שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

עדויות מסוריה: "ישנו במיטה ואז נשמע פיצוץ"

יממה אחרי הדיווחים בעולם על תקיפה ישראלית בסוריה, מביאה סוכנות הידיעות רויטרס עדויות של תושבים מג'מראיה שהיו עדים לתקיפה לכאורה. "האדמה רעדה ורצנו לתוך המקלט". סוריה לאו"ם: "ישראל הפרה את הסכם שביתת הנשק מ-1974"

התקיפה עם שחר באתר הצבאי הסורי מחוץ לדמשק זעזעה את הקרקע והעירה תושבים משנתם עם יותר מתריסר פיצוצים. יממה אחרי הדיווחים בעולם על תקיפה ישראלית בסוריה, פרסמה היום (יום ה') סוכנות הידיעות רויטרס עדויות מפי מקורות שהיו באזור שבו היה לכאורה פיצוץ בשיירת נשק או במתקן צבאי.

 

התקיפה בסוריה - כתבות נוספות ב-ynet:

 

"ישנו ואז התחלנו לשמוע טילים פוגעים במתחם והאדמה התחילה לרעוד ורצנו לתוך המקלט", סיפרה אשה שמתגוררת בסמוך לאזור ג'מראיה הנמצא צפון-מערבית לעיר הבירה הסורית. עדת הראייה, ששמה לא פורסם, סיפרה שהיא אינה יכולה לומר אם הפיצוצים שהעירו אותה היו תוצאה של תקיפה אווירית.

 

 

המטוסים טסו נמוך כדי לחמוק ממערכות המכ"ם הסוריות ()
המטוסים טסו נמוך כדי לחמוק ממערכות המכ"ם הסוריות

 

הפרטים על התקיפה בסוריה עדיין מעטים ובחלקם מלאי סתירות. סוריה טוענת כי מטוסי קרב ישראליים, שטסו בגובה נמוך כדי להימנע מאיתורם על ידי מערכות המכ"ם, חדרו לתוך המרחב האווירי שלה מלבנון ותקפו מרכז מחקר צבאי בג'מראיה.

 

אולם, דיפלומטים מערביים, מורדים סורים ומקורות ביטחוניים במזרח התיכון טוענים כי המטוסים הישראליים פגעו בשיירה שנשאה טילים שעשתה את דרכה מסוריה ללבנון כשהיעד הסופי הוא בעל בריתו הקרוב של נשיא סוריה בשאר אסד, מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה. המורדים עצמם טוענים כי הם אלה שפגעו במתקן הצבאי בסוריה באמצעות מרגמות.

  

מקור אחר ששוחח עם סוכנות הידיעות רויטרס, שאחד מקרובי משפחתו עובד בג'מראיה, דיווח כי עובדים בבניין שנמצא בתוך המתחם הצבאי פונו ממנו אחרי שנפגע. עובדים במקום סיפרו על להבות שעלו במקום בעקבות התקיפה האווירית.

 

"נראה שהיו בסביבות תריסר טילים שככל הנראה פגעו בבניין אחד במתחם", סיפר המקור לסוכנות הידיעות רויטרס וגם ביקש שלא להזדהות. "המתקן סגור היום", הוא הוסיף.

 

 

 
העיתון האמריקני "מיאמי הרלד" ציטט קצין מודיעין ישראלי שמאשר שיעד התקיפה האווירי בסוריה היה משלוח של טילים רוסיים מדגם SA17 נגד מטוסים וכן מערכות נשק אחרות. על פי הגורם הישראלי, משלוח הנשק היה מיועד ללבנון והוא כלל ציוד אלקטרוני מתקדם שהיה משנה את כללי המשחק באזור לו נפל לידי ארגון חיזבאללה השיעי.
 

 

משרד החוץ הסורי זימן את מפקד כוח האו"ם למעקב אחר ההפרדה בגולן הסורי, הגנרל איקבאל סנגה, והציג את מחאתו הרשמית נגד ישראל, שעל פי דיווחים זרים אחראית לתקיפה במתקן הצבאי בג'מראיה. 

 

איראן ממליצה לישראלים: אל תסמכו על 'כיפת ברזל'

על פי דיווח בסוכנות הידיעות הסורית הרשמית "סאנא", משרד החוץ הסורי טען כי ישראל הפרה את הסכם שביתת הנשק שנחתם ב-1974 לאחר שמטוסי קרב ישראליים חדרו למתחם האווירי הסורי וביצעו את התקיפה. 

 

אתר המחקר הצבאי ג'מראיה נמצא בעיר ג'מראיה, במרחק של כ-13 קילומטרים מגבול לבנון. האתר מוקף במתקנים צבאיים רבים, בהם כמה בסיסי צבא וארטילריה באזור ההר קאסיון המשקיף על דמשק.

 

דיפלומטים במזרח התיכון שמכירים את האתר בג'מראיה תיארו אותו באלמנט החיוני לתוכנית הטילים הסורים והוסיפו כי הוא משמש גם כמתקן להכנת נשק כימי. לפי שעה לא היו דיווחים על נשק כימי שנפגע בתקיפה אתמול.

 

אנשים שביקרו לאחרונה בג'מראיה סיפרו שהוא מוקף בחומות בגובה של שלושה עד ארבעה מטרים ומאובטח על ידי סוכנים בלבוש אזרחי. לדברי הדיפלומטים, כוחות המיליציה "שביחה" הנאמנים לנשיא אסד הוצבו מסביב לאתר הצבאי וטנקים הועברו לתוך אזור המגורים במתחם.

 

תקיפה של המורדים?

כאשר נשאלו על תקיפות אחרונות של המורדים באזור, אמרו הדיפלומטים שהיו כמה ניסיונות לפגוע בטנקים סוריים באמצעות מרגמות, אולם לא ידוע להם על פעילות של המורדים באזור בימים האחרונים. לפני שלושה חודשים הרגו המורדים הסורים 21 מאנשי משמר הנשיאות של אסד - יחידת עילית - במארב שהציבו למיניבוס במחוז קודסיה הנמצא דרומית לג'מראיה. כך על פי עדויות של פעילי אופוזיציה סורים.

 

מוקדם יותר היום כינה שר החוץ האיראני את הפעולה ליד דמשק "ברוטלית". סגנו צוטט בסוכנות הידיעות האיראנית "Press TV" כשאיים: "לתקיפה הישראלית בסוריה יהיו השלכות משמעותיות על תל-אביב". סוכנות הידיעות גם דיווחה כי סגן השר חוסיין אמיר-עבדולחיאן, התקשר למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, וקרא לנקוט צעדים מעשיים נגד התקיפה.

 

"הקהילה הבינלאומית שנקטה עמדה נוקשה ביחס לסוריה צריכה כעת לנקוט צעדים רציניים ועמדה נחושה ביחס לפלישה מישראל (תל-אביב כדבריו) ולהעמיד בראש סדר העדיפויות את הביטחון האזורי", אמר סגן שר החוץ. הוא המליץ לאזרחי ישראלי לא לסמוך יותר מדי על סוללות הטילים נגד טילים ואמר ש"חוסר יעילותן כבר הוכח בשמונת ימי התוקפנות הישראלית (מבצע עמוד ענן)".

 

מלבד איראן, גם סוריה מאיימת בתגובה. שגריר סוריה בלבנון, עלי עבד אל-כרים, אמר כי לדמשק "יש את היכולת להגיב בהפתעה על התקיפה במרכז המחקר המדעי בג'מראיה. ישראל, האמריקנים והמשטרים הערבים שקשרו עימן קשר יודעים כי סוריה תגן על ריבונותה ועל אדמתה". הוא טען כי "התוקפנות הציונית חושפת את תפקידה של ישראל במלחמה שמתנהלת כבר שנתיים נגד סוריה" וציין כי האתר שנפגע לטענת אנשיו של אסד היה יעד לניסיונות חוזרים ונשנים להשתלטות מצד ארגון המורדים ג'בהאת א-נוסרה "וגורמי טרור אחרים".

 

כוחות או"ם בגבול לבנון (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
כוחות או"ם בגבול לבנון(צילום: אביהו שפירא)

 

רוסיה הודיעה שהיא מודאגת מאוד מהדיווחים על תקיפה ישראלית בשטח סוריה, ושאם הדיווחים נכונים - הרי שזוהי התערבות צבאית בלתי קבילה במדינה.

 

גם הליגה הערבית דרשה מהקהילה הבינלאומית לשאת באחריות ולשים קץ להתקפות המתמשכות של ישראל נגד מדינות ערב: "שתיקת העולם לנוכח ההפצצה הישראלית נגד אתרים סורים בעבר עודדה את ישראל להמשיך בתוקפנות החדשה, כשהיא מנצלת את המצב כדי לבצע את המעשה הנפשע", נמסר מהארגון. "יש להטיל על ישראל את האחריות המלאה לתוצאות של התוקפנות".

 

הבוקר דווח בעיתון "ניו יורק טיימס" כי ישראל הודיעה לארה"ב לפני שתקפה לכאורה בסוריה. גורמים אמריקניים וישראליים אמרו לעיתון הבריטי "טיימס" כי המשאיות שהופצצו הובילו גם ציוד אלקטרוני, שמשבש את יכולת הניווט מבוססת ה-GPS של מטוסים ללא טייס.

 

גם לפי הדיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", גורמים אמריקניים סבורים שישראל תקפה שיירה של משאיות שהובילו טילים נגד מטוסים שיועדו לחיזבאללה, והם העריכו כי הפצצת השיירה התרחשה בקרבת המתקן הצבאי שדמשק טענה כי הופצץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התקיפו שיירת טילים או מתקן צבאי?
צילום: AFP
סוריה איימה בפעולת תגמול. אסד
צילום: AFP
מומלצים