שתף קטע נבחר

בג"ץ: למה אברך פטור מארנונה וסטודנט לא?

בעקבות עתירה שהגישו סטודנטים ואוניברסיטאות, הורה בג"ץ לשר הפנים אלי ישי להסביר תוך ארבעה חודשים מדוע לא מתקיימים תנאים שווים במתן פטור מארנונה בין מגורי אברכים למגורי סטודנטים במעונות. "הקריטריונים נתפרו באופן מדויק למידותיהן של הישיבות התורניות", נכתב בעתירה

אברכים פטורים - סטודנטים לא, ובית המשפט העליון דורש לדעת למה. בדיון שהתקיים היום (ה') בבג"ץ הוציאו השופטים צו על תנאי וחייבו את משרד הפנים להשיב תוך ארבעה חודשים מדוע אברכים בישיבות זכאים לפטור מארנונה, ואילו סטודנטים המתגוררים במעונות באוניברסיטאות לא זכאים לכך.

 

 

לפני כשנה פורסם במסגרת חוזר מנכ"ל משרד הפנים תיקון הקובע קריטריונים למתן פטור מארנונה. על פי הקריטריונים החדשים, נכס בהחזקתו של "מוסד מתנדב לתועלת הציבור" לא יהיה זכאי לפטור מארנונה.

 

אגודות הסטודנטים והאוניברסיטאות הלינו כי על כך שהקריטריונים החדשים פוטרים מאות מוסדות לימוד חרדים מתשלום ארנונה, תוך התעלמות מסטודנטים המתגוררים במעונות באוניברסיטאות.

 

מעונות הסטודנטים באריאל (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
מעונות הסטודנטים באריאל(צילום: עידו ארז)

 

העתירה הוגשה נגד שר הפנים אלי ישי ביוזמת אגודת הסטודנטים של האוניברסיטה העברית וכללה את אגודות הסטודנטים באוניברסיטה העברית, באוניברסיטאות תל-אביב, בחיפה, בבר אילן, בבצלאל, באריאל, במכללת שנקר, במכללת דוד ילין ובמכללת נתניה, וכן ארבע אוניברסיטאות - העברית, תל-אביב, בן גוריון וחיפה. אלה דרשו לתת לסטודנטים במעונות פטור דומה מארנונה כפי שניתן למגורי האברכים בישיבות התורניות.

 

"הפליה קשה בלתי נסבלת" 

"אין ספק שהקריטריונים החדשים שנקבעו נתפרו באופן מדויק למידותיהן של הישיבות התורניות המתנות את הלימודים במגורי האברכים בישיבה, אך אינם מאפשרים פטור דומה למעונות הסטודנטים", נכתב בעתירה.

 

עוד נכתב כי מדובר "בהפליה קשה ובלתי נסבלת המופנית כלפיהם באופן בוטה וחותרת תחת כל אמות מידה מסבירות של עיקרון השוויון. אין שום יסוד להבין לרעת האוניברסיטאות לציבור תלמידיהם".

 

את האוניברסיטאות מייצגת עו"ד גילי שפר, ואת אגודות הסטודנטים מייצג עו"ד עמיחי ויינברגר.

 

יעל סיני, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית, אמרה ל-ynet: "מדובר בתקנה מפלה ובלתי שוויונית. בעקבות הדיון היום אני קוראת לגורמים הרלוונטיים לתמוך בכל המוסדות להשכלה גבוהה ולהתקין תקנות שוויוניות שיתנו מענה לכלל ציבור הלומדים, ללא קשר למגזר אליו הם משתייכים".

 

יוסי מזרחי, יו"ר אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת חיפה אמר: "מלבד העובדה כי מדובר בתקנה מפלה מיסודה, יש כאן חוסר היגיון מקומם: במקום לתגמל את אלה שעתידים להשתלב בחברה ולתרום לכלכלת המדינה, מעמיסים עליהם עול נטול מחשבה ומתגמלים את המתחמקים מתשלומי מיסים".

 

פרופ' מנחם בן ששון, יו"ר ועד ראשי האוניברסיטאות ונשיא האוניברסיטה העברית אמר: "מהלך זה צריך לפתוח את הדיון במעמד הראוי לסטודנטים, ולאפשר להם להיות סטודנטים בזמן מלא. זה המעמד הראוי לסטודנטים והנהנים ממנו יהיו כלל אזרחי המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תלוש ארנונה. לא כולם מכירים אותו
מומלצים