שתף קטע נבחר

6 ימים לבחירות: ביישובים רבים אין קלפיות לנכים

החוק קבע שמוסדות ציבור יהיו נגישים לנכים, אך עדיין ביישובים גדולים רבים אין מבנים נגישים. בבחירות בשבוע הבא לא מעט בעלי מוגבלויות ייאלצו לתמרן ולהצביע בקלפיות שאינן נגישות

הפיכת מוסדות ציבור לנגישים לבעלי מוגבלויות נמצאת באחריות העיריות והמועצות האזוריות לפי החוק, אך עדיין ביותר מדי יישובים נכים ומוגבלים בתנועתם ייאלצו להתמודד עם קלפיות לא נגישות. מבדיקת ynet ו"ידיעות אחרונות" עולה כי יישובים רבים שמוצבות בהם קלפיות לא יהיו נגישים לנכים. חלקם - יישובים שבהם יותר מ-1,000 בעלי זכות הצבעה.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

ועדת הבחירות המרכזית ואנשי משרד הפנים מסיירים לאורך כל ימות השנה, ומחפשים אתרים שבהם יוכלו למקם קלפיות בזמן הבחירות. לאחר מכן מבקשים אנשי הוועדה מהמועצות האזוריות להנגיש את האתרים, אולם לא כולן עושות את זה. חלקן בטענה של חוסר תקציב. 

 

בישראל ב-2013 עדיין יש יישובים ללא קלפיות נגישות (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
בישראל ב-2013 עדיין יש יישובים ללא קלפיות נגישות(צילום: בני דויטש)

 

ביישוב אביחיל שבעמק חפר, לדוגמה, יש 952 בעלי זכות הצבעה, שיצביעו בשתי קלפיות - אף לא אחת מהן נגישה לנכים. גם ביישוב אבני חפץ שבשרון, שבו 767 בעלי זכות הצבעה, אין קלפי נגישה לנכים. בקיבוץ אילון שבצפון יש 757 בעלי זכות הצבעה בשתי קלפיות, אף לא אחת מהן נגישה לנכים.

 

תלונות על ההודעות לבוחר:

 

בהתנחלות אלעזר שבהר חברון מספר בעלי זכות הבחירה יעלה על 1,100 בשתי קלפיות, גם הן לא נגישות לנכים. ביישוב גן-נר שבגלבוע יכולים להצביע 1,731 בני אדם בשלוש קלפיות, אף אחת מהן אינה נגישה לנכים. גם בכפר ויתקין שבעמק חפר (1,330 בעלי זכות הצבעה), מעגן מיכאל (1,444 בעלי זכות הצבעה), נווה דניאל (1,230 בעלי זכות הצבעה) ועופרה (1,673 בעלי זכות הצבעה) אין קלפיות נגישות לנכים.

 

הקלפיות במחסנים מוכנות, אבל מה עם מקומות ההצבעה? (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
הקלפיות במחסנים מוכנות, אבל מה עם מקומות ההצבעה?(צילום: בני דויטש)

 

למרבה הפלא, בוועדת הבחירות המרכזית מוגדר קיסריה כיישוב הגדול ביותר שאין בו קלפי לנכים - כמעט 4,000 בעלי זכות הצבעה. אולם מבדיקה עם גורמים רשמיים בקיסריה עולה כי המקום שבו יוצבו הקלפיות - בית הספר קיסריה - דווקא כן נגיש לנכים, ונראה כי ייתכן שמדובר בטעות טכנית. מבדיקה עם ועדת הבחירות עולה כי להם לא ידוע כי הקלפיות בקיסריה נגישות לבעלי מוגבלויות, אך ייתכן כי הם לא עודכנו.

 

שבע הקלפיות שימוקמו בקומות התחתונות של בית הספר קיסריה אמנם לא מוגדרות באופן רשמי "נגישות לנכים ולבעלי מוגבלות בניידות", אך בבית הספר אומרים כי הן נגישות. למרות זאת, הבטיחו בוועדת הבחירות לבדוק את הסוגיה לאחר הבחירות, ואם אכן בית הספר נגיש לנכים ישנו את הדבר ברשימות שלהם.

 

ואיפה מצביעים בכפרים הבדואים הלא מוכרים? ארכיון (צילום: AP) (צילום: AP)
ואיפה מצביעים בכפרים הבדואים הלא מוכרים? ארכיון(צילום: AP)

 

ביישובים הבלתי מוכרים של השבטים הבדואים בנגב המצב חמור עוד יותר.

ביישובים אבו-קורינאת (2,521 בעלי זכות הצבעה בחמש קלפיות) ואבו-רובייעה (3,095 בעלי זכות הצבעה בחמש קלפיות) וביישוב של שבט אעצם (3,611 בעלי זכות הצבעה בשש קלפיות) - אין אפילו קלפי אחת נגישה לנכים.

 

שבט אבו-ג'וויעד, לדוגמה, יצביעו בבית הספר איבן-סינה בערוער, שהוא לא נגיש לנכים. מצביעי השבט אבו-קרניאת יצביעו בבית הספר ובמבנה נוסף ביישוב, וגם תושבי שבט אבו-רובייעה יצביעו בבית הספר ביישוב. כל המקומות הללו לא נגישים לנכים לפי נתוני ועדת הבחירות המרכזית.

 

גם ביישובים של שבטים נוספים בנגב כמו ג'נאביב (293 מצביעים), הוואשלה (1148 מצביעים), הוזייל (879 מצביעים) ותארבין א-סאנע (738 מצביעים) אין קלפיות לנכים. למרות זאת, ביישובים רבים אחרים במגזר הבדואי - כמו לקיה, כסייפה וחורה - דווקא יש קלפיות נגישות לנכים, ונראה כי המצב הולך ומשתפר מבחירות לבחירות.


פורסם לראשונה 15/01/2013 23:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלפיות רבות לא נגישות. אילוס'
צילום: בני דויטש
מומלצים