שתף קטע נבחר

פעילי הדיור הציבורי: "הפכנו ללעג לרש"

כ-100 פעילי פורום הדיור הציבורי הפגינו היום בת"א במחאה על מצב הדיור הציבורי. המפגינים, שציינו חצי שנה למותו של משה סילמן, טענו: "פעם היינו כבשת הרש - היום אנחנו כבר לעג לרש". מחר ידרשו מבג"ץ להורות לממשלה להעביר כספים שהצטברו ממכירת דירות הדיור הציבורי לרכישת דירות חדשות

כ-100 פעילי פורום הדיור הציבורי ומפלגת "צדק חברתי" הפגינו היום (א') בגינת ארלוזורוב בתל-אביב במחאה על מצבו של הדיור הציבורי . המפגינים, שציינו חצי שנה למותו של משה סילמן אשר הצית את עצמו בהפגנה של המחאה החברתית, הקימו במקום אוהל ומגדל מאולתר שמסמל, לטענתם, את אוזלת היד שמגלה הממשלה בשיקום מערך הדיור הציבורי ויצירת פתרונות של דיור בר השגה

 

דיור ציבורי - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

המפגינים דרשו מהממשלה לחדש את בניית הדירות בדיור הציבורי, כמו גם להרחיב את מעגל הזכאים ולהגמיש את הקריטריונים שמאפשרים קבלת דירה בדיור הציבורי. על פי נתוני משרד השיכון, כיום ממתינים 2,400 זכאים לדירות. מדובר במשפחות חד-הוריות, משפחות שבהן שני בני זוג עם 3 ילדים ומעלה, ובעלי נכויות קשות שעומדים בקריטריונים של משרד השיכון. בנוסף, לפי משרד הקליטה, יותר מ-27 אלף עולים ממתינים לדירות בדיור הציבורי.

 

על פי דו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, בשנת 2012 היו בישראל רק כ-62 אלף דירות בדיור הציבורי וכן כ-12 אלף זכאים בהוסטלים של דיור מוגן. זאת, אף שבמדינה כ-1.8 מיליון אנשים שחיו מתחת לקו העוני.

 

"הקריטריונים הם אבסורד", אמרה ל-ynet אתי חן (34), אם חד הורית ופעילת קבוצת "המעברה הירושלמית". לדבריה, היא "מתקיימת בקושי" מקצבת נכות בסך 1,600 שקל ומעבודה במשרה חלקית כמטפלת סיעודית בגובה של 2,000 שקל בחודש."אני לא יכולה לעבוד יותר בגלל המחלות שמהן אני סובלת ועדיין אינני זכאית לסיוע כי אין לי מספיק ילדים". 

 

ההפגנה היום בתל-אביב. הדיירים מתקיימים בקושי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ההפגנה היום בתל-אביב. הדיירים מתקיימים בקושי(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

התחזית: מחאה נוספת וחריפה יותר

ברברה אפשטיין, מנכ"לית עמותת "סינגור קהילתי" ומראשי פורום הדיור הציבורי, אמרה בשיחה עם ynet כי "על הממשלה להבטיח כי בכל מכרז על קרקע ציבורית, יוקצו 5% מהדירות לזכאים לדיור ציבורי".

 

לדבריה, "בעבר הדיור הציבורי היה כבשת הרש. כיום הוא לעג לרש. המדינה מרוששת את האזרחים, ובד בבד אינה מבטיחה שום מקלט או מרחב מוגן. כמנהלת עמותה הפעילה בירושלים, בבאר שבע ובלוד, אני נתקלת השנה במצוקת דיור בחומרה יוצאת דופן, ובזעם עצום בקרב הדיירים. אני צופה גל שני, חריף ואף אלים מקודמו, של מחאה חברתית אקוטית, לא מנומסת. אני מזהירה את הממשלה מכל פגיעה נוספת בדיור הציבורי, שתוביל לשבר עמוק".

 

במפלגת "צדק חברתי" מתכוונים להגיש מחר עתירה לבג"ץ בדרישה כי הממשלה תעביר את הכספים שהצטברו ממכירת דירות הדיור הציבורי לטובת רכישת דירות חדשות. לדברי גד הרן, יו"ר המפלגה, "מטרתנו היא לצעוק את זעקתם של מחוסרי הדיור, אשר זוכים להתעלמות מוחלטת שוב ושוב מצדם של ראש הממשלה, שר האוצר ושר השיכון".

 

רותי לביא, פעילת תנועת "תראבוט", הדגישה כי "מלאי הדיור הציבורי במרכז הארץ מזערי וההמתנה ביישובי המרכז מתארכת עד ל-5-10 שנים. עבור רבים מהממתינים, הופכת תעודת הזכאות לבדיחה". לטענתה, "לזכאים מוצעות דירות ביישובים שנעדר בהם היצע הולם של תעסוקה ושירותים מוניציפליים בפריפריה הרחוקה (כגון מצפה רמון). למרות דו"חות חוזרים של מבקר המדינה, לא חל כל שיפור בהיצע הדיור".

 

רן מלמד, סמנכ"ל עמותת "ידיד", ציין כי "על המדינה לדאוג לכך שכל ההכנסות משכר הדירה ושאר מקורות של החברות המשכנות ישארו בחברות לצורך שיפוץ ורכישת דירות לזכאים". בנוסף אמר כי "יש להשקיע סכום שנתי של 200 מיליון שקל לפחות ברכישת דירות לנכים ולמשפחות ברוכות ילדים; להקצות 10% מכל פרויקט של דיור על קרקע ממשלתית לדירות דיור ציבורי; ולהגדיל את סכום הסיוע בשכר דירה לזכאים ממתינים - גם אם אין להם 4 ילדים ויותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ההפגנה במאהל ארלוזרוב למען הדיור הציבורי
צילום: מוטי קמחי
מומלצים