שתף קטע נבחר

עצה מרופא: 19 טיפולים שעדיף לוותר עליהם

בדיקות סקר תקופתיות, טיפול הפריה חוץ גופית, בדיקת ממוגרפיה, וחיסון נגד שפעת - הם רק חלק מהטיפולים שהרופאים שלכם יציעו לכם, אבל לא ימהרו לעשות אותם בעצמם. האם יש משהו שהם יודעים ואנחנו לא?

הרופאים הם המטופלים הכי קשים. זו אמרה ידועה, אבל האם יש בה מן האמת? האם באמת כל פרוצדורה שהרופא ירשום למטופל שלו, הוא יסכים לעבור בעצמו? כנראה שלא. אתר הגארדיאן הבריטי מפרסם כמה מהטיפולים שהרופאים לא ששים לעבור בעצמם.

 

עוד על בדיקות רפואיות

 

 

1. בדיקת סקר תקופתית

ההמלצה לעבור בדיקות תקופתיות, היא ידועה מאוד ומומלצת למטופלים רבים. אבל האם הם עצמם יעברו אותה? "אם הולכים לרופא בגלל סימפטומים שונים, אז מקבלים דיאגנוזה לגבי מה שיש לך, אבל אם פונים לרופא כדי לעבור בדיקה מקיפה ללא כל סימפטומים, אתה מופנה לבדיקות סקר", מסבירים רופאים, שמודים שבדיקות כאלה, בעצם מאוד מפחידות אותם.

 

כך למשל, באחת מהבדיקות הללו, נעשית בדיקת דם לגילוי סרטן הערמונית. "אם יש לך סימפטומים לכך, אז הגילוי והטיפול יכולים להיות מצילי חיים. אבל אם אתה עושה בדיקת סקר ומתגלה סמן העלול להצביע על הימצאות מחלה, אתה עלול לחשוף את עצמך לבדיקות ולטיפולים חודרניים ומיותרים", הם מסבירים.

 

2. להתאשפז בבית חולים עם דמנציה 

אנשים הלוקים בדמנציה או בשיטיון, סובלים בדרך כלל מבעיה בהתמצאות, עד כדי כך שהדרך מהמיטה עד לחדר השירותים, עלולה להיות מסוכנת ומבלבלת. החולנ עלול ליפול בדרך או להגיע למיטה של מישהו אחר.

 

במצב כזה, הרופאים מודים כי הצוות הרפואי עלול להתייחס אליך לא ברצינות הראויה ולא תמיד ייענה לבקשות כמו ארוחות בזמן או אפילו חלוקת משככי כאבים בזמן. הרופאים מסבירים כי במצב של דמנציה מכל סוג, הם היו מעדיפים להישאר בבית עם המשפחה שלהם, ככל שניתן.

 

3. ללדת את הילד הראשון בבית

לדברי הרופאים, פעמים רבות הלידה הראשונה מסתבכת ולא מתקדמת כמו שצריך, ואז יש צורך בפינוי מהיר לבית החולים. רופאות מסבירות כי הן באופן אישי לא היו חושבות כלל על האפשרות של לידת בית.

 

4. לעבור בדיקת סרטן הערמונית

בדיקת דם הבודקת עדויות להימצאות תאים סרטניים בערמונית, לכאורה פשוטה למדי. אולם הבדיקה מחפשת הימצאות אנטיגן מסוים בדם. תשובה חיובית עלולה לגרום ללחץ וחרדה.

 

לדברי רופאים רבות, סרטן הערמונית נפוץ מאוד יותר ממה שאנשים משערים, ורבים חיים איתו שנים רבות בלי לגלות ובלי לסבול. לדבריהם, מתוך בליל התשובות שהימצאות האנטיגן יכולה להצביע עליהם, היא הרבה פעמים תשובה מדאיגה שלא לצורך, הגוררת דאגה מיותרת וטיפולים לא נחוצים וכואבים.

 

5. מיטות שיזוף

אנשים נוטים להמעיט מחשיבות הסכנה בחשיפה לא מבוקרת לשמש או לקרינה מתוך מכונות השיזוף. "גם אם העור ממשיך להיראות מצוין, עדיין הנזקים שמצטברים בו יכולים להתבטא בשלבים מאוחרים יותר בחיים ועלולים לגרום לסוגי סרטן עור מסוכנים מאוד", מסבירים הרופאים.

 

6. שימוש בסטרואידים שלא לצורך

רופאים מספרים כי טיפול בסטרואידים ניתן למטופלים, גם אם לא תמיד ידועה ההשפעה המדויקת שלהם על המטופל. לדבריהם, שימוש בסטרואידים עלול לגרום לעור להיות רגיש יתר, לשנות את מראה הפנים ולגרום להשמנה לא מבוקרת. אחד הרופאים סיפר כי סבל מקוליטיס ועמיתיו ייעצו לו ליטול סטרואידים, אבל הוא העדיף לשנות את סגנון החיים שלו, ומספר כי נרפא לחלוטין.

 

7. קולונוסקפיה וירטואלית

בבדיקה כזו, ללא סימפטומים משמעותיים, יש סיכוי רב למצוא ממצאים המצביעים על גידולים שונים. אבל מצד שני אלה יכולים להיות ממצאים שפירים הנמצאים באופן טבעי בגוף. כך, לדברי הרופאים, קולונוסקופיה וירטואלית עלולה לגרור לבדיקות ופעולות חודרניות שלא לצורך.

 

בנוסף, מחקרים הראו כי 85% מאנשים הבריאים שעברו סריקות כמו קולונוסקופיה וירטואלית, MRI ובדיקות דומות, התגלו בגופם ממצאים אבנורמליים, כשבדרך כלל אחוז הממצאים עומד על 2.8%.

 

8. לעבור ניתוח - בלי לשאול את כל השאלות 

רופאים מסבירים כי אם יזדקקו לניתוח, הם יבדקו את כל האינפורמציה על תופעות הלוואי האפשריות, ידברו עם אנשים שכבר עשו אותו והחלימו ממנו, ידברו עם המנתח שעשוי לבצע את הניתוח ובכל מקרה, יעדיפו לעשות את הניתוח בבית חולים לימודי. במקום כזה, יש הרבה יותר ניסיון בניתוחים ובפרוצדורות לכל הצוות הרפואי על פני בתי חולי אחרים, הם מסבירים..

 

שימוש בגלולות שינה עלול לגרום לישנויות גם במהלך היום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שימוש בגלולות שינה עלול לגרום לישנויות גם במהלך היום(צילום: shutterstock)

 

9. לקחת גלולות שינה

רופאים מסבירים כי רבים מהמטופלים שלהם נוטלים גלולות שינה במשך שנים רבות. "הגלולות ממכרות, ויש להן תופעות לוואי איומות כמו חוסר עירנות במהלך היום, בלבול ובעצם, אני לא יכול לחשוב על סיטואציה שהייתי משתמש בגלולות", מסביר אחד הרופאים.

 

10. לעשות דיאטת דלת פחמימות

דיאטות מפורסמות דלות פחמימות או עשירות בחלבונים כמו אטקינס למשל, מסוכנות מאוד, מסבירים רופאים ואומרים כי הדיאטות אולי ישיגו את המטרה ויגרמו לנו להוריד כמה ק"ג, אבל באותה נשימה עלולות להרוג אותנו.

 

כך למשל, על פי מחקר שנערך בשוודיה במשך 15 שנה, וגילה כי הייתה עלייה של 62% במחלות כמו שבץ והתקפי לב בקרב נשים שהקפידו על דיאטות כאלה לאורך שנים. הרופאים מסכמים כי אוכל צריך להיות הנאה, ואילו הדיאטות הללו הופכות אותו לתרופה.

 

11. לשתות אלכוהול וקפה בהריון

רופאות מודות כי לא היו מעזות לשתות קפה או אלכוהול במהלך ההריון. קפה מאיץ את קצב הלב, וגם מאט את קצב ספיגת הברזל בגוף, שנחוץ מאוד במהלך ההריון. זאת למרות שעל פי ההמלצות אישה בהריון יכולה לשתות קפה, בכמויות מתונות, כמובן.

 

גם אלכוהול, הן מסבירות, הוא משהו שהעובר לא זקוק לו, למרות שבאופן רשמי, אחרי השליש הראשון אין איסור גורף על שתיית אלכוהול.

 

12. לפנות למטפלים אלטרנטיביים

רופאים רבים טוענים כי מעולם לא היו פונים למטפלים אלטרנטיביים כדי להתייעץ איתם או לבקש את עזרתם בבעיות רפואיות. גם אם המטפלים מציעים טיפול משלים לטיפולים הרפואיים הקונבנציונליים. מנגד, יש רופאים הטוענים ליעילותם של המטפלים האלטרנטיביים ולעובדה שיש להם השפעה גדולה מאוד על הריפוי של חולים.

 

13. לקבל חיסון נגד שפעת

רופאים טוענים כי החיסון אולי יעיל לחולים מבוגרים, אבל לאנשים צעירים ובריאים לא בטוח שזה עוזר. מנגד, הם טוענים כי  ישנו לחץ גדול מאוד להתחסן בעיקר בגלל היותם עובדי מערכת הרפואה שמטפלים בחולים שעות רבות במשך היום.

 

14. לעבור ניתוח קוסמטי

רופאים טוענים כי ניתוח קוסמטי שיכול לשפר את המראה שלהם, מפחיד אותם והם יעדיפו שלא לעשות אותו. "לא כל כך מדאיגה אותנו ההרדמה אלא יותר הבעיות שעלולות להיגרם לאחר הניתוח כמו זיהומים למשל", הם מסבירים.

 

15. לגשת למטפל בבריאות הנפש

רופאים טוענים כי יהססו לפנות לפסיכולוגים או למאמנים, כדי להתגבר על בעיות כמו דיכאון או בעיות נפשיות אחרות. בכל מקרה הם אומרים שאם היו נאלצים לפנות למטפל, היו בודקים כי הכשרות והסמכתו מספקים כדי לטפל בהם.

 

16. לא יימנעו מלחסן את הילדים

רופאים רבים נתקלים במתנגדים לחיסון הילדים, אבל הם טוענים כי לאור כל הכשרתם, הם לעולם לא יעשו זאת. "אחרי שרואים את המצב של ילדים במדינות כמו אפריקה ואת התמותה הרבה שם בגלל מחסור בחיסונים, מבינים עד כמה זה חשוב", מסבירים רופאים.

 

17. לעבור הפריה חוץ גופית

רופאות טוענות כי היו נמנעות מלבצע הפריה חוץ גופית שכרוכה בהזרקות הורמונים ממושכים וטיפולים ארוכים וכואבים. לדבריהן, כל הטיפולים האלה עלולים לגרום לבעיות בריאות קשות לנשים העוברות את הטיפולים הללו.

 

18. לעבור בדיקת ממוגרפיה

יש רופאות הטוענות כי לא היו מגיעות לבדיקות ממוגרפיה בגלל הקרינה הרבה הנגרמת מהבדיקה. לדבריהן, בדיקה של ביופסיה תחת המיקרוסקופ יכולה לתת תשובה כמעט ודאית.

 

לדברי רופאים, מחקרים הראו כי מכל 15 נשים שאובחנו כחולות בסרטן באמצעות הממוגרפיה, שלוש מהן עדיין ימותו מסרטן השד, כך שזה לא תמיד מציל חיים. בנוסף, 3 נשים נוספות יהיו "קורבנות סרטן" מעצם העובדה שהן יאובחנו באופן שגוי.

 

19. לעבור ניתוח בגיל מבוגר מאוד

מנותחים רבים העוברים ניתוח בטן בגיל מבוגר, נכנסים לניתוח בידיעה כי אולי לא ייצאו ממנו. "אני לא הייתי נכנס לניתוח כזה מראש", אומר רופא מנתח.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה הרופאים יציעו לכם אבל לא יעשו בעצמם?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים