שתף קטע נבחר

כל אחד יכול: קורס פסיכומטרי לבעלי מוגבלויות

בעיות שמיעה או ליקויי ראייה יכולים יכולים להוות מכשלה גדולה עבור מי שרוצים ללמוד לפסיכומטרי. ישנם גופים שבאו לקראתם ולעזרתם. "חשוב שהעיוורים לא יפחדו לגשת ולהצליח בבחינה"

מעבר לתעודת בגרות מלאה ו-12 שנות לימוד, מהווה הציון בבחינה הפסיכומטרית קריטריון הכרחי בקבלה ללימודים באוניברסיטאות בארץ ובמספר רב של מכללות.

 

עוד במדור לימודים

 

המרכז הארצי לבחינות והערכה (הגוף שאחראי לקיום הבחינה) מאפשר לסטודנטים שזקוקים לתנאי בחינה שונים להיבחן בתנאים מותאמים להם. מדובר על הקלות והתאמות (שניתנות לאחר הצגת אישורים מתאימים) לרבות בחינה ממוחשבת בתוספת זמן, הפסקות בין פרקי הבחינה, טופס בחינה או גיליון תשובות מוגדלים ותנאים פיזיים המתאימים למגבלות רפואיות כמו נכות, עיוורון או חירשות.

 

אולם כל מי שצלח את הבחינה הפסיכומטרית יודע שהמשימה היא בלתי אפשרית ללא קורס הכנה מקצועי. במסגרת זו נופלים בין הכיסאות אוכלוסיית לקויי השמיעה וכבדי הראייה כשמרבית הקורסים שמוצעים במכונים הפרטיים אינם מתאימים לצרכיהם המיוחדים.

 

יש מי שהחליטו להרים את הכפפה ומזה 4 שנים מתקיים שם קורס ייחודי להכנת כבדי ראייה לבחינה הפסיכומטרית.

 

מדובר ביוזמה של עמותת על"ה ומכון סטודנט שבמסגרתה עוברים התלמידים קורס פסיכומטרי מותאם לצרכיהם תוך שימוש בעזרים שונים לרבות מקרן מיוחד שמגדיל את המלל הנכתב על לוח הכיתה. "האביזרים וההתאמות מבחינה פיזית הם מה שעושים את ההבדל עבורנו", מסביר שגיא אסיאג, 22, משתתף בקורס הייחודי.

 

"מדריך הקורס חילק בתחילת השנה ספרים רגילים של המכון ובכל שיעור מחלק את החומר מודפס בהגדלה ובסוף השיעור את שיעורי הבית בכתב מוגדל. המטרה היא, שאחרי השיעור כשאנחנו יושבים עם החונכים (עזרה נוספת שניתנת במסגרת הקורס - א.ב.), הם יסתכלו בספר הרגיל ואנחנו בכתב המוגדל".

 

כיצד מועבר החומר במהלך השיעור?

"המדריך מכתיב בקצב שלנו כדי שנוכל לכתוב במכונות ברייל או במחשב ויש כאלה שכותבים בטוש. השוס הכי גדול הוא שמה שהוא כותב על הלוח עובר באופן אוטומטי למחשבים שלנו. מי שצריך הגדלה מגדיל כמה שהוא רוצה על המחשב שלו ואפשר להפוך את הרקע לכיתוב שיהיה שחור, וכך הכתב לבן ויותר ברור".

 

לפי נתוני הלמ"ס, כיום יש כ-25 אלף עיוורים בארץ, מעבר לעשרות אלפי לקויי הראייה. בנוסף לכך, ההערכה היא כי כעשרה אחוזים מהאוכלוסייה סובלים מליקויי שמיעה ברמות שונות.

 

חמישה מועדים

בכל שנה מקיים המרכז הארצי לבחינות ולהערכה חמישה מועדי פסיכומטרי (אוקטובר, דצמבר, פברואר, אפריל, יולי) אולם לא בכולם מתקיימת בחינה בתנאים מותאמים לכבדי ראייה ולליקויי שמיעה שכאמור מקבלים הקלות שונות לרבות תוספת זמן,

 

בחינה מול מחשב (שנותנת אפשרות להשמעת השאלות או הגדלת הרזולוציה), בחינה ללא שאלות הקשורות לגיאומטריה ושרטוטים ואף מלווה אישי שמקריא לנבחן את השאלות ומסמן אותן.

 

קורס הפסיכומטרי לכבדי ראייה מתקיים במרכז לעיוור בירושלים, אולם לפני מספר שנים התקיים גם בתל-אביב. תוכנית הלימודים החדשה מותאמת לכבדי הראייה בליווי מקצועי של עמותת על"ה ובמימון אגף השיקום במוסד לביטוח לאומי.

 

הקורס כולל מפגשי תרגול וחזרה בקבוצות מצומצמות (2-3 תלמידים בקבוצה), ליווי מקצועי של מומחים בהוראה מותאמת לכבדי הראיה וסדנאות שיפור לאסטרטגיות למידה שמועברות לאורך כל הקורס. המרכז לקידום החרש בישראל, מקיים קורסים המותאמים ללקויי השמיעה. 

 

"הנושא של ההתאמות הפיזיות לא מוצע במקומות אחרים" מסכם שגיא. "הקורס שלנו באמת מתאים לאנשים עם עיוורון ולקות ראייה. שמעתי על אנשים שעשו קורסים במקומות אחרים ונכשלו. האמת היא שיש לי מודל לחיקוי; סטודנטים שעשו את הקורס הזה, סיימו תארים בחינוך, עבודה סוציאלית ואפילו משפטים".

 

"אני כל כך שמח שיש את ההתאמות האלה, הן בקורס והן מטעם החונכים. כל הכבוד ליוזמה הזאת. אני יכול לומר לך שבהתחלה זה די מרתיע, התעסקות עם עיוורים ולקויי ראייה. אני מכיר את זה ממקומות אחרים, כמו ביטוח לאומי שהכי אמור להבין אותנו, ואתה נתקל ברופאים ובפקידים שלא יודעים מה לעשות איתך. במקרה הזה יש מישהו שמסכים ויכול להרים את הכפפה. הפסיכומטרי בסוף הוא כמו כולם, כרגיל, לא ברמה פחות נמוכה ולכן חשוב שהעיוורים לא יפחדו לגשת לעשות את הקורס ולהצליח בבחינה כמו כולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בחינה פסיכומטרית (למצולמים אין קשר לכתבה)
מומלצים