שתף קטע נבחר

"עושים דמוקרטיה בידיים". כך מארגנים קלפיות

לא רק הפוליטיקאים נערכים במרץ לבחירות, גם העובדים במחסן הקלפיות כבר במוכנות שיא. "ארגע ב-22 בינואר כשייפתחו הקלפיות, אבל זה לא אומר שב-23 אוכל לנוח", סיפר המנהל. היום החל פיזור הקלפיות ברחבי הארץ

היום הגדול של הבחירות לכנסת ה-19 הוא בסך הכול במרחק פחות משבועיים, אולם ההתרגשות במחסן הקלפיות של ועדת הבחירות אינה בולטת לעין. "זה לא שהעובדים לא מתרגשים, פשוט הם עסוקים בהכנות לבחירות במשך כל השנה", אומר מנהל המחסן בשוהם, שלום בן יהודה, "העבודה כאן לעולם לא מסתיימת, גם לא לאחר סגירת הקלפיות". היום החל פיזור הקלפיות ברחבי הארץ.

 

עוד עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

"ב-22 בינואר אני אמנם ארגע כשאשמע שהקלפיות נפתחו, אבל זה לא אומר שב-23 בינואר אוכל לנוח כי צריך לקבל את הציוד בחזרה", הוא הסביר. "אנחנו תמיד עובדים כאן כל יום מהבוקר עד שעות הערב המאוחרות. עכשיו כמובן מורגש יותר לחץ לקראת יום הבחירות עצמו".

 

רשימות הבוחרים הרגישות יופצו ימים לפני ההצבעה (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
רשימות הבוחרים הרגישות יופצו ימים לפני ההצבעה(צילום: בני דויטש)

עובדים מכינים את הקופסאות ובהן הרשימות, הפרוטוקולים והמעטפות (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
עובדים מכינים את הקופסאות ובהן הרשימות, הפרוטוקולים והמעטפות(צילום: בני דויטש)

בן יהודה, שעובד בתחום כבר 40 שנה, הודה שהוא מרשה לעצמו לנשום לרווחה רק כשהוא שומע את המשפט "כל הקלפיות נפתחו כסדרן" ביום הבחירות. "אמנם לעולם לא היה מצב שבו הקלפיות לא נפתחו, אבל זה תמיד מדאיג אותי", הוא הסביר, "חייבים שהכול יילך כשורה".

 

השנה עומד מספר הקלפיות בישראל על 10,000, והן יפוזרו בין 18 ועדות אזוריות. בנוסף, מכינה הוועדה עוד כ-1,000 קלפיות מיוחדות שמיועדות לבתי חולים, לבתי סוהר, למשרתים בצה"ל, לאנשים מוגבלים בניידות ולעובדי נציגויות ישראל בחו"ל. לדברי בן יהודה, כל קלפי אמורה להכיל מקסימום 800 פתקי בוחרים.

 

"מדובר פה במדע מדויק", קבע עידו טריביש, מנהל תחום בכיר במחסן הקלפיות. לטענתו, המצביעים שבאים לקלפי ביום הבחירות לא מספיק מודעים לתהליך שמתנהל מאחורי ההצבעה ולכל העבודה החשובה מסביב. "זה מבורך וחשוב לראות איך עובדת הדמוקרטיה".

 

מקפידים על מחזור חומרים

אז איך באמת עובד התהליך מאחורי הקלעים? במחסן מסבירים כי לעבודה במקום אין התחלה ואין סוף, וזאת מתרחשת בכל ימות השנה. בין 90 ל-80 יום לפני הבחירות מתחילים העובדים לאסוף את החומרים שמהם מכינים את החבילות שנשלחות לכל ועדה אזורית. מדובר בקופסאות שמכילות את הפתקים, את מעטפות ההצבעה ועוד פריטים רבים - הכול מלבד הקלפיות.

 

את הפתקים עצמם, שעליהם אותיות המפלגות, מכינים רק כשלושה שבועות לפני הבחירות – אז מפרסמת ועדת הבחירות המרכזית את האותיות שהוקצו לכל מפלגה. עוד קודם לכן, לדברי בן יהודה, "כל ועדה אזורית שולחת אלינו את מספר הקלפיות הדרוש לה, ואם קלפי מסוימת עוברת את מספר המקסימום של הבוחרים, יש צורך בקלפי נוספת".

 

הקלפי. "צריך גם לקבל אותן חזרה" (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
הקלפי. "צריך גם לקבל אותן חזרה"(צילום: בני דויטש)

במחסן בשוהם. לא עדיף להצביע מהמחשב? (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
במחסן בשוהם. לא עדיף להצביע מהמחשב?(צילום: בני דויטש)

 

בכל קלפי יש כוורת ובה 35 תאים - 34 לפתקים של כל אחת מהרשימות שמתמודדות לכנסת ה-19, ועוד תא לפתק לבן. בנוסף, נשלחים לעמדות ההצבעה מעטפות לפי מספר הבוחרים, ציוד משרדי, רשימות של המפלגות ופרוטוקולים שבהם מעדכנים על המתרחש בכל קלפי ביום הבחירות, וכדומה. אחת הסיבות שבגללן העבודה אורכת זמן כה רב היא שהרוב נעשה עם חומרים ממוחזרים, החל מהקרטונים שמהם עשויות הקלפיות וכלה בארגזים שבהם נשלחים החומרים לרשויות האזוריות.

 

"אני חש שליחות, זה מרגש"

הקלפיות עצמן החלו כבר להישלח מהמחסן לוועדות בכל הארץ אבל את הקופסאות שבהן נמצאות הרשימות השמיות של הבוחרים ומעטפות ההצבעה, שולחים רק ימים ספורים לפני יום הבחירות, מאחר שמדובר ב"חומר רגיש". ביום הבחירות עצמו, כ-60,000 אנשים ברחבי הארץ יהיו אמונים להבטיח שההצבעה תתנהל על מי מנוחות.

 

"בידיים שלנו אנחנו עושים את הדמוקרטיה", תיאר יניב מועדים מחולון את עבודתו במחסן הקלפיות. הוא הגיע לתפקיד רק לפני חודשיים, ולדבריו, "אני מרגיש בשליחות כשאני עובד כאן. אנחנו

העובדים משמשים מעין צינור שמקשר בין הבחירות לעם ישראל הבוחר. זה מרגש לעזור לאנשים לבחור בנציגים שלהם דרך העבודה שלנו. זו הרגשת סיפוק אדירה, ולא סתם עבודת ידיים כמו בכל מפעל אחר".

 

המנהל בן יהודה כבר מסוגל להסתכל על התהליך בפרספקטיבה של יותר מעשר מערכות בחירות. "התחלנו מ-1,800 קלפיות לפני 40 שנה, כשכל קלפי הייתה מעץ ואחר כך מפלסטיק כבד ומגושם", הוא נזכר, "מדהים לראות איך מתייעלים עם הזמן". לשאלה מה יעשו אם וכאשר כל מערכת הבחירות תעבור להצבעה ממוחשבת מהמחשב בבית, הוא ענה: "אני מחכה ליום שזה יקרה, אבל כבר 15 שנה אני שומע שזה בדרך לקרות. אין ספק שזה יהיה יותר יעיל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפתקים כבר מסודרים
צילום: בני דויטש
מומלצים