שתף קטע נבחר

שתייה בתוספת עישון - הנגאובר חמור יותר

כששותים, לא מעשנים: חוקרים אמריקנים מצאו כי עישון בזמן שתיית אלכוהול מגביר את הסיכוי לסבול מהנגאובר. החוקרים מצאו כי לא רק שהתופעה הייתה שכיחה יותר אצל אלו שעישנו, אלא היא גם הייתה חמורה יותר

אם שותים לא נוהגים, ואם רוצים למנוע הנגאובר - אז גם לא מעשנים: מחקר אמריקני חדש מגלה כי עישון עלול להחמיר הנגאובר. הממצאים פורסמו בגיליונו נחדש של כתב העת Studies on alcohol and Drugs.

 

עוד על הנגאובר:

לפני שתשתכרו: שיטה חדשה למניעת ההנגאובר

נשים משתכרות מהר יותר - וסובלות יותר מהנגאובר

למה אלכוהול גורם להאנגאובר - ואיך נמנע ממנו?

 

החוקרים ביקשו מ-113 סטודנטים מתנדבים בארצות הברית לנהל רישום של הרגלי שתיית האלכוהול והעישון שלהם במשך שמונה שבועות. הם התבקשו גם לתאר האם סבלו מתסמינים של האנגאובר.

 

ממצאי המחקר הראו שאלה ששתו כמות אלכוהול גדולה, של לפחות שש פחיות בירה בשעה, ובנוסף לכך עישנו - נטו לסבול מתסמינים קשים יותר של האנגאובר. החוקרים מצאו גם שהעישון עצמו הגביר את הסיכון ללקות בהאנגאובר.

 

"כשהשוונו נבדקים ששתו אותה כמות אלכוהול, אלה שעישנו סבלו באופן חמור יותר מההנגאובר", אמר אחד החוקרים, ד"ר דמריס רוזנו מהמרכז לחקר אלכוהול והתמכרות באוניברסיטת בראון. "העישון עצמו הגביר את הסיכון לסבול מהנגאובר".

 

הנגאובר הוא תוצאה של שילוב השפעות כימיות על הגוף והמוח. האלכוהול שבמשקה, הוא האתנאול, גורם להשפעה מייבשת על הגוף דרך הגברת ייצור השתן. התוצאה היא התייבשות, הגורמת לכאב ראש, עייפות ויובש בפה. בתוך כך ההתייבשות גורמת להתכווצות מזערית גם של רקמת המוח מן הגולגולת.

 

הבחילות האופייניות להאנגאובר נגרמות מייצור מוגבר של החומר NADH (ניקואינטמיד אדנין דינוקלאוטיד). מדובר במרכיב המסייע להאצת תהליכים כימיים בתאים. הוא משחק תפקיד חשוב בהובלה של מטענים חשמליים בתא. יצור מוגבר של NADH גורם לירידה ברמת הסוכר בדם (היפוגליקמיה), מה שמוסיף לתחושת הבחילות, החולשה והרעב.

 

תהליכים כימיים נוספים בהם קשור האתנול מביאים לירידה נוספת ברמות הסוכר - הפעם בתאי הגוף. הסיבה לכך היא פירוק של האתנול על ידי אנזימים בכבד לחומר אצטאלדהיד וחומצה אצטית. פירוק זה גורם ליצירת חומרים נוספים, הפוגמים ביכולתו של הכבד לספק גלוקוז לתאי הגוף. שלב זה מחמיר את העייפות, החולשה, פוגם בכושר הריכוז וגורם גם לשינויים במצב הרוח.

 

שתיית אלכוהול גורמת לנימים שבעור הפנים להתרחב, מה שמביא לאדמומיות בפנים. אולם כשמתחילה השפעת ההאנגאובר, אותם נימים חוזרים לקוטרם, מה שגורם לכאב הראש. צריכת יתר של אלכוהול גורמת גם למחסור בויטמין B12. על פי השערות מדענים, המחסור הזמני הזה תורם כנראה לתחושת הדכדוך האופיינית.

 

כיצד להפחית את השפעת ההאנגאובר?

שתו מים: שתייה מרובה תדלל את כמות האלכוהול בדם ותפחית את השפעתו על הגוף.

 

אכלו פחמימות: מזון עשיר בפחמימות, כמו מוצרי מאפה או פסטות, יעלה את רמת הסוכר בדם לתקופה ארוכה יותר ויפחית את הסיכון להיפוגליקמיה (רמת סוכר נמוכה).

 

מנוחה: השתוללתם קצת? תנו לגוף לנוח ולהתאושש. אין כמו שינה טובה כדי להחזיר את הגוף למצב הקודם.

 

חבל על הזמן: מקלחות קרות, סטירות וגם קפה שחור משחור לא ישפיעו כהוא זה על ההאנגאובר.

 

לא לקחת אקמול: הראש מתפוצץ? אל תטלו תרופות המכילות פראצטמול (המצוי באקמול, דקסמול ורבים אחרים), שכן הוא עלול לפגוע בכבד ולהאט את פירוק האלכוהול מהגוף.

 

ויטמין B6: כמה מחקרים מצאו כי ויטמין זה מפחית את הסיכון להיכנס להנגאובר. וכשזה כבר קורה, הויטמין מפחית את עוצמת התסמינים. לנסות לא יזיק. תמצאו אותו בחומוס, אורז, עגבניות, ביצים, קטניות, בננות ועוד.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סיגריות אלכוהול. הנגאובר מובטח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים