שתף קטע נבחר

סדק בשטחים: כוחות פלסטינים עיכבו פעילות צה"ל

ברקע התקריות, התיאום הביטחוני ארוך השנים בשטחים בשעת מבחן קריטית. לאחרונה בלמו כוחות הרשות לפחות פעמיים חיילי צה"ל בפאתי ערים. גורם פלסטיני: "לא נהיה צד"ל. הכול השתנה, החיילים שלכם בתוך מדינה כבושה". וכשאין כסף למשכורות, הצרות רק גוברות

הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ אמר אמש (יום ב') בטקס ליחידות מצטיינות שהוא מצפה מהמפקדים ומהכוחות הפועלים ביהודה ובשומרון לפעול באופן "שקול ומושכל" תוך "שיקול דעת נכון" ו"תיאום ביטחוני מיטבי, נחישות והבנת מורכבותה של המשימה". מתברר שהדברים הללו לא נאמרו בחלל הריק. בשבועות האחרונים - כך נודע ל-ynet מפי גורמים ישראלים ופלסטינים - אירעו שני מקרים לפחות שבהם בלמו כוחות של הרשות הפלסטינית כוחות צה"ל. החיילים נאלצו לשוב על עקבותיהם כדי לא להיגרר לעימות.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

לפני כחודש הגיע כוח צה"ל לפאתי העיר טול כרם - לכאורה פעילות שגרתית המתבצעת פעמים רבות מאוד. אלא שהפעם ציפתה לחיילים הפתעה לא נעימה. מנגנוני הביטחון הפלסטיניים התפרסו במבואות העיר ומנעו מכוחות צה"ל להיכנס. הכוחות נאלצו לשוב על עקבותיהם. מקרה כמעט זהה אירע יומיים אחר כך בג'נין, וגם שם החליטו כוחות צה"ל שלא להתעמת עם אנשי המנגנונים וביטלו את הכניסה לעיר. מדובר צה"ל נמסר כי "המקרים המדוברים, כפי שתוארו, אינם מוכרים בצה"ל".

 

שוטרים פלסטינים בחברון, אחרי תפילות יום שישי האחרון (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
שוטרים פלסטינים בחברון, אחרי תפילות יום שישי האחרון(צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

גורם ישראלי ציין כי הנחת העבודה היא שהסכנה שהמצב העדין יידרדר לעימות בין שני הצדדים אינה שווה תמיד את המעצר, ולכן עדיף לדחות את המעצר לזמן אחר. גורם ביטחוני פלסטיני ביקש מצדו להסביר את שאירע מתוך הנחה פלסטינית חדשה: "מה שקורה מ-29 בנובמבר (יום שדרוג מעמדה של הרשות באו"ם למדינה משקיפה) הוא לא מה שקרה לפני 29 בנובמבר. כל חייל ישראלי הנמצא בתוך גבולות 1967 הוא על פי האו"ם חייל כובש הנמצא בתוך מדינה כבושה".

 

לפני שבועיים, נזכיר, התפתח בחברון אירוע נדיר, שבמהלכו פרץ עימות בין חיילי צה"ל לבין שוטרים פלסטינים. העימות פרץ אחרי שהחיילים ניסו לעצור פלסטיני בשטח הנמצא בשליטה פלסטינית מלאה. אחד השוטרים הפלסטינים היכה באגרוף את אחד החיילים, ובעקבות זאת פרץ עימות בין מאות פלסטינים לבין החיילים, ואלה נאלצו לסגת. בצה"ל התייחסו בחומרה לאירוע לנוכח התיאום הביטחוני ההדוק שמתקיים בדרך כלל בגדה בין מנגנוני הביטחון הפלסטיניים לבין צה"ל.

 

נושא התיאום הביטחוני בין הרשות הפלסטינית לישראל נחשב לאורך השנים לסוגיה רגישה ביותר, ואף אחד מהצדדים לא שש לדבר או לפרט עליו יותר מדי, אף שבשטח וגם בדרגים הגבוהים ביותר ישנה פעילות משותפת ענפה. המתיחות והתסיסה בגדה המערבית בשבועות האחרונים, שהחלה במבצע "עמוד ענן" ונמשכה בעקבות שדרוג מעמדה של הרשות למדינה משקיפה מצד אחד, ורוחות הפיוס המתחדשות בין פתח לחמאס מצד שני, העלתה שוב את הנושא לסדר היום. גם ההחלטה הישראלית שלא להעביר את כספי המסים לרשות כצעד ענישה על הפנייה לאו"ם לא תרמה לחימום היחסים.

 

הפלסטינים: אנחנו לא צד"ל

גורם ביטחוני ישראלי אישר ל-ynet כי המצב השתנה בתקופה האחרונה, אולם הוא הדגיש כי לפי שעה, השיח הביטחוני בין שני הצדדים נמשך. "למרות כל המתיחויות והשינוי שחל באווירה, ברמת השטח נשמר השיח בין כל הגורמים הרלוונטיים והוא כולל תיאום פעילויות והעברת מסרים". הגורם ציין כי בימים האחרונים הועבר לפלסטינים מסר ישראלי שבו הם הוזהרו כי האירועים בגדה המערבית עלולים לצאת משליטה באופן כזה שתהיה להם השפעה שלילית לא רק על ישראל, אלא גם על הרשות עצמה.

 

התפרעות פלסטינית נגד חיילים. "כדאי שהכסף יעבור" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
התפרעות פלסטינית נגד חיילים. "כדאי שהכסף יעבור"(צילום: EPA)

 

בסוף השבוע האחרון קיימה תנועת חמאס עצרות בערים המרכזיות בגדה, המרכזיות ביותר היו בשכם ובחברון. הרשות הפלסטינית אישרה והכיכרות המרכזיות נצבעו ירוק ונמלאו דגמי קסאם מקרטון, וקריאות קשות נגד ישראל הדהדו בהן. בחברון התווספו גם מהומות למשוואה הרגישה, ומישהו בישראל דאג להבהיר כי אם המנגנונים לא יפעלו וימנעו מהמתפרעים להתעמת עם חיילי צה"ל - אזי צה"ל יעשה זאת בעצמו.

 

ייתכן מאוד שהמסר הופנם, משום שמנגנוני הביטחון הפלסטיניים החלו בסוף השבוע לפעול נגד מפגינים המזוהים עם חמאס בחברון. המפגינים ביקשו להגיע לאחד מאזורי החיץ בעיר כדי להתעמת עם כוחות צה"ל. ביום שישי, לוחמי הנח"ל ומג"ב הרבים שנערכו בכוחות מתוגברים נותרו מובטלים. מעמדותיהם נצפו עימותים פיזיים בין השוטרים הפלסטינים לתושבים הפלסטינים.

 

בתווך, קצין התיאום והקישור של חטיבת יהודה החולשת על העיר חברון הפך לקצין העסוק ביותר באותן שעות של מהומות: הוא התרוצץ בין מחסום השוטר לגגות הבתים בצד של היישוב היהודי, לא הפסיק לדבר בטלפון עם מקבליו הפלסטינים בערבית, ומהצד השני עם סגן מפקד גדוד 931 של הנח"ל שפיקד על הכוחות ועם גורמי החטיבה.

 

המטרה: שימור התיאום, ברציפות, "אונליין", כדי לא ליצור זליגה של הפרות הסדר לשטחים היהודיים, ואם יש כמה פלסטינים שהצליחו להתגנב לסמטת הזהב שמובילה ליישוב היהודי, אז השוטרים הפלסטינים הוזנקו לשם. לא ברור עד מתי תישמר המוטיבציה הזו של המנגנונים להוכיח ריבונות, גם לעולם, ובכל מקרה יגיע מועד המבחן בעוד כמה חודשים, בחודש מרס, עם שלושה ימי הציון השנתיים: האסיר, הנכבה והנכסה.

 

מעבר לכך המהומות בעיר שככו בסוף השבוע האחרון ופסקו בתחילתו. גורם ביטחוני פלסטיני בכיר סירב לקבל את ההערכה הישראלית לגבי חמאס, ואמר בשיחה עם ynet כי היא תנועה פלסטינית קיימת: "אנחנו לא מטפלים בחמאס באופן כללי, אלא באופן פרטני, אם מישהו עבר על החוק. אנחנו עוצרים כל מי שעובר על החוק, גם אם הוא מחמאס, מפתח או מהחזית העממית".

 

"שחררו כסף, התיאום עלול להיפגע"

בשני הצדדים תמימי דעים באשר לסיבה שבגללה מנגנוני הביטחון הפלסטיניים החלו לפעול נגד המתפרעים - הרצון להשיב את השקט והסדר הציבורי לרחובות, ולא הצורך או הרצון לשתף פעולה עם ישראל. הבכיר הפלסטיני חידד את הדברים ואמר: "אם הישראלים חושבים שמנגנוני הביטחון הפלסטיניים הם אנטואן לאחד (מי שהיה מפקד צד"ל) החדש אז הם טועים. הצד הפלסטיני הוא לא לאחד ולא סעד חדאד (מייסד צבא לבנון החופשית שהפך לצד"ל), מנגנוני הביטחון הפלסטינים הם חלק מאש"ף".

 

פלסטינים תוקפים באבנים חיילי צה"ל בכפר קדום ()
פלסטינים תוקפים באבנים חיילי צה"ל בכפר קדום

 

כאמור, אי העברת כספי המסים לרשות הפלסטינית ומתן הסכום במלואו לחברת החשמל לכיסוי חובות קודמים של הרשות אליה, מעוררים זעם רב לא רק בקרב ההנהגה הפלסטינית, אלא גם בקרב אנשי המנגנונים, מהבכירים ועד לזוטרים. בעזרת הכספים הללו משלמת הרשות הפלסטינית את המשכורות לעובדיה - ובהם גם אנשי המנגנונים. כעת היא מאחרת בתשלום או משלמת משכורת חלקית בלבד.

 

בלי משכורת, תהיה בעיה רצינית

"אם הקצינים והשוטרים ימשיכו שלא לקבל את המשכורות שלהם - תהיה כאן בעיה רצינית", אומר הגורם הפלסטיני. "הדבר הזה ישפיע על כל התחומים, ובהם גם על התיאום הביטחוני". הגורם הביטחוני הישראלי סירב להתייחס להשלכות הללו, אולם פקיד ישראלי רשמי העריך באוזנינו כי המשך התיאום הביטחוני עלול להיפגע אם הרשות הפלסטינית תיאלץ להפסיק לשלם כליל את המשכורות בשל התמשכות הסנקציות ואי העברת הכספים בחודשים הבאים.

 

"המשך הסנקציות הוא דבר מדאיג מאוד", אמר הגורם, "ועלולות להיות לו השלכות על ישראל. ישנם ניסיונות לגרום לממשלה לחדש את העברת הכספים ואני מקווה שזה גם יקרה".

 

בצה"ל עדיין לא מדברים על מושגים של אינתיפאדה שלישית שבפתח, ומסמנים שני חששות עיקריים, שאם יתממשו, יוכלו לפרוץ את הסכר לגל של אלימות עממית:

  1. פתיחה מחודשת של מוסדות הדעווה (האחראים על חינוך ורווחה לאוכלוסייה) של חמאס בגדה.  
  2. התנערות של השוטרים הפלסטינים מפיזור ההפגנות בערים.

 

בצה"ל ציינו בסיפוק את יום שישי האחרון, שהוגדר על-ידי גורמים בצבא כ"שקט" ביותר בחודשים האחרונים. למרות עצרות המוניות של חמאס בחברון, ברמאללה ובטול כרם, הפרות הסדר לא גלשו לצירים או להתנחלויות. בחברון נערכו כ-300 שוטרים פלסטינים חמושים באלות, קסדות, מגינים ורימוני גז.

 הם הגיעו למרכז העיר בעשרות רכבי משטרה וג'יפים, וספגו מטחי אבנים ובקבוקי זכוכית ריקים ממאות מפגינים, שניסו להגיע ליישוב היהודי דרך אזור בית הדסה ומחסום השוטר.

 

בינתיים, הרמטכ"ל רב אלוף בני גנץ ומפקד פיקוד מרכז האלוף ניצן אלון הנחו את הכוחות לשמור על מדיניות האיפוק "לצד הנחישות, שיקול הדעת בהתמודדות עם כל הפרת סדר, קטנה כגדולה". מלפנים תמיד יהיו המפקדים הבכירים, מפקדי פלוגות או גדודים. הם אלו שיקבלו את ההחלטה, ופעולותיהם יוכלו להיות גורליות לגבי השאלה אם תפרוץ אינתיפאדה שלישית.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חייל צה"ל מול זורקי אבנים בחברון
צילום: AFP
יידוי אבנים על חיילי צה"ל בכפר קדום
מומלצים