שתף קטע נבחר

בג"ץ יקבע: זוג אבות יוכרו כהורים בישראל?

לאחר הליך פונדקאי בארה"ב, אישר צו אמריקני כי אילן ואלון טבק-אבירם הם הורי הילדה. משרד הפנים סירב לרשום את שניהם כהורים ביולוגיים, ומחר יתקיים דיון ראשון בבג"ץ

החלטה משפטית אחת תשפיע על זוגות חד-מיניים רבים. לאחר תהליך פונדקאי ממושך ויקר, הביאו לפני כשנתיים אילן ואלון טבק-אבירם ילדה לעולם. בית המשפט בארצות הברית הכיר בהם כאבות ביולוגיים, אולם משרד הפנים סירב לרשום את שניהם ככאלה. הזוג עתר לבג"ץ לפני כשנה וחצי, ומחר (יום א') יתקיים דיון ראשון בעתירתם, בהרכב מורחב של שבעה שופטים.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות

 

בני הזוג, פסיכולוג ועורך דין במקצועם, מנהלים מערכת יחסים זוגית זה 17 שנה, ורשומים כנשואים במרשם האוכלוסין בישראל, לאחר שהתחתנו בקנדה. לפני כחמש שנים, החליטו להביא ילד לעולם, ולאחר ניסיונות רבים, הצליחו "להשיג" הריון באמצעות הפריה מלאכותית בקליניקה בארצות הברית. שניהם נתנו דוגמיות זרע, ובתעודת הלידה שהונפקה שם לאחר הלידה, לפני כשנה וחצי, צוין כי שניהם הוריה של הילדה. צו בית משפט מקומי אישר זאת.

 

כששבו לארץ, פנו עם הצו למשרד הפנים וביקשו להירשם כהורים, אך נתקלו בסירוב. ההליך בישראל מחייב את אחד האבות שאינו האב הביולוגי לקיים הליך אימוץ על מנת להירשם כאב, אך בני הזוג החליטו להיאבק להכרה משותפת ללא ההליך ומבלי שאחד מהם ייחשב להורה מאמץ, ובכך לסלול את הדרך עבור אחרים.

 

בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד חנוך ארליך לפני כשנה וחצי, מבקש הזוג לחייב את משרד הפנים לרשום את שניהם כהורים, על סמך המסמכים הרשמיים שניתנו בארצות הברית. הם מסתמכים על פסיקות עבר של בית המשפט בעקבות רישום בחו"ל, וכן על תקדים עתירתן של בנות הזוג רותי וניקול ברנר-קדיש, שבמסגרתו הורה בג"ץ למדינה לרשום את צו האימוץ המשותף שקיבלו בארצות הברית לילדה ביולוגית של אחת מהן כחוקי.

 

"אם המדינה הייתה מכבדת את פסיקות בג"ץ לא היינו צריכים לקיים את ההליך הזה, אבל אחרי ההליך הארוך והקשה החלטנו להיאבק בשבילנו ובשביל רבים אחרים", סיפר אלון ל-ynet. "ידענו מראש שיהיו בעיות, אבל יש לנו תחושה חזקה של חוסר צדק. נופתע אם בג"ץ לא יקבל את העתירה, ואנחנו נאחזים באופטימיות זהירה".

 

לדבריו, "עם זוגיות של 17 שנה וניסיון של שש שנים להביא ילד לעולם שלא ירשמו את שנינו כהורים זה מגוחך, יש הורים שבקושי מכירים ורושמים אותם בלי בעיה".

 

פרקליטם הוסיף כי "זהו צעד נוסף להכרה בזכויות האדם בישראל. חבל שזה מגיע דרך הרשות השופטת ולא המחוקקת, אבל אנחנו מקווים שבית המשפט ימשיך לדאוג לאחת מזכויות האדם האלמנטריות בישראל. זו תהיה נקודת דרך נוספת בדרך שבסופה יתאפשר הליך פונדקאי לחד-מיניים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בני הזוג טבק-אבירם
צילום: אופיר הראל
עו"ד חנוך ארליך
צילום: אופיר הראל
מומלצים