שתף קטע נבחר

מערכת החשמל מיושנת? כך תמנעו שריפה בבית

באסון שאירע השבוע בברזיל נהרגו כ-220 איש בשריפה במועדון, כתוצאה ממופע פירוטכניקה שיצא משליטה. אבל דליקות שמקורן במערכת החשמל עלולות להתרחש גם בבית, במיוחד בעונת החורף. בדקנו את הדרכים להימנע משריפות מסכנות רכוש וחיים

באסון הנורא שאירע שלשום (א') בברזיל נהרגו כ-220 איש בשריפה במועדון, כתוצאה ממופע פירוטכניקה שיצא משליטה. בחודש אוגוסט האחרון נספו 4 בני אדם בשריפה במועדון בתאילנד, שנגרמה מברק שפגע בשנאי חשמל. שריפות שמקורן במערכת החשמל שכיחות למדי והסכנה אורבת לא רק במועדונים עמוסי אדם - אלא גם בבית.

 

מדריכי חורף נוספים בערוץ הנדל"ן :

 

החורף, שחזר אלינו השבוע, מהווה את עונת השיא של השריפות החשמליות, בעיקר בעקבות שימוש נרחב במכשירים חשמליים לצרכי חימום. אחדות מהן מסתיימות בפגיעה ברכוש. אחרות עלולות להביא לאבדן בנפש.

 

 

תחזוקה נכונה של מערכות החשמל עשויה להציל חיים, ונשאלת השאלה מהם הסימנים המעידים על התלקחות קרבה וכיצד להתנהל במקרה של שריפה שמקורה במערכת החשמל.

 

על פי נתוני הרשות הארצית לכבאות והצלה, כ-28% מתוך 1,662 אירועי הדליקה במדינת ישראל בשנת 2012 נגרמו בעקבות "כשל חשמלי במבנה". למי שעוסק בתחום מדובר בתסריט מוכר. תקלה במערכת החשמל גורמת למכשיר חשמלי להתלקח, וכתוצאה מכך פורצת שריפה.

 

בשנת 2012 פרצו 55 שריפות עקב תקלה בארון החשמל, 40 שריפות עקב כשל חשמלי במזגן, 31 בגלל תנורי הסקה וחימום, 20 בשל תקלה במקרר, 6 בגלל תקלה במייבש הכביסה ושריפה אחת עקב תקלה חשמלית במדיח הכלים.

 

מפסק ישן

שריפה המערבת חשמל אינה שריפה רגילה. מדובר באירוע שקדמו לו סימנים ורמזים, כך שיכול היה להימנע בקלות. אולם במקרה שכבר אירעה שריפה כזו, היא דורשת התנהלות זהירה ושונה מכל שריפה אחרת. שוחחנו עם חשמלאים מוסמכים שיעשו לנו סדר ויסבירו איך ניתן להתנהל כדי למנוע שריפות מיותרות וקטלניות כאלה.

 

"פעם הגעתי לבית שעבר שריפה בפתח תקווה. בדירה היה מפסק חשמלי בן 25-30 שנה. הדיירים רכשו מקרר חדש שיצר קצר, וכשהמפסק לא קפץ - פרצה השריפה", מספר מנה עייני מחברת מנה החשמלאי שלי. לדבריו, חוסר המודעות לתחזוקה נכונה של מפסקי החשמל, ובמיוחד של ממסר הפחת (המפסק הראשי), הוא אחד הגורמים העיקריים לשריפות "חשמליות".

 

"ממסר פחת חייבים להחליף כל 10-15 שנים", הוא אומר, "מדובר ברכיב חשמלי שתפקידו למנוע התחשמלות ושריפות. הוא פועל 24 שעות, 7 ימים בשבוע, ויש לו אורך חיים מוגבל. מומלץ לקרוא לחשמלאי לבדוק את תקינותו לפחות כל 10 שנים, אחרת אין פלא שהוא גורם לשריפה".

 

גם החשמלאי ניסים אורפז מחיפה מסכים שממסר פחת תקין הוא תנאי מקדים למערכת חשמל מתפקדת. "אחת ל-3 חודשים מומלץ ללחוץ על כפתור הטסט ולבדוק שממסר הפחת מקפיץ את המפסק מיידית. רק כך תוכלו לוודא שהממסר יפעל בשעת חירום. במידה שהוא לא קופץ, מדובר בסכנה ברורה ומיידית וחייבים לקרוא לחשמלאי", הוא מזהיר.

 

שריפה בבניין ברמלה בעקבות קצר בארון חשמל. בדקו את ממסר הפחת (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
שריפה בבניין ברמלה בעקבות קצר בארון חשמל. בדקו את ממסר הפחת(צילום: אבי מועלם)

 

קיבולת ועומס

כמו לכל דבר, גם למערכת החשמל הביתית יש קיבולת מוגבלת, ולכן החשמלאים ממליצים שלא להעמיס עליה, ובמיוחד לא לאורך זמן. "עומס על המערכת עלול לגרום לרכיבים השונים שקשורים אליה להתחמם, ובמקרים מסוימים להישרף - ולגרום לדלקה", מסביר עייני.

 

הוא ממליץ שלא להפעיל מספר מכשירים זוללי חשמל בו-זמנית ולנהל את הפעלתם בחוכמה. כך, למשל, אם מעוניינים להפעיל מכונת כביסה, מייבש או קומקום חשמלי, כדאי לכבות בינתיים את האחרים. לדוד החשמל מומלץ להתקין טיימר שיפעיל אותו לפני שעות העומס, ולהיזהר במיוחד מהסדין החשמלי - מכשיר הידוע כגורם לשריפות מדי חורף.

 

אורפז מוסיף כי במיוחד בבתים ישנים מומלץ לבצע בדיקת עומס תקופתית, ולבדוק את תקינות החיווט. כמו כן, מומלץ להתקין מכשיר להגנה מפני ברקים, שיגן על המכשירים החשמליים במקרים של התגברות פתאומית של זרם החשמל - וימנע מהם להישרף.

 

מגן הברקים מתווך בין תקע המכשיר לבין שקע החשמל בבית, ומווסת את זרם החשמל המגיע למכשיר. מגני ברקים ניתן להתקין גם בלוח החשמל עצמו, ובכלל - בכל מכשיר בעל מנוע חשמלי.

 

רעשים וניצוצות

לשריפה הפורצת עקב תקלה במערכת החשמל קודמים אותות וסימנים, שחשוב לשים לב אליהם.

"כל התנהגות מוזרה וחריגה של החשמל בבית יכולה להיות סימן לכך, שבין חוטי החשמל מסתתרת שריפה שמחפשת הזדמנות", אומר אורפז.

 

ניצוצות שיוצאים מהשקע מעידים על מגע רופף בתוך השקע. כך גם רעשים משונים שבוקעים מתוך אחד השקעים. "רעשים וניצוצות הם סימן לכך שהברגים שמחזיקים את השקע התרופפו", מסביר עייני. לדבריו, למרות שמדובר בתקלה פשוטה, אסור לנסות לתקן אותה לבד וחייבים לקרוא לחשמלאי.

 

באופן דומה, גם נורה מהבהבת או ריח שרוף משקע החשמל או מלוח החשמל יכולים לסמן שריפה מתקרבת. באותה מידה יעידו על כך סימנים כאלה הבוקעים ממפצלים חשמליים (שנאים).

 

שימו לב לנורה מהבהבת או לריח שרוף משקע החשמל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שימו לב לנורה מהבהבת או לריח שרוף משקע החשמל(צילום: shutterstock)

 

מפצלים ומאריכים

לא רבים מודעים לכך, אך למפצלי החשמל מגבלות שיש לקחת בחשבון לפני שמחברים אליהם מכשירים, או שהם עלולים לגרום לשריפות. עייני מבחין בין שנאי קטן בעל 2-4 שקעים, אשר מולבש ישירות על תקע החשמל שבקיר, לבין כבל רב-שקע בעל 4-8 שקעים עם מפסק, שמתחבר לחשמל בכבל מאריך משלו.

 

"מכשירי חשמל שהם צרכני חשמל 'כבדים' לא מומלץ לחבר לשנאי הקטן", הוא מסביר. לדבריו, כבל הרב-שקע בטיחותי הרבה יותר - ולכן עמיד יותר למכשירים זוללי חשמל. גם השימוש בכבל מאריך דורש התנהלות זהירה ונכונה. החשמלאים מסבירים כי כבל מאריך חייבים לפרוס, ובשום אופן לא לחבר לחשמל כשהוא מגולגל.

 

"פעם הוזמנתי אחרי שריפה לדירה בראשון לציון", מספר עייני, "הם חיברו את התנור שעל קיר חדר האמבטיה לחשמל בעזרת כבל מאריך. הכבל חובר לתנור מצד אחד, לחשמל מצד שני ואת כל מה שביניהם הכניסו לבוידעם שהיה מעל התנור. אותו סליל חשמלי מגולגל התלקח במרכזו - וכך נגרמה השריפה".

 

אורפז לוקח עוד צעד קדימה וממליץ להימנע משימוש בכבלים מאריכים בכלל. "אם אין ברירה, וחייבים להשתמש בכבל מאריך, יש לבחור כבל עבה יחסית מפני שכבל עבה הוא עמיד יותר", הוא מסביר. אולם הוא מזהיר שלא להניח את הכבל על גבי שטיחים מקיר לקיר. "שטיחים מקיר לקיר מאוד דליקים ומסוכנים, ויש להרחיק מהם כל דבר שעלול לגרום לניצוץ", הוא אומר.

 

מים וזרם

השילוב בין מים וזרם חשמלי מסוכן ביותר ועלול להיות קטלני. לכן, במיוחד בחורף, מזהיר אורפז מפני רטיבות בקירות שעלולה לחדור גם למערכות החשמל. "נזילות מים בסביבת רשת החשמל מאוד מסוכנות, ועלולות לגרום לקצרים, לתקלות וגם לשריפות. זה קורה בדרך כלל בקומות העליונות של הבית או הבניין. במקרה של חשד לנזילה כזאת, חייבים לנתק מיד את החשמל ולקרוא לחשמלאי".

 

בנוסף, הוא מזהיר מפני תחושה של זרם חשמלי במים. "ברגע שמרגישים זרם בצנרת של המים, זה יכול להיות סימן לכך שבבית אין הארקה", הוא אומר. הארקה היא כבל נחושת, שתפקידו לשחרר מטען חשמלי עודף ממערכת החשמל הביתית. כאשר ההארקה בבית קיימת, במקרה של התחשמלות הגוף מוליך את הזרם וגורם למפסק החשמל לקפוץ. במקרה שאין הארקה המפסק עלול שלא לקפוץ.

 

עוד על חשמל:

 

בעוד שבבתים חדשים מובנית ההארקה בתוך יסודות המבנה, בבתים ישנים היא מחוברת לצנרת המים. כשמדובר בצנרת מתכת, כבל הנחושת מחובר לצנרת בתוך הדירה. אולם כשהצנרת מפלסטיק, יש לחבר את כבל הנחושת מלוח החשמל לצנרת המים עד לשעון המים הראשי.

 

אורפז מספר כי נתקל במקרים בהם גנבי מתכות חתכו את כבלי הנחושת, וכתוצאה בבתים רבים אין הארקה מבלי שהדיירים יודעים. מסיבה זו הוא ממליץ להתקין את כבלי הנחושת באופן סמוי. "במקרה שמחליפים את צנרת המים ממתכת לפלסטיק, חייבים לקרוא לחשמלאי שיתקין את ההארקה", הוא מדגיש, "ובשום אופן לא לאפשר לאינסטלטור לבצע את העבודה הזאת". את תקינות ההארקה מומלץ לבדוק בכל דירה אחת לכמה שנים, ובמיוחד במבנים ישנים.

 

חשמלית ושמה שריפה

אז איך תתנהלו במקרה שפרצה שריפה שמקורה ברשת החשמל?

 

1. הרחיקו אנשים מהמקום.

 

2. לחצו על ממסר הפחת כדי לנתק את זרם החשמל בבית.

 

3. כבו את השריפה באמצעות מטף לכיבוי אש. אם אין מטף בהישג יד, ניתן להכות באש בעזרת מגבת או בד עבה אחר. דרך נוספת היא לשפוך חול על האש עד שתכבה.

 

4. בשום אופן אין לשפוך מים על אש שמקורה בחשמל.

 

5. הזמינו חשמלאי ודרשו ממנו להציג תעודה המעידה על כך שהוא מורשה ומוסמך לטפל בחשמל.

 

הכתבה נכתבה בשיתוף המקצוענים . למחירון חשמלאים מעודכן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
זכרו: החורף מהווה את עונת השיא של השריפות החשמליות
צילום: shutterstock
מומלצים