שתף קטע נבחר

הערכות: איראן מאטה את קצב העשרת האורניום

על-פי הדיווח בניו-יורק טיימס, איראן מאותתת שהיא רוצה להימנע מעימות ישיר סביב תוכנית הגרעין. עתה מעריכים במערב שייתכן שזהו סימן איראני שיש על מה לדבר

איראן מאטה את קצב העשרת האורניום, ונראה כי מנסה לאותת לעולם שהיא רוצה להימנע מעימות ישיר עם הקהילה הבינלאומית סביב תוכנית הגרעין שלה. כך מעריכים גורמים שונים בארצות הברית ובשאר מדינות המערב. המהירות הפוחתת בצנטריפוגות מובילה כמה מומחים לחשוב שמנהיגי איראן משגרים מסר שהם מעוניינים יותר בהסכם.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

לפי דיווח הבוקר (יום ו') בעיתון "ניו יורק טיימס", הראיות הראשונות מטהרן התגלו בקיץ האחרון, אז האיראנים החלו להפנות חלק משמועתי מהאורניום המועשר לרמה בינונית לשימוש בכוח מחקר קטן, והפכו אותו לצורה שקשה להשתמש בה למטרות צבאיות.

 

אחמדינג'אד במתקן העשרת אורניום. הצנטריפוגות עדיין מסתובבות, לאט (צילום: AP) (צילום: AP)
אחמדינג'אד במתקן העשרת אורניום. הצנטריפוגות עדיין מסתובבות, לאט(צילום: AP)

 

אחד המקורות האמריקניים אמר כי לראות עיניו הצעד מהווה ניסיון "להוסיף עוד זמן לשעון כדי להגיע לפתרון". הוא הוסיף על קבלת ההחלטה האיראנית כי "יש להניח שהיא מחושבת היטב, משום שכל דבר שהאיראנים עושים במשא-ומתן מחושב היטב". בדברים מהדהדות אמירותיו של שר הביטחון אהוד ברק ל"טלגרף" הבריטי לפני כחודשיים, אז סיפר כי הפניית האורניום האיראני למטרות אזרחיות דחה תקיפה צבאית על מתקני הגרעין.

 

מנגד, גורמים אחרים בבית הלבן, במחלקת המדינה ובפנטגון מזהירים מפני הסקת מסקנות ברורות לגבי כוונותיה הסופיות של הרפובליקה האסלאמית. סבב חדש של שיחות של איראן עם שש המעצמות צפוי להיערך בשנה הקרובה, והדעה בוושינגטון היא שהמנהיג העליון האייתוללה עלי חמינאי טרם החליט אם ברצונו להגיע להסדר.

 

גישושים לגבי מו"מ ישיר עם ארה"ב לא זכו למענה מחמינאי (צילום: MCT) (צילום: MCT)
גישושים לגבי מו"מ ישיר עם ארה"ב לא זכו למענה מחמינאי(צילום: MCT)

 

הוכחה לדעה הנגדית עולה מדבריו של בכיר בממשל האמריקני שסיפר כי ניסיון גישוש בדבר שיחות ישירות עם טהרן, מיד לאחר בחירתו מחדש של הנשיא ברק אובמה בחודש שעבר, הסתכם בלא תוצאות. "לא הייתה תשובה של ממש. לא קיבלנו 'כן' או 'לא'. הם לא אמרו דבר".

 

המטרה: דלק לכור המחקר בטהרן

הראיות שנאספו עד כה, כולל מהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), מצביעות על כך שכל שאיראן ייצרה יותר אורניום מועשר ל-20%, השלב הארוך ביותר בהעשרה בדרך לרמה המספיקה לשימוש בפצצות אטום, היא גם החלה להפנות חלק מהחומר לאבקה חמצנית שאפשר להשתמש בו בכור מחקר קטן בטהרן. התהליך הזה החל באוגוסט.

 

איראן התלוננה במשך שנים שלכור המחקר, שאותו סיפקו האמריקנים במהלך שלטון השאה כדי לספק מוצרים רפואיים, אוזל הדלק הנחוץ לתפעולו. כמו כן, טהרן קבלה על כך שהמערב מסרב למכור לה עוד דלק. לכן, היא החליטה להעשיר את האורניום בעצמה. עתה גורמים חוששים כי אף שיש למה מספיק דלק גרעיני לשמור את הכור בפעולה למשך יותר מעשור, ייתכן שהיא ממשיכה להעשיר אורניום.

 

מפת מתקני הגרעין של איראן ()
מפת מתקני הגרעין של איראן

 

לפי הנתונים בדו"חות הרבעוניים שמפרסמת סבא"א, אילולא איראן העבירה דלק גרעיני לפרויקט האזרחי, היה לה מספיק אורניום מועשר לרמה בינונית כדי לייצר פצצת אטום אחת, והייתה בדרך להשיג מספיק גם לפצצה שנייה. במקום זאת, לפי הדו"ח האחרון מנובמבר, איראן העשירה 232 קילוגרם מהחומר, כמות שכמעט מספיקה להרכבת פצצה גרעינית. אולם, יותר מ-96 קילוגרם נשלחו למפעל להפיכתם ללוחות דלק. ברגע שהאורניום במצבו הזה, קשה מאוד להשתמש בו לפצצה.

 

הסטת האורניום "היא צעד שנועד להוריד את הלחץ כך שלא נגיע לנקודת השבירה", אמר אולי היינונן, לשעבר ראש מחלקת הפיקוח בסבא"א, שעסק רבות בנושא האיראני. לדבריו, מאז שהתקלה ההחלטה ייצרו האיראנים כ-15 קילוגרם בחודש של אורניום מועשר לרמה בינונית. לכן, הוא מסיק, כי אם לא יאטו את הקצב או יפנו עוד דלק גרעיני לכור המחקר, "הם יתקרבו שוב לנקודת השבירה".

 

ריי טאקייה, מומחה לאיראן במכון המחקר "המועצה ליחסי חוץ", אמר כי הצעד הוא תוצאה של מעשי ארה"ב: "מדיניות העיצומים האמריקנית מהעשור האחרון מתחילה לתת פרי". לדבריו, הצעדים שהביאו לצניחת ערך המטבע האיראני, הריאל, ולירידה חדה בייצוא הנפט מאיראן "הצליחו לכאורה לשכנע מגזרים משפיעים שם לשקול מחדש את האפשרויות".

 

יחד עם זאת, במדינות ערב מבקשים לצנן את השמחה המאופקת, ומזכירים כי למרות הצעד הסכנה עודנה קיימת. יש הסכמה כי הסנקציות פגעו באיראן, אך שם מעריכים כי יחלפו שלוש שנים בטרם העיצומים יביאו לשינוי העמדה האיראנית. דיפלומט ערבי בכיר הוסיף בעגמומיות: "הבעיה היא שאין לנו שלוש שנים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאותת למערב? עלי חמינאי
צילום: EPA
מומלצים