטום). בחשיפה חוזרת של המזון שאליו אלרגי האדם ייקשרו האלרגנים במזון אל הנוגדנים המצויים על פני תאי מאסט, ויגרמו לשחרור חומרים כימיים ובהם היסטמין ומתווכים נוספים. אלו מחוללים תגובה אלרגית העלולה להתבטא באופן קל בפריחה מגרדת, נזלת ואודם בעיניים, ובמקרים קשים יותר בתגובה אנפילקטית הכוללת קוצר נשימה, נפילת לחץ דם ובצקות בגפיים ובלוע.

 

לא כל נזלת או התעטשות היא אלרגיה למזון. קיימים תסמינים מוגדרים של תגובה אלרגית למזון, הנעים בין תגובה מיידית בתוך מספר דקות לתגובה מאוחרת יותר, לעתים גם אחרי מספר ימים.

 

התגובה האלרגית המיידית, הנקראת בשפה הרפואית "תגובה אנפילקטית", מתרחשת בתוך מספר דקות לאחר האכילה. היא מתבטאת בפריחה, גרד, התנפחות, הקאות, קשיי נשימה וירידה בלחץ הדם. תגובה זו עלולה להיות מסכנת חיים, בעיקר בחשיפה חוזרת למזון האלרגני.

 

תגובת אלרגיה מאוחרת מופיעה בעיקר אצל תינוקות בחודשים הראשונים לחייהם. היא כוללת הקאות, שלשולים או חוסר עלייה במשקל - לרוב בעקבות אלרגיה לחלב. למעשה, אין דרך לחזות מי יהיה אלרגי למזון ומי לא, משום שהאלרגיה מתפתחת רק לאחר החשיפה למזון.

 

מה גורם לאלרגיה?

עדיין לא ברור, אולם ההשערה היא שמחלות רקע משפחתיות קשורות לסיכוי המוגבר ללקות בה.

 

מזרק אפיפן: מציל חיים וצריך להיות תמיד בתיק (צילום: נעמה קציר שמואלי) (צילום: נעמה קציר שמואלי)
מזרק אפיפן: מציל חיים וצריך להיות תמיד בתיק(צילום: נעמה קציר שמואלי)

 

איך מאבחנים אלרגיה?

כדי לבדוק אם אכן מדובר באלרגיה למזון, מסתמך הרופא על הסיפור הקליני: המטופל אכל את המזון האלרגני ובתוך מספר דקות הופיעו תופעות אלרגיה.

 

הוא ייעזר גם בתבחיני עור המדגימים בתוך 15 דקות את האלרגיה, ובבדיקת דם המראה אם קיימים נוגדנים ספציפיים.

 

מה הטיפול בתגובה אלרגית?

הטיפול בתגובה אלרגית המתבטאת בגרד ופריחה כולל תרופות אנטי-היסטמיניות, דוגמת פניסטיל. אם התגובה חמורה יותר מצויד המטופל (או הוריו, אם מדובר בילד) במזרק אפיפן, המכיל אדרנלין.

 

חומר זה עובד על המערכות שנפגעות מהתגובה האלרגית הקשה: הוא מרחיב את כלי הנשימה שהתכווצו ובמקביל מכווץ את כלי הדם ומעלה את לחץ הדם שנפל.

 

מה עושים כשמבחינים באדם הסובל מתגובה אלרגית?

הסכנה החמורה ביותר בעת תגובה אלרגית קשה היא תגובה אנפילקטית, הכוללת כאמור חסימה של דרכי נשימה עליונות בשל בצקת של הלוע, הלשון והשפתיים, ונפילת לחץ דם. תגובה כזו עלולה להתפתח בתוך דקות ולערב את מערכות הגוף השונות.

 

אם אתם חושדים שהנפגע לקה בתגובה אלרגית, פעלו כך:

 

  • הזעיקו צוות ניידת טיפול נמרץ בטלפון 101: ככל שהעזרה הרפואית תינתן מוקדם יותר, כך יגדלו סיכויי הנפגע לשרוד.

 

  • הבטיחו את דרכי האוויר: שחררו בגדים לוחצים, השכיבו את הנפגע כשרגליו מורמות.

 

  • בקשו מבעלי המקום להביא את תיק העזרה הראשונה והניחו ליד הנפגע. הטו את ראש הנפגע מעט אחורנית בעדינות. בתינוקות יש להניח שמיכה מגולגלת תחת העורף בעדינות, כך שהראש יוטה מעט אחורה.

 

  • לבעלי הכשרה בעזרה ראשונה : אם הנפגע אינו בהכרה יש להחדיר נתיב אוויר (Airway) שיאפשר כניסת אוויר לכיוון הריאות במקרה של חסימת דרכי האוויר העליונות. במקרה הצורך יש להתחיל בפעולת החייאה עד להגעת הצוות הרפואי.

 

  • חפשו בתיקו של הנפגע מזרק "אפיפן", הנראה כמו עט, והזריקו לעורו: מדובר במזרק המכיל אדרנלין, אשר מחיש את סיום התגובה האלרגית, מרחיב את דרכי הנשימה ומעלה את לחץ הדם. יש להצמיד את המזרק לחלק החיצוני של הירך כשחלקו הכתום קרוב לרגל (במזרקים ישנים יותר - החלק צבוע בשחור), לנעוץ את המזרק במשך 10 שניות, להוציא אותו ולעסות את מקום ההזרקה במשך 10 שניות נוספות.

 

  • נשיאת צמיד או שרשרת: מומלץ לכל חולה אלרגיה לשאת עליו צמיד או שרשרת המעידים על כך. חשוב לרשום טלפון ליצירת קשר על הצמיד ולשאת בתיק לכל מקום את מזרק ה"אפיפן". על ההורים ליידע כל מטפל בבית, בגן ובבית הספר על האלרגיה ולצייד את הילד לפי הצורך במזרק.

 

הכותב הוא מומחה לרפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך לטפל בהתקף אלרגיה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים