שתף קטע נבחר

צילום: ירון ברנר

שביתת האחיות: 'כשביבי שבר רגל, טיפלו בו מיד'

גם שבועיים ויום אחרי תחילת שביתת האחיות, פריצת דרך במשא ומתן עדיין אין. אם לילדה בת 5 שממתינה לניתוח בתה: "כשהרופאים שבתו זה לא נגמר עד שהם נחנקו". מאות אחיות מפגינות מול משרד האוצר בירושלים ומחו על תנאי העסקתן

שביתת האחיות נכנסה ליומה ה-15, ופריצת דרך במשא ומתן בין האוצר לאחיות עדיין אין. אחרי שנציגי האחיות ונציגי משרד האוצר לא הגיעו להסכמות, המשיכו גם הבוקר (יום ב') האחיות בשביתה בבתי החולים הממשלתיים ברחבי הארץ. משרד האוצר הודיע לבית הדין הארצי לעבודה כי בכוונתו להמשיך לקיים משא ומתן עם האחיות, אולם מול בניין המשרד בירושלים התקיימה בצהריים הפגנה של 800 אחיות שמחו על תנאי העסקתן. הן חסמו את רחוב קפלן וגרמו להאטה בתנועה. בשלב מסוים נסגר הכביש לתנועה. ynet העביר שידור חי מהפגנת האחיות.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

הכביש הסמוך למשרד האוצר נסגר. הפגנת האחיות, היום (צילום: גיל יוחנן  ) (צילום: גיל יוחנן  )
הכביש הסמוך למשרד האוצר נסגר. הפגנת האחיות, היום(צילום: גיל יוחנן )

 

יו"ר הסתדרות האחיות, אילנה כהן, התקבלה באהדה רבה בין המפגינים והמפגינות שקראו לה: "המשיכי עד הסוף". רותי גסנר, מנהלת ההוספיס לחולים סופניים בהדסה עין כרם, אמרה בהפגנה כי "המצב של האחיות כמו של החולים – אנוש. בהדסה חסרים 80 אחים ואחיות, יש תקנים אבל לא מגיעים לעבוד במקצוע מפני שהשכר לא אטרקטיבי ומי שלא עובדת במשמרות מקבלת שכר בסיס. על זה אנחנו נלחמות".

 

קמי הרפז, אחות ראשית במחלקת נשים בהדסה הר הצופים, אמרה כי "יש מחסור מתמשך וחריף בכוח אדם. אחיות עובדות בעומס רב ומגיעות חולות לעבודה. הן עובדות יותר ממה שצריך ויותר ממה שהן יכולות לדבר – דבר שמתסכל ושוחק אותן. אין לנו את הזמן להעניק לחולים את הטיפול המרבי וזה חושף אותנו לטעויות. האבסורד הוא שככל שמתקדמים בסולם התפקיד של אחות ראשית אוסר לעשות לילות ומשמרות ואז השכר נשאר נמוך".

 

"זה חושף אותנו לטעויות". הפגנת האחיות בירושלים, היום (צילום: גיל יוחנן  ) (צילום: גיל יוחנן  )
"זה חושף אותנו לטעויות". הפגנת האחיות בירושלים, היום(צילום: גיל יוחנן )

 

אמש התייצבו נציגי הצדדים בפני נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, ודיווחו כי לא חלה כל התקדמות במגעים ביניהם. האחיות אף ציינו כי מבחינתן חלה נסיגה במשא ומתן. השובתות ציינו כי הן מוכנות לחדש את ההידברות, אף שטענו כי באוצר סבורים שאין מקום להמשיך את הדיונים ושיש להחיל את צווי המניעה.

 

בבתי החולים סיפרו הבוקר חולים כי לא חשו בהבדל גדול בטיפול שניתן להם, אך ציינו כי זמני ההמתנה לטיפולים ארוכים יותר. לי ספקטור, שממתינה בבית החולים סורוקה בבאר שבע לניתוח בתה בת ה-5 ששברה את אצבעות ידיה, אמרה כי "היא הייתה אמורה להיכנס לניתוח אתמול בערב, אבל כל הזמן מכניסים לשם מישהו עם משהו דחוף יותר. בינתיים נותנים לילדה תרופה נגד כאבים".

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

בינתיים מאושפזת הילדה במחלקת פלסטיקה בבית החולים והאם סבורה כי סוף השביתה יגיע רק כשהממשלה תידחק לפינה. לדבריה, "ככה זה עובד, כמו באסון הכרמל. רק בסוף הביאו סופרטנקר וגם במקרה של שביתת הרופאים, עד שהם לא נחנקו, השביתה שלהם לא באה לסיומה. רק חבל שכשביבי שבר את הרגל, הוא קיבל טיפול מאוד מהר".

 

אחת החולות במחלקה פנימית ו' סיפרה כי "למזלנו הרע, גם הרופאה שלנו חולה. אז אין לנו רופאה ויש פה שתי אחיות בשביל כמה עשרות חולים. בעלי מסייע לי, אבל גם לו נמאס. האחיות לגמרי לא מצליחות להשתלט, אבל הן עובדות בסדר. אם לא הייתה שביתה היו יכולים לטפל בי בבית, אבל לצערי הביאו אותי לבית החולים".

 

אריה זלינגר, שהגיע עם אשתו המאושפזת אף היא במחלקה, ציין כי "האחיות האלה הן מלאכיות. לא מספיק מעריכים את העבודה שלהן חד וחלק. את השביתה הרגשתי כשהיינו בקופת חולים. זה פגע מאוד בטיפול. היו מצבים שבהם אחות אחת נתנה מענה ל-50 אנשים שעמדו בתור לבדיקת דם. אנחנו נאלצנו לדחות את בדיקות הדם בגלל השביתה. אי אפשר להאשים את האחיות, צריך להפעיל לחץ כדי לסיים את המשא ומתן".

 

"אמא בכתה כשהבינה שאין בדיקה" 

גם בבית החולים איכילוב בתל-אביב נראו הבוקר מראות דומים. ניר בן-שבת, מאושפז כבר יומיים וממתין לניתוח. ”הייתי אמור לעבור ניתוח שלשום, אבל בגלל שאין אחיות אני אעבור את הניתוח ביום שישי. למעשה האשפוז יימשך יותר משבועיים, כיוון שגם לאחר הניתוח אצטרך להישאר לשיקום", אמר בן-שבת.

 

נטי נחייב, הגיעה עם אמה לבדיקת קולונוסקופיה. "לקחתי

חופש מהעבודה כדי לקחת את אמי לבדיקה", היא סיפרה, "ואז כשהגענו למרפאות החוץ אמרו לנו שאנחנו צריכות ללכת הביתה כי לא יכולים לקבל אותנו. אמא שלי בכתה כשהבינה שהיא לא יכולה לעשות את הבדיקה. אני צריכה לקחת על עצמי את הטעות כי לא בדקתי אם מרפאות החוץ עובדות. האחיות צודקות, אבל החולים סובלים".

 

מלכה אלי, שמאושפזת במחלקה האונקולוגית, תומכת גם היא בשביתה. לדבריה, "במחלקה שלי האחיות אינן שובתות אך אני תומכת במאבקן. כדאי שראשי המדינה יבואו ויראו כיצד האחיות עובדות ובאילו תנאים. מוציאים מיליונים על בחירות ומזניחים את הרפואה הציבורית, צריך לתת לאחיות את מה שהן דורשות".

 

בהכנת הידיעה השתתפו נועם (דבול) דביר, בועז פיילר, אילנה קוריאל, שחר חי וגל גסמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לי ספקטור ובתה
צילום: הרצל יוסף
מומלצים