שתף קטע נבחר

אובמה מכניס את הדגל המדיני למו"מ הקואליציוני

הודעת הבית הלבן על ביקורו הצפוי של אובמה בישראל מחזירה את הסוגיה המדינית לשולחן המו"מ הקואליציוני. בנאומו בכנסת, נתניהו כבר רמז על הצורך בשיחות עם הרשות. ההתפתחות עשויה להקל על חבירה של לבני ולפיד לנתניהו. מה יעשה בנט?

שעות ספורות לאחר השבעת חברי הכנסת החדשים, בתום מערכת בחירות שכמעט ולא עסקה בנושא המדיני, הודיע אמש (יום ג') הבית הלבן כי הנשיא האמריקני, ברק אובמה, בדרך למזרח התיכון. ביקורו של אובמה בישראל צפוי להשפיע על המשא ומתן הקואליציוני בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, למפלגות המרכז-שמאל יש עתיד בראשות יאיר לפיד והתנועה בראשות ציפי לבני, שתומכות בחידוש המשא ומתן. עם זאת, לא ברור כיצד הדבר ישפיע על הדיונים עם מפלגת הבית היהודי, שנפתלי בנט העומד בראשה כבר הודיע כי הוא מתנגד לעיקרון שתי המדינות. 

 

תחילתו של מהלך כזה נשמע אתמול בדברי ראש הממשלה לאחר השבעת הכנסת ה-19. "בצד המחויבות שלנו לשפר את איכות החיים", אמר נתניהו, "אנחנו חייבים קודם כול להבטיח את החיים עצמם, להבטיח את עתידנו ואת ביטחוננו מול איומים חדשים שהולכים ונצברים סביבנו, ותוך כדי המענה לאתגרים הללו לחפש ולנסות להשיג שלום בטוח, יציב ומפוכח עם שכנינו, ביטחון ושלום". עם זאת, יש האומרים בוושינגטון כי הביקור לא נועד להפעיל לחץ על נתניהו אלא שאובמה מעוניין להגיע לאזור בהקדם, בשל החשש מפני התלקחות במזרח התיכון על רקע מלחמת האזרחים בסוריה, המתיחות בין ישראל לאיראן והחשש ממהומות אלימות בשטחים בגלל הקיפאון המדיני.

 

ראש הממשלה הוסיף בנאומו אתמול כי "איש לא יעשה שלום עם ישראל חלשה ומפוצלת, וגם אם נכרות חוזה שלום נוסף עם שכנינו, נצטרך להיות מאוד חזקים כדי להבטיח את קיומו, להרתיע את פרימתו, או להגן עלינו במקרה של פרימתו". גם נשיא המדינה, שמעון פרס, העלה בנאומו אתמול את הנושא המדיני לסדר היום. "כידוע אסטרטגיה מורכבת מעוצמה צבאית ומחוכמה מדינית", אמר פרס. "ניצחון אסטרטגי אינו רק הדיפת אויבים, אלא השגת שלום. צריך להדביר איבה, לא רק להדביר אויבים".

  

פרס הוסיף כי אין ביטחון ללא צבא ואין שלום ללא מדיניות. "ממילא לשלום דרוש מרכיב ביטחוני, ולביטחון - מרכיב מדיני. כרתנו שלום עם מצרים וירדן. והתחלנו מו"מ עם הפלסטינים. אם נשלים אותו, ניצור עומק אסטרטגי שחסר לכל אחד מהמרכיבים האלה בנפרד". הוא הוסיף: "השלום במורשת היהודית הוא מצווה מוסרית. בן-גוריון הגדירהּ במשפט אחד: 'גורלה של ישראל תלוי בכוחה ובצדקתה'".

 

"אובמה ינסה לכבוש את דעת הקהל"

גורם הבקי ביחסי ישראל-ארה"ב אמר ל-ynet כי "מינויו של ג'ון קרי למזכיר המדינה, יחד עם הביקור של אובמה, אלה שני מסרים שמבהירים כי האמריקנים לא מתכוונים לשבת על הגדר. מי שחשב שלאובמה אין עניין במזרח התיכון, טעה. בנוסף, בממשל הפיקו לקחים מן השנים הקודמות, ואובמה יגיע לכאן כדי לנסות לכבוש את דעת הקהל הישראלית, שאינה רואה בו נשיא ידידותי למרות הסיוע הביטחוני הרב. אם יצליח לשנות את דעת הישראלים לגביו, לאובמה יהיה הרבה יותר קל להפעיל לחץ מדיני מסיבי על נתניהו כדי להתקדם במסלול המדיני". 

 

כבר במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות, תדרכו יועציו של אובמה כלי תקשורת שונים והודיעו כי זמן קצר לאחר שייבחר הוא מתכוון לבקר בירושלים. להודעה קדמה גם הבטחה של הזוג הנשיאותי לנשיא שמעון פרס שהזמין את ברק ומישל אובמה לבקר בישראל כשהוענקה לו מדליית החירות. מישל אובמה הבטיחה אז לפרס שאם ינצח בעלה בבחירות, ישראל תהיה בין המדינות הראשונות בה יבקרו.

 

"שלום בטוח, יציב ומפוכח". נתניהו עם לפיד ופרס   (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"שלום בטוח, יציב ומפוכח". נתניהו עם לפיד ופרס (צילום: רויטרס)

 

לאחר השבעת הכנסת, המו"מ הקואליציוני במוקד   (צילום: דוברות הכנסת) (צילום: דוברות הכנסת)
לאחר השבעת הכנסת, המו"מ הקואליציוני במוקד (צילום: דוברות הכנסת)

 

כיצד הביקור ישפיע על כניסתו של בנט לממשלה? (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
כיצד הביקור ישפיע על כניסתו של בנט לממשלה?(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

שמועות וספקולציות רבות נפוצו אמש לגבי עיתוי הפרסום, כאשר חלק מן ההערכות סברו שההדלפה על הביקור נועדה לסייע לנתניהו להפעיל לחץ על מפלגות המרכז שמאל ובראשן יש עתיד, התנועה וקדימה להצטרף לממשלה. אלא שהמציאות המדינית מעט יותר מורכבת: ראשית, לאובמה אין כל אינטרס לסייע לנתניהו להרכיב ממשלה. למעשה, הביקור בישראל נועד לאותת לראש הממשלה כי עליו להרכיב ממשלה מאוזנת ומתונה, שתוכל לקבל החלטות קשות הנוגעות למשא ומתן המדיני (למשל הקפאה נוספת של הבנייה בהתנחלויות), ולהתקדם במשא ומתן הישיר מול הפלסטינים.

 

נתניהו, מצדו, אינו זקוק בעת הזו ל"רעשי רקע" שיקשו עליו את מלאכת הרכבת הממשלה. הודעה של הבית הלבן בעת הזו (שפורסמה על ידי דובר הבית הלבן דקות אחדות לאחר הפרסום בישראל), מאותתת דווקא כי אובמה וממשלו מתכוונים להיות פעילים הרבה יותר בסוגיה הישראלית-פלסטינית מאשר בארבע השנים האחרונות.

 

גם בבית הלבן לא כולם ידעו על הביקור

לפי ההודעה האמריקנית, אובמה יבקר בישראל, ברמאללה ובירדן. מועד הביקור טרם הוכרז משום שאובמה לא יגיע לפני שתורכב ממשלה בישראל והוא גם יצטרך להתחשב בחג הפסח. לא רבים בבית הלבן היו בסוד המסע המתוכנן של הנשיא למזרח התיכון, ואפילו שם היו שהופתעו מהמהלך, אף שצוות מקדים ראשון להכנות הלוגיסטיות של המסע, כבר נמצא באזור, אם כי טרם הגיע לישראל.

 

הצוות כולל אנשים מהבית הלבן ומהשירות החשאי, וכן אנשי חיל האוויר הקשורים להטסת הנשיא במטוס "אייר פורס 1" בתוך ישראל ובמדינות השכנות שאליהן יגיע. כמו כן, הם דואגים לסידורים הקשורים במסוקים שימתינו לו בכל מדינה "מארין 1" וסדרת כלי רכב נשיאותיים תואמים. בין הנמצאים כבר במזרח התיכון להכנת הביקור, גורמים מדיניים, מומחי תקשורת שיבדקו את מסלול הסיור ואת הזוויות מתאימות לצילומים, ואנשי הביטחון של הנשיא שיתאמו את סידורי האבטחה עם מקביליהם המקומיים.

 

צוות מקדים כבר נמצא בישראל. הנשיא אובמה, אמש  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צוות מקדים כבר נמצא בישראל. הנשיא אובמה, אמש (צילום: רויטרס)

 

כשהצוות הזה ישוב לוושינגטון, יתקיימו שיחות בבית הלבן על המסלול הסופי ולאחריו ייצא צוות מקדים נוסף, צוות קדמי, שיערוך את ההכנות האחרונות לביקור עצמו. 

 

אובמה ונתניהו - היסטוריה של מתיחות

זו תהיה הפגישה העשירית בין אובמה ונתניהו. נשיא ארה"ב נפגש עם נתניהו תשע פעמים בכהונה הראשונה שלו - יותר מאשר כל מנהיג זר אחר. הוא גם שוחח איתו בטלפון יותר מכל מנהיג זר אחר. זו אינה עדות ליחסים נפלאים השוררים בין שני האישים, אלא ליחסי הקירבה המיוחדים בין ארה"ב וישראל ולאינטרסים המשותפים.

 

המתיחויות בין שני האישים ידועות. הבית הלבן אמר לא פעם בפומבי שהתקשורת הגזימה בתיאור המחלוקות, אבל מאחורי הקלעים יצאו הדלפות מהבית הלבן על היחסים העכורים. חלק מהמפגשים היו בחשיכה ממש, בשעת ערב מאוחרת, בלי תקשורת והרחק מעיני המצלמות. אחרות היו בפומבי, ולעתים בפומביות יתרה, כמו המפגש בחדר הסגלגל במאי 2011 שתואר בתקשורת האמריקנית כדברי תוכחה של האורח נתניהו למארחו אובמה בבית הלבן.

 

הפגישה האחרונה הייתה בחודש מאי שעבר. נתניהו בא לוושינגטון לכינוס השנתי של השדולה הפרו-ישראלית בקונגרס, איפא"ק, וממש כפה את עצמו על אובמה, שלא לא היה יכול להתעלם ממנו חצי שנה לפני הבחירות, כשהמועמדים הרפובליקנים טענו שהוא השליך את ישראל "מתחת לגלגלי האוטובוס". אולם, זו הייתה הפגישה האחרונה של השניים.

 

אובמה ונתניהו הגיעו אמנם לניו יורק בחודש ספטמבר לכינוס השנתי של עצרת האו"ם, אבל לא נפגשו. מסיבות פוליטיות החליטו עוזריו של אובמה שהוא לא ייפגש עם אף מנהיג זר בשולי עצרת האו"ם, מהלך שזכה לביקורת קשה של התקשורת האמריקנית. לשם השוואה, בשנה הקודמת ניצל אובמה את כינוס העצרת כדי לקיים 13 מפגשים עם מנהיגים זרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה נתניהו וח"כ לפיד
צילום: גיל יוחנן
מומלצים