שתף קטע נבחר

עצומה ברשת: סטודנטים רוצים להצביע בקמפוס

ללא אמצעים או זמן לנסוע לביתם, ולאחר שנמנעו משינוי כתובתם, קוראים סטודנטים בעצומה חדשה לשר הפנים לאפשר להם להצביע במוסדות החינוך שלהם. "זה לא מעצלנות", אמר תושב אילת שלומד בירושלים. "אני מאוד רוצה להצביע, אבל אני לא יכול להרשות לעצמי לא לגשת למבחן". גם הגמלאים דורשים התחשבות: קלפי נודדת בין בתי אבות ומגורי קשישים

עצומה אינטרנטית חדשה קוראת לשר הפנים לאפשר לסטודנטים ולחברי הסגל האקדמי להצביע במוסדות הלימוד שלהם, ובכך להעלות את אחוזי ההצבעה בקרב אוכלוסיית היעד. הסטודנטים כתבו כי הם שואפים "לחיות במדינה דמוקרטית שבה לכל אזרח תהיה הזדמנות שווה וזמינה להצביע לממשלה". עד כה, חתמו על העצומה יותר מ-1,500 בני אדם.

 

כל עדכוני הבחירות - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

"אף שיום הבחירות הוא יום שבתון", נכתב, "לסטודנטים רבים אין את האמצעים או שאינם יכולים להרשות לעצמם לחזור למקום מגוריהם על מנת להצביע. דבר זה מוריד משמעותית את אחוזי ההצבעה במדינה".

 

קמפוס בר אילן. "אין סיכוי שאצביע" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
קמפוס בר אילן. "אין סיכוי שאצביע"(צילום: ירון ברנר)

 

העצומה, ביוזמת אור הרפז, סטודנט מבן גוריון, מפנה זרקור לתנאים הכלכליים שמלווים רבים מהסטודנטים בישראל כיום, וטוענת כי אלו "מתגוררים במקרים רבים במקום מגורים זמני, רחוק מבית ההורים. הם שוכרים דירות לתקופות קצרות של שנה ומעלה ונמנעים מלשנות את כתובתם - עקב הביורוקרטיה הכרוכה בדבר, ועקב שינוי הכתובת התכוף בתקופה זו של חייהם".

 

סיגל שליט, שלומדת לתואר ראשון בבאר שבע ורשומה במשרד הפנים כתושבת קיבוץ איילת השחר בצפון, לא הספיקה לשנות כתובת "כי אני בתקופה עמוסה מאוד. ראיתי את הפרסומת לקראת הבחירות ואז גיליתי שפספסתי את המועד. אני עדיין לא יודעת אם אצביע ביום הבחירות, אני רוצה, אבל זה יהיה מאוד קשה", העריכה. "אם הייתי יכולה להצביע בקמפוס, הייתי עושה זאת בדקות וממשיכה בסדר היום שלי".

 

באר שבע-שהם-אילת

חיים בן אדיבה, שלומד בירושלים ורשום כתושב אילת, אינו מתכוון להצביע בשל מבחן שייערך למחרת יום הבחירות. "אין שום סיכוי", הבהיר. "חבל מאוד שאני לא יכול לממש את זכות ההצבעה שלי. זה לא מעצלנות, אני מאוד רוצה להצביע, אבל אני לא יכול להרשות לעצמי לא לגשת למבחן".

 

גם קולו של שניר, שהחל את השנה השלישית בלימודי ראיית חשבון בבן גוריון, לא ישפיע בבחירות הקרובות. הוא במקור משהם, ובשנתיים האחרונות למד באילת, ואף שינה את מקום מגוריו במשרד הפנים. "השנה לא הספקתי לעשות זאת

מהיעדר זמן, ואני לא מתכוון לנסוע לאילת בשביל להצביע", אמר. "יום הבחירות יוצא סמוך מאוד לתקופת המבחנים, וכל דקה של למידה חשובה לנו".

 

לעומתם, טל הלר, שלומד במכללת תל חי ורשום כתושב אילת, יצביע למרות הנסיעה הארוכה. "המשמעות היא שאפסיד יום לימודים, כי לא אוכל לחזור באותו יום, אבל חשוב לי מאוד לממש את זכות ההצבעה שלי. כמובן שאם הייתה אפשרות להצביע בקמפוס זה היה מקל על סטודנטים רבים".

 

אורי רשטיק, יו"ר התאחדות הסטודנטים, אמר כי "כבר לפני כמה שבועות פרסמנו את נוהלי ההצבעה וקראנו לסטודנטים שמעוניינים להצביע בעיר שבה הם לומדים לשנות את כתובת המגורים שלהם במשרד הפנים. אנו תומכים בדרישה לשנות את החוק ונפעל על מנת לקדמו".

 

בתגובה, ציטטה ועדת הבחירות את סעיף החוק הרלבנטי ואמרה כי "לפיו כל בעל זכות הצבעה רשאי להצביע רק בקלפי אשר רשימת הבוחרים הקשורה אליה כוללת את שמו. החריגים לעקרון זה פורטו בחוק . חוק הבחירות קובע כי בעלי זכות בחירה אשר יימצאו ביום הבחירות ביישוב שמרוחק בלמעלה מ-20 ק"מ מתחום השיפוט של היישוב בו ממוקם הקלפי בה הם אמורים להצביע - זכאי להסעה בתחבורה הציבורית. בכדי לאפשר לסטודנטים להצביע במקום לימודיהם יש צורך

בשינוי החוק".

 

לבד מהסטודנטים, פנתה גם מפלגת "דור" (הגמלאים) לוועדת הבחירות המרכזית ולנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות במשרד המשפטים, בקריאה לאפשר לקשישים עם מוגבלויות שאינם יכולים להגיע בעצמם אל הקלפי להצביע בבתיהם או בבתי האבות שבהם הם שוהים. "המדינה לא לוקחת אחריות והפטנט הוא שהמפלגות צריכות לארגן הסעות בעצמן, והן עושות את זה בדרכיהן", אמר יו"ר המפלגה, אפרים לפיד, שקרא לארימוץ שיטת "הקלפי הנודדת" מהצבא.

 

לדברי לפיד, "זוהי סוגיה לוגיסטית אבל גם חוקית. הימאים של היום הם המוגבלים בבתי האבות ובבתיהם שלא יכולים לממש את זכותם וחובתם הדמוקרטית".

 

בהכנת הידיעה השתתפו שחר חי, רועי מנדל ותלם יהב
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
סטודנטים בירושלים. "זה לא מעצלנות"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים