שתף קטע נבחר

צילום: Shutterstock

רבקה ומלי רזו 65 קילו - עם עוד 5 חברות טובות

כל אחת מהן ביקשה לשנות את חייה ולהיפטר מעשרות קילוגרמים עודפים, וכששבע הנשים מצאו זו את זו בקבוצת תמיכה להרזיה - הכל נעשה פשוט יותר. רבקה קיטאי ומלי שקדי מעניקות הצצה לדיאטה על בסיס תמיכה חברתית, גם בפייסבוק

קבוצת תמיכה בתוך קבוצת תמיכה: רבקה קיטאי, בת 51 ממושב דישון, ומלי שקדי, בת 37 מקיבוץ מצובה, הכירו בקבוצת הרזיה - כשמלי משמשת כמדריכה ורבקה משתתפת מן המניין. מתוך כ-30 החברים הנוספים שם הן קיבצו סביבן חמש נשים, ויחד הן חולקות עצות ושיחות על החיים האישיים בפייסבוק ומחוץ לו, מה שעוזר להן לשמור על המשקל.

 

 

עוד סיפורי דיאטה מעוררי השראה:

 

"אנחנו כבר כמו משפחה", אומרת קיטאי בראיון ל-ynet. "זאת חברות אמיתית שהיא חלק מהחיים ומשפיעה גם על דברים אחרים. שתיים הכרתי עוד לפני הקבוצה, אחר כך התחברנו עם ותיקות אחרות שהזמינו אותנו למסעדה - וככה זה התחיל. יש לנו מקום ישיבה קבוע בקבוצה וכולם יודעים שאלה המקומות שלנו, ולאט-לאט הקשרים התחזקו.

 

 

"אנחנו נפגשות המון לחגוג ימי הולדת וחגים, הולכות להופעות יחד ובדיוק מתכננות יום כיף לכולנו. יש לנו קבוצת צ'ט בפייסבוק, ובלי קשר להשמנה אנחנו שם תמיד כדי לחזק ולעודד. אנחנו מחליפות תפריטים ומתכונים, עוזרות זו לזו בניהול יומן אכילה ואפילו דואגות להביא אחת לשנייה אוכל לעבודה אם מישהי נתקעה".

 

תמיכה נשית. קיטאי לפני הדיאטה ואחריה (צילום: חלי ממן) (צילום: חלי ממן)
תמיכה נשית. קיטאי לפני הדיאטה ואחריה(צילום: חלי ממן)

 

"הפה לא נסגר מהבוקר עד הערב"

קיטאי התחילה את דרכה בקבוצה במשקל 114 קילו, עודפים שהצטברו בגופה מאז ההריון הראשון. "הייתי כמו אקורדיון", היא מספרת, "עולה קצת ויורדת קצת, אבל תמיד חזרתי להיות שמנה.

 

"לא אכלתי מסודר בכלל, וצרכתי הרבה פחמימות, פסטות, סנדוויצ'ים עם חמאה ושוקולד. יכולתי לנשנש חבילת ביסקוויטים ולטבול את כולה ליד כוס קפה אחת. הפה שלי לא היה נסגר מהבוקר עד הערב".

 

כשהחלה קיטאי לסבול מלחץ דם גבוה לפני כשלוש שנים, שאל אותה הרופא אם היא מתכננת לקחת כבר בגיל 48 תרופות של קשישים נגד כולסטרול ולחץ דם. "זה העיר אותי לעשות משהו עם המשקל", היא אומרת, "והבנתי שאני צריכה להתחיל לדאוג לעצמי. אחרי שהקמתי בית וגידלתי ארבעה ילדים - הגיע הזמן לדאוג גם לרבקה, כי אם אני מאושרת גם הבית יהיה מאושר".

 

כמו מרזים רבים אחרים, קיטאי רשמה לעצמה כמה ניסיונות בדיאטות טרנדיות שבהן החזיקה מעמד רק שלושה-ארבעה חודשים. "ניסיתי כדורים, דיקור ועוד שיטות, אבל אחרי כמה זמן הבנתי שזה פשוט לא בריא. אלה לא דיאטות הגיוניות. הבעיה היא האכילה הרגשית, ועד שלא מטפלים ברגש וב'מיינד' אין באמת שינוי".

 

קיטאי הצטרפה לקבוצת תמיכה של חלי ממן בקריית שמונה, שם רזתה 40 קילו במשך שנתיים. במשך כשנה היא שומרת על משקלה החדש - 74 קילו.

 

"אנחנו מדברים בעיקר על הנפש בפנים, על איך שהאכילה משפיעה עלינו", היא מסבירה. "זה המקום לחלוק רגשות, כי רק שמן מבין שמן אחר. מלי המדריכה עזרה לי לעשות שינוי תפיסתי ולהעמיד את עצמי בפרונט, ולהבין שזה לא רע לחשוב על עצמי, שמותר לי לבשל לעצמי ולקחת פסק זמן לעצמי.

 

"מבחינתי, הירידה במשקל היא לא העיקר. זה כיף גדול, אבל העיקר הוא השינוי בראש, הביטחון העצמי והעובדה שאני נותנת לעצמי מקום. כל החיים אהבתי לתת מעצמי, לחשוב על הבית, על הילדים, על הניקיון - ואני הייתי במקום האחרון. היום אני יכולה לעזוב הכל וללכת עם חברה לבית קפה, או לא לבשל לסוף השבוע. פעם זה היה סוף העולם, אבל היום אני מרשה לעצמי לקחת פסק זמן".

 

היו רגעי משבר בתהליך?

"בכל תהליך יש משברים, ודווקא אז חשוב לבוא ולקבל כוחות, כי השיחה מרוממת מעבר לרגש".

 

איך נראית התזונה שלך היום?

"כל אורח החיים בבית השתנה. אני שותה המון, מבשלת כמעט ללא שמן, יש המון ירקות, לחם קל וגבינות רזות. אני מטגנת רק פעם בשבוע שניצלים, ואוכלת שש ארוחות ביום. גם הילדים אוכלים כמוני, ועשיתי ככה טוב לכל המשפחה.

 

"היום אני לא יוצאת מהבית בלי אוכל, אפילו לאירועים. אנשים צוחקים עליי, אבל זה נועד למנוע ממני לקנות איזה קרואסון עד הדרך. שמן רעב רואה רק מקרר, ואני דואגת לא להגיע למצב כזה".

 

הביטחון העצמי של קיטאי והגאווה בהישג שלה ניכרים. "פעם התביישתי והסתתרתי בכל אירוע", היא מודה. "הייתי נכנסת אחרונה, והיום אני נכנסת בגאווה כשאני נראית מיליון דולר וכולם אומרים שאני נראית מעולה. פעם לא היו בגדים במידות שהתאימו לי, והיום אני הולכת לשופינג עם הבת שלי בחנויות של צעירות והכל עולה עליי".

 

שומרות על המשקל בפייסבוק. קבוצת התמיכה (צילום: חלי ממן) (צילום: חלי ממן)
שומרות על המשקל בפייסבוק. קבוצת התמיכה(צילום: חלי ממן)

 

דיאטת מסטיק, דיאטת אבטיח

גם מדריכת הקבוצה, שקדי, חוותה עודף משקל משמעותי. "כבר מילדות סבלתי מעודף משקל ותמיד הייתי יוצאת דופן", היא מספרת. "מאז שאני זוכרת את עצמי התעסקתי בדיאטות ובניסיון לרזות. בגיל 12 כבר ניסיתי דיאטת אבטיחים, דיאטת מסטיק ודיאטת פחמימות, השתמשתי באבקות הרזיה וניסיתי לצום.

 

"בגיל 16 אמא שלי לקחה אותי לטיפול באלקטרודות כדי שארזה. תמיד הייתי בדיאטה ועם דיאט קולה ביד - אבל כל הניסיונות היו לשווא. מהר מאוד חזרתי להרגלי האכילה הקודמים שלי ועליתי הכל בחזרה. ההתמדה הייתה ממני והלאה.

 

לפני 12 שנה, בעודה שוקלת 87 קילו, פגשה שקדי בחברה קרובה ובבת-דודה שרזו משמעותית, והחליטה להילחם אחת ולתמיד במשקל העודף. היא הצטרפה לקבוצת התמיכה, ורזתה בתוך חצי שנה 25 קילו. מאז היא שומרת על אותו משקל בדיוק.

 

"בפגישה הראשונה הייתי בלחץ ולא הצלחתי לשמוע אף מילה שנאמרה", היא נזכרת, "מלבד משפט אחד שאני משננת עד היום: 'קחי מאכל אחד שאת אוהבת במיוחד בכל ארוחה - ורוצי על זה'. בשבועות הראשונים לא זזתי מהתפריט במילימטר ולא הסכמתי לגוון, אבל אחר כך נרגעתי והבנתי שרצוי לאכול הכל תוך הקפדה על כמויות.

 

"התהליך שעברתי הפך לחלק ממני, ועל פי הדרך הזאת אני מנהלת את סדר היום שלי. אני מקפידה על תפריט מסודר, משלבת הליכה מהירה כמה פעמים בשבוע ולוקחת איתי לכל מקום צידנית עם אוכל שהכנתי מבעוד מועד. בנוסף, הקבוצה מחזקת אותי ונותנת לי דלק וכוחות נפש להמשך השבוע. זו עבודה תמידית, אבל כשהיא הופכת לאורח חיים קל יותר לבצע אותה ולהתמיד בה".

 

-איך תמכה בך הסביבה הקרובה?

"כולם היו שם בשבילי: אמא שלי, דודות שלי וגם חברות. כל החיים אנשים סביבי רצו שארזה, וכשהחלטתי לעשות כך הם חיזקו אותי והצטרפו אליי".

 

ניסתה טיפול באלקטרודות. מלי שקדי לפני הדיאטה ואחריה (צילום: חלי ממן) (צילום: חלי ממן)
ניסתה טיפול באלקטרודות. מלי שקדי לפני הדיאטה ואחריה(צילום: חלי ממן)

 

לא סטוץ - אורח חיים

השינוי החיצוני אצל שקדי גלש גם לתחומים אחרים בחיים, והיא הפכה למנחת קבוצת תמיכה בעצמה, הנפגשת עם 11 קבוצות שבכל אחת מהן 60-40 משתתפים.

 

לקבוצה הנשית שרקמה מערכת יחסים מיוחדת בקריית שמונה היא מייחסת חשיבות רבה. "הקבוצה הוקמה מתוך הצורך שלנו, כחברות טובות, לתמוך זו בזו ולעזור אחת לשנייה לשמור על המשקל ועל אורח החיים שבנינו לעצמנו", היא אומרת. "אנחנו נפגשות לערבי קריוקי, יושבות בבתי קפה וחוגגות ימי הולדת יחד. למעשה, אנחנו נמצאות שם אחת בשביל השנייה כל הזמן, גם ברגעים השמחים וגם בקשים, וזה מה שמביא להצלחה.

 

"העובדה שהקשר בינינו מתבסס על חברות ועל היכרות אישית מסייעת לנו להבין מה עומד מאחורי כל נפילה. אני מאמינה שכשמבינים שהתהליך הוא לא עוד סטוץ אלא שינוי אמיתי של אורח החיים, אין שום סיבה לא להצליח בו.

 

"ההכרה בכך שהחיים הם מסע שניתן לצלוח באמצעות חשיבה חיובית הופכת את הנפש שלנו לבריאה יותר, ואיתה גם את הגוף. זה המוטו שלי ואותו אני מנסה להעביר לקבוצות שאני מנחה".

 

-יש מקום גם לפעילות גופנית בתהליך הזה? 

"פעילות גופנית היא לפני הכל בשביל מצב הרוח והנפש שלנו, ורק אחר כך בשביל ההרזיה. אימון גופני הוא תרופה לכל דבר, במיוחד נוכח המגוון הרחב של המחלות שמאפיין את המאה שלנו. 

 

"אכילה נכונה, פעילות גופנית והימנעות מלחץ הן שלוש הדרכים העיקריות לטיפול נכון בגוף, וכמובן גם ההכרה שלכל דבר שקורה יש סיבה וצריך לקבל הכל בחיוך ובהבנה".

 

הכי חשוב - חשיבה חיובית. מלי שקדי לפני הדיאטה ואחריה (צילום: חלי ממן) (צילום: חלי ממן)
הכי חשוב - חשיבה חיובית. מלי שקדי לפני הדיאטה ואחריה(צילום: חלי ממן)

 

עצות הדיאטה של מלי

  • לשמור תמיד על החיוך והאופטימיות. "להגיע לתהליך מתוך חשיבה חיובית וליהנות ממנו - אחרת קשה להגיע לתוצאות המצופות".

 

  • לא לערוך השוואות לאחרים במצב דומה. "כל אחד עובר את התהליך בדרך המתאימה לו ובזמן הנכון לו".

 

  • להבין שאין לנו השפעה על התוצאה הסופית. "ההשפעה היחידה שיש לנו בחיים היא על המעשים והבחירות שלנו, ולכן יש לתת דגש על העשייה עצמה ולהבין האם היא מתבצעת באופן הטוב ביותר או שניתן לשפר אותה".

 

  • עלייה במשקל היא חלק בלתי נפרד מהתהליך. "כמו שיש שינויים בחיים עצמם, כך גם תהליך ההרזיה דינמי ומלא תהפוכות, ולעתים גם עולים במשקל במהלכו. הבנה מוקדמת של היבט זה תוביל לתוצאות נפלאות".

 

עצות הדיאטה של רבקה

  • מנה מותרת. "בקבוצה התמיכה קיים המושג 'מנה מותרת' פעם בשבוע, ואז מותר לאכול משהו שטעים ואוהבים. הייתי יושבת בשישי בערב על כוס קפה עם עוגיות וופלים, והעובדה שאין דבר שאסור שמרה עליי".

 

  • לשתף את הבית והחברים כדי לקבל תמיכה. "אצלי כולם היו שותפים: בכל שבוע קיבלתי טלפון של 'כל הכבוד' מחמותי, וכשהגעתי עם אוכל משלי אנשים לא נעלבו אלא פרגנו".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חלי ממן
"זאת עבודה תמידית". מלי שקדי אחרי הדיאטה
צילום: חלי ממן
ד"ר רק שאלה
מומלצים