שתף קטע נבחר

לאחר הנזיפה: "עמידרור לא מבין בדיפלומטיה"

שגרירים בעבר מתחו ביקורת על אופי התגובה של היועץ לביטחון לאומי, שב"ידיעות אחרונות" נחשף כי תקף את שגרירי משרד החוץ לאחר ששאלו על הבנייה באזור E1 ומחאו כפיים. "אם בדיון פנימי שגרירים לא יכולים לשאול שאלות, אז איפה כן?"

תגובתו של יעקב עמידרור, היועץ לביטחון לאומי שתקף את שגרירי משרד החוץ במהלך כנס דיפלומטי בירושלים, "היא לא תגובה של מישהו שמבין הרבה בדיפלומטיה", כך אמר היום (ג') אברהם פרימור, שגריר ישראל לשעבר באיחוד האירופי ובגרמניה, לוקסמבורג ובלגיה. מחיאות הכפיים של השגרירים לאחר השאלה ותגובתו החריגה של עמידרור נחשפו הבוקר בכתבתו של איתמר אייכנר ב"ידיעות אחרונות".

 

עוד עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

לדברי פרימור, כיום ראש המרכז ללימודים אירופיים במרכז הבינתחומי, היה על עמידרור להסביר לשגרירים כיצד לנמק את החלטת הממשלה לבנות באזור E1 ולא לנזוף בהם. "אינני זוכר נזיפות מצד ישראל עקב שאלות או הבעות דעה לא קונפורמיסטיות. כשגרירים תמיד הייתה לנו הרגשה שלא רק יכולנו, אלא גם היינו מחויבים להגיד מה אנו חשים וחושבים והשיחה תמיד הייתה עניינית", אמר ל-ynet.

 

פרימור נזכר ביחס הזועף של הקהילה הבינלאומית, שבו נתקל כשגריר באינתיפאדה הראשונה. "לא רק שקיבלנו נזיפות אלא גם יושמו עלינו סנקציות משמעותיות, אבל תפקידנו כשגרירים הוא לייצג את הממשלה ולא רק את המדינה. שגריר יכול להסכים וגם לא להסכים עם מדיניות הממשלה שאותה הוא מייצג, כמו עורך דין שמייצג לקוח: זה לא בהכרח אומר שהוא מסכים עם מעשיו של הלקוח".

 

אזור E1 ומעלה אדומים. "כמו עורך דין ולקוח" (צילום: AP) (צילום: AP)
אזור E1 ומעלה אדומים. "כמו עורך דין ולקוח"(צילום: AP)

 

עמידרור נאם אמש בירושלים בפני 160 השגרירים וראשי הנציגויות של ישראל בחו"ל. בתום סקירה על המצב המדיני שנגעה באיום האיראני, בסוגיה הפלסטינית ובהתפתחויות בזירה הבינלאומית הגיע שלב השאלות והתשובות. השגריר באו"ם פרושאור, אחד מבכירי הדיפלומטים הישראלים בעולם, שאל מה היה ההיגיון בעיתוי ההחלטה לקדם בנייה באזור E1 (שבין ירושלים למעלה אדומים) לאחר ההצבעה באו"ם על שדרוג הרשות הפלסטינית למעמד מדינה משקיפה.

 

עמיתיו השגרירים של פרושאור, שמתקשים להסביר בעולם מה בדיוק עומד בבסיס מדיניות החוץ של ישראל בסוגיה, הגיבו במחיאות כפיים. עמידרור לא נותר חייב. "אם מדיניות הממשלה לא מתאימה לכם: או שתלכו לפוליטיקה או שתתפטרו", אמר לאחר שהשגרירים ניסו להסביר את מחיאות הכפיים.

 

לדעת פרימור, השגרירים הביעו את רצונם להבין מה הם מייצגים. "כולם באותה מצוקה ושמחו שמישהו קם וייצג אותם. הם בסך הכול רוצים להבין, כי תפקידו של השגריר הוא לא רק לייצג ולקרוא מתוך דף אלא להבין מה הוא מייצג על מנת לשכנע טוב יותר. זה משהו שאכן קשה למכור בחוץ, אבל בכל זאת יש דרך להסביר מדוע ולנמק כמו שראש הממשלה יודע לנמק זאת".

 

"הסגנון זה האיש"

שמעון שטיין, לשעבר שגריר ישראל בגרמניה, הבדיל בין שגריר שמותח ביקורת על מדיניות ממשלתו ממקום מושבו ובין ביקורת שנעשית בבית. "היו דברים מעולם כאשר שגרירים מתחו ביקורת מבחוץ ועל כך ננזפו ואף נקראו לחזור

הביתה, אבל אם בדיון פנימי שמתקיים במשרד החוץ שגרירים לא יכולים לשאול שאלות - אז איפה כן?" תהה.

 

תגובת עמידרור, אמר שטיין, הייתה תשובה לא עניינית. "הסגנון זה האיש, כל אדם וסגנונו, אך הסגנון של תגובת עמידרור הוא אינו מקובל. אין ספק שהתמודדותו עם שאלת פרושאור, שגריר שעושה את עבודתו נאמנה, לא הייתה עניינית, קל וחומר כשמדובר בהחלטת ממשלה כל כך שנויה במחלוקת".

 

לדברי שטיין, כיום חוקר בכיר במכון לחקר ביטחון לאומי INSS, "לשגרירים יש זכות ואף חובה לקבל תשובות". עם זאת, הוסיף כי אינו יודע "אם זה המקום ואלו הנסיבות למחוא כפיים. אני חושב אבל שאם אכן היו מחיאות כפיים זה מראה שכולם מזדהים עם השאלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעקב עמידרור
צילום: אמיר כהן
אברהם פרימור
צילום: יותם פרום, ידיעות אחרונות
צילום: איי פי
שמעון שטיין
צילום: איי פי
מומלצים