שתף קטע נבחר

"לפגוש את האדם מאחורי הלקות"

הרופאים אמרו לרונית שבתה הגר "תהפוך לסיעודית, עם פיגור שכלי כבד, ללא יכולת דיבור ומשותקת בפלג צד שמאל". רונית נאבקה להצלת איכות חיה של ביתה ואחרי שהגר הפכה ל"נס רפואי", הקימה רונית בית שיעניק חיי חברה לבעלי לקויות שונות. בואו להתנדב ב"בית של רונית" וגם ב"יום מעשים טובים"

כשילדתי את בתי הגר, לא שיערתי עד כמה חיי עומדים להשתנות - ולטובה... הגר, שחלתה בגיל 3 שבועות (כתוצאה מהרפס שחדר למוחה) ואיבדה את האמיספרה הימנית במוחה - מוגדרת נס רפואי. מתינוקת, שכל הרופאים והנוירולוגים הבכירים ניבאו שתהפוך לסיעודית, עם פיגור שכלי כבד, ללא יכולת דיבור ומשותקת בפלג צד שמאל של גופה, הפכה הגר, כיום בת 25, לבחורה המתפקדת באופן עצמאי, מדברת שוטף ובעלת שפה עשירה, פעילה מוטורית ובעלת כישורים חברתיים ואיכות חיים.

 

את הנס הזה אפשר לזקוף בראש ובראשונה לאמונה "כי אפשר", להשקעה ולהתמדה האינסופיים בהגר ובמציאת הטיפולים ואנשי הצוות המיטיבים ביותר עמה, ועם המשפחה כולה.

 

הפחד הגדול לאבד את בתי הגר, והנחישות לעשות עבורה הכול, הניעו אותי הרבה מעבר לאבחנות החורצות של הרופאים, לצאת למסע, שאת סופו לא יכולתי לשער, ותחילתו בהתייחסות המכבדת את זכותה של בתי לשנות את ניבוי גורלה. ביחד עם הופעת המחלה נולדה בי האמונה כי זה אפשרי.

 

מי שהצטרפה למסע ההצלה של בתי, הייתה ד"ר תמר שילה, שבניגוד לכל אבחנות הרופאים, החליטה שאת הילדה הזו היא לוקחת תחת חסותה. כך החלה מסכת של טיפולי תרפיה ולימוד שנמשכו שנים רבות ללא הפסקה.

 


 

הטיפולים האינסופיים כללו: שיעורי שחיה, רכיבה על סוסים, תראפיה במוזיקה, קלינאית תקשורת, מורה להוראה מתקנת, ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, אימון קוגניטיבי, ספורט, כישורי חיים ועוד.

 

כתוצאה מהטיפולים ומההשקעה הרבה, התפתחה אצל הגר האמיספרה השמאלית במוח והיא זו שהחלה למלא את התפקודים של האמיספרה הימנית ואפילו יותר. הגר החלה להתפתח: לדבר ולתפקד באופן עצמאי.


חברי "הבית של רונית" בטיול בצפון הארץ  

 

כיום, הגר לא מתאימה לשום הגדרה רפואית, שנתנו לה בכירי הרופאים והנוירולוגים: היא מדברת באופן נורמלי ושוטף בשפה עשירה, שוחה, רוכבת על אופניים, עושה סקי, עובדת ויוצרת, לומדת באוניברסיטת בר-אילן בלימודים מיוחדים, ובעצם חיה חיים פעילים ומספקים.

 

תופעת בדידות חברתית לא פשוטה

למרות השיפור העצום והפלאי בתפקודה הפיזי והקוגניטיבי של הגר, נותרה הגר בודדה חברתית. כשהגיע הרגע בו יכולתי לעצור ולהתבונן בחייה החברתיים של הגר, היה ברור לי, שקיימת תופעת בדידות חברתית לא פשוטה.

 

ההבנה כי יצירת קשרים חברתיים וחיי חברה מתמשכים ורציפים הם צורך והכרח להמשך התפתחותה התקינה של הגר ולחיים מספקים ואיכותיים עתידיים, הוסיפה ממד חדש לעבודה עמה. בהדרגה, ותוך כדי למידת הנושא, החלטתי לקחת על עצמי את האתגר וליצור עבורה עולם חברתי, אך גיליתי שהדבר אינו פשוט כלל ועיקר.

 

אנשים בעלי צרכים מיוחדים אינם מסוגלים לשחק האחד עם השני וליצור אינטרקציות חברתיות וזהות חברתית. יתרה מכך, עולמם סובב סביב הלקות או המוגבלות והקשר עם העולם הוא דרך ההורים והמטפלים בלבד. קשר עם אנשים דומים להם יכול להתקיים אך ורק באמצעות תיווך.

 

השאלות שהעסיקו אותי היו: איך אוכל לבנות לבתי חיי חברה שיעצימו אותה וילוו אותה במהלך חייה? מהם הכלים והצרכים שלה ושל חבריה? כיצד אוכל לעזור להם בכך?

 

העמקה בהיבט החברתי של אנשים מיוחדים, העלתה ערפול מוחלט ומעט מאוד כלים והכוונה שישמשו אותי בעבודה החברתית. גיליתי משפחות רבות לילדים כמו הגר, שאינן יודעות מה עושים עם החיים החברתיים של ילדיהם הבודדים והמנודים חברתית.

 

מצאתי שקיימות מסגרות המטפלות בילדים כמו הגר, אך אינן עוסקות בלמידה חברתית מובנת המאפשרת הפנמה והטמעה של כישורים ומיומנויות חברתיות, כמו גם התפתחות אישית והעצמה חברתית מתמשכת.

 

היה ברור, שיש צורך מיידי להקים מסגרת שתעניק לאותם אנשים תוכן חברתי ותלמד אותם באמצעות תיווך מתמיד כיצד לקיים חיי חברה פעילים ומהנים במציאות חייהם כפי שהיא.

 

יצאתי למחקר מעמיק בעולמם והתחלתי ללמוד קורסים וסדנאות להעשרה: הנחיית קבוצות בגישה אינטגרטיבית-הוליסטית, פסיכודרמה, גינון טיפולי, מדיות הבעה ועוד, ובמקביל, התחלתי לעבוד בארגונים ועמותות עם ילדים ובני נוער. המטרה הייתה להכיר את עולמם עד כמה שניתן, כדי שאוכל ליצור עבורם מסגרת חברתית מותאמת ואיכותית.

 

כשצברתי מספיק ניסיון ואומץ והחלה להתגבש תכנית וגישת עבודה, ייסדתי את "הבית של רונית" - בית ומרכז חברתי, הפונה לאוכלוסייה רחבה של צרכים מיוחדים בגילאי 10-50 מכל הארץ.

 

הקמת העמותה: מפעל חיים ושליחות

"הבית של רונית" פונה לאנשים בעלי לקויות ומוגבלויות מגוונות ומורכבות בתפקוד בינוני-גבוה, כמו: אוטיזם, אספרגר, פיגור שכלי, לקויות נפשיות, תסמונת דאון, היפראקטיביות, בעיות קשב וריכוז, לקויות למידה מורכבות ותסמונות אחרות - וכל מי שחווה קשיים בחייו החברתיים.  

 

בבסיס גישת העבודה עומדת התפיסה שלקות או מוגבלות אינה מגדירה את האדם ואת יכולותיו. עבודתי מתמקדת בלימוד האנשים המיוחדים לגלות את עצמם, להתחבר לזהותם העצמית, לגרעין המהות האינדיבידואלית. בדרך זו, מצאתי את הגשר להתחברות אמיתית החוצה.

 

העבודה נעשית בקבוצת השווים, במרחב נעים, פתוח ומכבד - ללא ביקורת, שפיטה, דחייה או לחץ נפשי אחר. כך, מתאפשר להם החיבור לייחודי, לצרכים, לרצונות ולחלומות העמוקים ביותר, על אף היותם בעלי לקות או מוגבלות כלשהי. מתוך "האני" האמיתי שלהם, נבראת עבורם ההזדמנות ליצור מעגלים חברתיים סביבם.

 

"הבית של רונית" נמצא בכפר-סבא, ומעניק  לחברים בו שירותים חברתיים כמו הפעלת קבוצות חברתיות להתפתחות אישית וחברתית, סדנאות וקורסים להעשרה והרחבת הידע האישי, הרצאות וערבי שיח, טיולים ברחבי הארץ ובחו"ל, מסיבות והופעות, ערבי שירה, ערבי תרבות, העצמה במוזיקה ובמחול, ומפגשי הורים - כשכל הפעילויות הן בדגש חברתי.

 

כיום, חברים במרכז כ-250 ילדים, בני נוער, מתבגרים ומבוגרים. במרכז עובדים מנחי קבוצות מקצועיים, מטפלים ומדריכים מהשורה הראשונה בעבודה עם אוכלוסייה זו. אנחנו מקיימים שיתופי פעולה פוריים

ומועילים, עם מרכזי שיקום ודיור, בתי לחינוך מיוחד והחינוך הרגיל, עובדות סוציאליות, פסיכולוגים ומטפלים, משרדי רווחה, וכמובן גם ארגונים שונים מהקהילה הנורמטיבית.

 

אהבה, אמונה ושמחה וחשיבה "מחוץ לקופסא" - מהווים אבני דרך משמעותיים ביותר לתהליכים חשובים אלה. המרכז נוסד, מתוך הרצון והחוויה האישית שלי, לשפר ולתקן את מציאות חייהם החברתיים של אנשים עם מוגבלויות שונות, שנמצאים רובם בבדידות חברתית מתמשכת וכואבת.

 

אני רואה בעמותה ובעשייה זו שליחות וייעוד, ומקדישה לכך את חיי.

 

  • ל"בית של רונית " הממוקם בכפר סבא דרושים מתנדבים. פרטים בטלפון: 09-7442376.
  • בואו גם אתם לעשות קצת טוב! אלפי פרויקטים התנדבותיים ממתינים לכם ביום מעשים טובים, 5 במרס 2013 יש לכם רעיון לפרויקט שיכול לעשות טוב? שלחו לנו וננסה להוציאו לפועל ביום המעשים הטובים. להרשמת מתנדבים יחידים לחצו כאן, התגבשתם לקבוצה ורוצים להתנדב יחד? לחצו כאן. לפרטים נוספים - "יום מעשים טובים" גם בפייסבוק.
  • רוצים להירשם להתנדבות במשך כל השנה, בכל מסגרת שתבחרו? אתם מוזמנים לפנות לעמותת "רוח טובה" טלפון: 9093*.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות הבית של רונית
רונית והגר חיון
צילום: באדיבות הבית של רונית
צילום: באדיבות הבית של רונית
מהם הכלים והצרכים שלה ושל חבריה?
צילום: באדיבות הבית של רונית
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים