שתף קטע נבחר

ההיסטוריה של המרתונים

חייל יווני אמיץ התחיל את המסורת, והאולימפיאדה הפיחה חיים בהיסטוריה והפכה את המרתון לענף

אגדה שהייתה באמת. המרתון נולד מההיסטוריה היוונית, והפך בעידן המודרני לענף משמעותי בפני עצמו גם מבלי שיהיה צורך בהוכחת המקור - אבל בכל זאת, למי שלא מכיר, בואו ניזכר לרגע.

 

האגדה מספרת על פידיפידס, חייל נאמן בשנת 490 לפני הספירה. הוא עזר לצבא היווני לנצח את הפרסים בקרב בעיר מרתון, והרגיש צורך עז לדווח על כך לעולם בתור השליח הממונה. ואז, מספרים ההיסטוריונים היוונים, הוא רץ את כל הדרך ממרתון לאתונה והודיע "ניצחנו!". המרחק המשוער היה פחות או יותר המרחק שרצים כיום - 42 ק"מ, 195 מטרים (נקבע סופית ב-1924, אחרי ההצלחה הגדולה באולימפיאדת 1908 שם זה היה המרחק). פידיפידס, אגב, מת בהירואיות מיד לאחר ההודעה.

 

ציור של פידיפידס ברגע הדיווח (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
ציור של פידיפידס ברגע הדיווח(צילום: Gettyimages)

 

למרות שהאגדה שרדה בהיסטוריה היוונית, הריצה עצמה לא הפכה לענף קבוע. מי בכלל חשב שהאדם מסוגל להפוך את זה לספורט? רק כשהמשחקים האולימפיים המודרניים יצאו לדרך ב-1896, הרעיון ניצת במוחם של האחראים. הם חיפשו את הקשר שבין האולימפיאדה החדשה למשחקים של העבר, ולמרות שמרתון מעולם לא היה מקצוע אולימפי בעת העתיקה, החליטו שהריצה הזו תהפוך למקצוע רשמי בתור זכר מהעבר של יוון.

 

ומשם - סיפור הצלחה. עם השנים, וככל שהאולימפיאדות תפסו נפח גדול יותר של סיקור עולמי והגיעו ליבשות שונות, בשורת המרתון הקסימה יותר ויותר אנשים, במיוחד כאשר ארה"ב נכנסה לסיפור. עם השנים גם נשים נכנסו לעניין, ולמרות שהספורט לא נחשב כמתאים להן, הרצות התעקשו והתחרו, עד שקיבלו לגיטימציה ושולבו בתוכנית האולימפית בלוס אנג'לס 1984.    

 

מרתון ברלין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מרתון ברלין(צילום: רויטרס)

 

המרתון הקבוע הוותיק בעולם הוא זה של בוסטון, שמתקיים מאז 1897. עם השנים הצטרפו אליו מרתונים שנתיים נוספים בערים גדולות, אבל הוא עדיין נחשב לאחד מחמשת המובילים בעולם, יחד עם המרתונים בלונדון, ניו יורק, ברלין ושיקגו. חמשת המרתונים האלה, יחד עם מרתון טוקיו החדש יחסית, מרכיבים את סבב המרתונים העולמי.  

 

גם תל אביב על המפה

תל אביב הצטרפה למפה העולמית, תתפלאו, עוד לפני שמדינת ישראל קמה. כבר ב-1934 היא אירחה לראשונה מרתון, בהשתתפות שבעה רצים. המנצח, וולטר פרנקל, היה זקוק לשלוש שעות ו-19 דקות כדי להגיע לקו הסיום.

 

הניחוח ההיסטורי מוסיף הרבה כבוד לתל אביב בדברי ימי המרתון, אבל התחרות בתל אביב לא הצליחה להחזיק מעמד. היא הפכה לאירוע של קבע רק ב-1981, והתקיימה מדי שנה עד ל-1994. לאחר מכן שוב רחובות תל אביב התרוקנו מרצים - אבל היה שווה לחכות.

 

כי ב-2009 המרתון חזר לעיר, ואין לו כוונה לעזוב הפעם. בשנים האחרונות הוא עצום במימדיו ומושך אלפים על גבי אלפים של משתתפים, כשהמספר כבר חצה את ה-10,000. למרות שלא עבר זמן רב מאז החזרתו לחיים, מרתון סמסונג ת"א הצליח לעשות לעצמו שם עולמי. ולא צריך ללכת רחוק, או לרוץ רחוק, כדי להגיע אליו - זה ממש בחצר האחורית שלכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים