שתף קטע נבחר

אמונה מול אתאיזם: מהומת אלוהים וירטואלית

לאחר 5,000 שנות תורה, 2000 וקצת שנות נצרות וכ-500 שנות מדע העימות בין דתיים לאתיאיסטים עולה מדרגה. הרשת מהווה את זירת הקרב העיקרית. רוצים להשתתף בניסוי (או בתפילה)?

הוויכוח אודות אמינותן ונחיצותן של האמונות הדתיות מלווה את הציוויליזציה האנושית עוד מימי הפילוסוף אפיקורוס, אשר טען לחוסר התוחלת בפולחן פנתיאון האלים היווניים. בשנים האחרונות, וביתר שאת מאז צאתו של רב-המכר "יש אלוהים?" ("The God Delusion") של הביולוג ריצ'רד דוקינס, זוקפת הכפירה מחדש את ראשה, וגל "האתאיזם החדש" שוטף את העולם ומצית מחדש את הוויכוח הישן נושן.

 

 

רפרודוקציה ל"בריאת העולם" של מיכלאנג'לו  (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
רפרודוקציה ל"בריאת העולם" של מיכלאנג'לו (צילום: Gettyimages)

 

האתאיזם החדש לא פוסח גם על ארץ הקודש, ובשנים האחרונות התגבשה בישראל קהילת אפיקורסים וספקנים מכובדת למדי. אל מול התופעה ניצבים בעוז ארגוני ההחזרה בתשובה, דתיים, מסורתיים, מיסטיקנים ורוחניים למיניהם אשר רואים חשיבות עילאית להגנה בגופם על בורא עולם ועל האמונה העל- טבעי.

 

כמו כל מלחמה שמכבדת את עצמה במאה ה-21, כך גם העימות אודות קיומו של אלוהים שדרג עצמו למלחמת סייבר וירטואלית. כלי המשחית והתחמושת של מלחמה זו הינם עמודי פייסבוק שלמים אשר מתמלאים בדיונים חוצבי להבות, ערוצי יוטיוב בהם מועלים סרטוני הסברה אשר קוטלים הטפות של מחזירים בתשובה, ותעשיית ממים משגשגת בתת-ז'אנר שלם שרק נועד להגחיך את האמונה הדתית.

 

המאמינים מאידך לא נשארים חייבים, ומעלים סרטוני נגד, קבוצות תמיכה ואהבה באל ובדת, ובלוגים מפורטים אשר מנסים להפריך את טיעוניהם של היריבים.

 

לא רק גנגאם סטייל

העימות הקיברנטי בין מאמינים לשאר הסלים לפני חודש. פרויקט מיוחד של ארגון האתיאיסטים העולמי הופל במתקפת רשת מתוחכמת ומתואמת היטב.

 

הפרויקט שהשיק הארגון נועד לסקור את קהילת האתאיזם העולמית, ולדלות מידע אודות הלא-מאמינים, כגון פילוח לפי מדינות, מין, גיל, סיבות לאי- האמונה ועוד. הוא עשה את זה עשרים וארבע שעות אז הותקף האתר בצורה אגרסיבית והופל לאחר השקתו המחודשת לאחר כשבוע הספיקו להירשם אליו כ-130 אלף אנשים מרחבי העולם, מתוכם כ-1000 ישראלים. לשם ההשוואה, מדינות איסלמיות פונדמנטליסטיות בעיננו, מקדימות בהרבה את ישראל כמו למשל איראן עם 2500 נרשמים, ותורכיה עם כעשרת אלפים.

 

מתקפה בסדר שגודל שכזה אמנם טרם התחוללה באתרים ישראליים, אולם עימותים בעצימות נמוכה כבר החלו להתרחש. כך למשל היה בערוץ היו-טיוב של נו באמת (Nubemet) -  אחד מערוצי היו-טיוב האתאיסטים הוותיקים והפופולאריים בישראל. יוצר הערוץ הינו אבי סדרת הסרטונים "מדוע אנשים צוחקים על דתיים" אשר נוהגת להשתמש בסרטוני החזרה בתשובה של ארגונים כמו "הידברות" או "שופר", לערוך אותם, ולהעמיד אותם באור מגוחך באמצעות קריינות ואנימציות משעשעות.

 

 

הסרטונים של "נו-באמת" זכו לעשרות אלפי צפיות, אולם גם עוררו את חמתם של יראי השמיים, אשר נחרדו לדבריהם מעזות המצח והפגיעה ברבנים כמו אמנון יצחק. התגובה לא איחרה לבוא, והסרטונים של נו-באמת זכו לסרטוני תגובה לא פחות מושקעים, אשר כונו בשם הקצת פחות מקורי, "מדוע אנשים צוחקים על אתיאסטים".

 

 

 לאחר הטענה כי הערוץ של "נו- באמת" פגע בזכויות היוצרים של ארגוני ההחזרה בתשובה, הוא הוסר מיו-טיוב, אולם הוחזר במהרה במספר ערוצים אחרים של מעריצים אדוקים. בעקבות "נו באמת", קמו עוד מספר של ערוצים שצברו קהילות מעריצים משל עצמם, כמוScienceReasonIsrael, או הערס הסקפטי.  

 

 

פרופיל אלוהי

זירה נוספת להתגוששות הרעיונות האפוקליפטית הזו הינן הרשתות החברתיות, ובראשם כמובן הפייסבוק. מספר דפים וקבוצות הפכו לסמל של המאבק הרעיוני אודות נחיצות האמונה.

 

ואם בא לכם להיות חברים שלו  ()
ואם בא לכם להיות חברים שלו

 

אחד הדפים הפופולאריים ביותר הינו יהוה ומספר תתי- הדפים שבאו בעקבותיו, שהם למעשה גירסא כנענית ואותנטית יותר לעמוד של God. עמוד הפייסבוק של בורא העולם מלא באנקדוטות משעשעות, ממים מתוחכמים, ופסקי הלכה מבריקים, היישר מאמתחתו של בורא היקום חודר הכליות ולב. מיותר לציין שהדף יצר מהומה לא קטנה, ועד היום יוצר הדף מקבל איומים, נאצות, תלונות פייסבוק ומתקפות של בוטים ופרופילים מזויפים שנועדו להקשות על תפעולו. הדף של יהוה אמנם פופולארי, אבל לא קיבל מאות אלפי לייקים כמו העמוד המגה - מצליח מי לה' אלי, אשר זכה עד היום לכחצי מיליון לייקים ולחשיפה גדולה בהרבה.

 

עמודי הפייסבוק הינם גם מקום התאגדות לקבוצות השונות, לשוחח, להחליף דעות ולהתווכח. שניים מהעמודים הפופולאריים הינם חרדים נעים להכיר ומקבילו אתאיסטים נעים להכיר, אשר לא אחת מהווים כר לצמיחה של רעיונות, וויכוחים ופוסטים ויראליים אשר מסקרנים את הרשת. עמוד האתאיסטים גם היווה את מקום צמיחתה של קהילת האתאיסטים הישראלית, קבוצה צעירה יחסית שהתגבשה במהירות מפתיעה לאחר פתיחת העמוד. בקרוב יתקיים גם כנס מ.ח.ר, כינוס הספקנות והאתאיזם הגדול מסוגו שנערך בארץ, בהשתתפות אנשי רוח, אקדמאים, מדענים, דתיים וחילוניים, שצמח בזכות התסיסה של קהילת האתאיסטים ברשת.

 

עצור, כאן מתווכחים

הוויכוח הרעיוני והאידאולוגי אינו מסתיים רק בסרטונים, ממים והלצות. דיונים מעמיקים, התפלפלויות לוגיות ורשומות מפורטות בעד ונגד האמונה מתקיימים בפורומים השונים ובבלוגים שמוקדשים לנושא. הדיונים הארוכים והמפורטים ביותר מתקיימים בפורטל החרדי הפופולארי בחדרי חרדים, שבו דיונים מגיעים לעשרות עמודים ולמאות פוסטים , במיוחד בעמוד ההתפלפלויות עצור, כאן חושבים.

 

בלוג פופולארי נוסף שלקח על עצמו להפריך את טיעוני האתאיסטים הוא הדוס, אשר עוסק בענייני אמונה, מדע, פוליטיקה ועוד. בצד השני של המתרס, ניצבים בלוגים כמו אתולוגיקה, או חשיבה- חדה. האחרון נוהג לעסוק בהפרכת תופעות שנחשבות על-טבעיות, כגון מדיומים או גלגולי נשמות, ולאו דווקא מתרכז בדת ובאמונה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים