שתף קטע נבחר

צילום: טל שחר
אורי קופר

הכל מכור / הפרשה שמסעירה את עולם הכדורגל

פרשת הטיית המשחקים שפוצצה השבוע משטרת האיחוד האירופי, מטילה צל גדול על ענף הספורט הפופולארי בעולם. איפה זה קורה, מה מוכרים, ומדוע האחראים לרוב לא נתפסים? אורי קופר מציג: המדריך למכירת משחק

חקירת האינטרפול בנושא הטיית משחקים בכדורגל העולמי שיצאה לפומבי השבוע, הצביעה על היקף עצום של משחקים "מכורים", אבל אנשים רבים לא הופתעו מהימצאות התופעה ולא מהיקפה. להיפך, אלה שחקרו סיפורים דומים בעבר מאמינים שהחקירה נוגעת במספר קטן מאוד של משחקים לא כשרים מבין אלה שמתרחשים בכל שבוע.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

בסוף שנת 2011, לפני קצת יותר משנה מהיום, התנהלו חקירות הנוגעות להטיית משחקים ב-24 מדינות שונות בעולם. בחלק מהמקרים החקירה הניבה תוצאות, חלק מהמעורבים נעצרו ועונשים ניתנו, אבל ברוב המקרים הבדיקות הסתיימו בלא כלום. סביר להניח שכמות המשחקים המוטים שלא נחקרו, וכנראה שגם מעולם לא ייחקרו, עצומה.

 

שוער דברצן, ווקאשין פולקסיץ'. לפי החשד, קיבל כסף כדי לספוג מול ליברפול (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
שוער דברצן, ווקאשין פולקסיץ'. לפי החשד, קיבל כסף כדי לספוג מול ליברפול(צילום: gettyimages)

 

בימים האחרונים נחשפים עוד ועוד פרטים לגבי שיטות הפעולה של המאפיה העוסקת בתחום, סוג המשחקים הבעיתיים והקושי בחשיפתם. פרטים אלה תואמים לממצאים שעלו גם בחקירות קודמות. ריכזנו אותם עבורכם כדי להציג את המדריך להבנת הטיית המשחקים בכדורגל העולמי.

 

איפה זה קורה?

כמעט בכל מקום. בשש השנים האחרונות נחפשו משחקים חשודים בהטייה בעשרות מדינות שונות בחמש יבשות. בסיס הפעילות נמצא בדרום מזרח אסיה, במלזיה ובעיקר בסינגפור ולכן, הליגות הבעיתיות ביותר מהבחינה הזו נמצאות גם הן באסיה. במדינות אסיאתיות שונות, ביניהן אותן מלזיה וסינגפור, הוחלט בעשור האחרון לפרק את מבנה הליגה ולהקים הכל מחדש בטענה שהתוצאות מוטות ובסיס הכדורגל רקוב.

 

רוב ווינברייט, מפקד האינטרפול. פוצץ את הפרשה בתחילת השבוע (צילום: AP) (צילום: AP)
רוב ווינברייט, מפקד האינטרפול. פוצץ את הפרשה בתחילת השבוע(צילום: AP)

 

לאחר שהבינו כמה כסף אפשר להרוויח מהטיית משחקים

עברו ראשי ארגוני הפשע באסיה, בעיקר בסינגפור במקרה הזה, ליבשות אחרות. הם התקדמו ממזרח למעבר כך שבכל הנוגע לאירופה סביר להניח שליגות במזרח היבשת סובלות מהתופעה יותר מאשר אלה שבמערב.

 

מה מבנה הארגון?

הבוסים הגדולים הם, כאמור, ראשי ארגוני פשע באסיה. הם משתמשים באנשי קשר ממדינות אחרות המכונים "ברוקרים" – בדרך כלל מדובר באנשים הקשורים לכדורגל שעבדו באותן מדינות אסיאתיות כשחקנים, מאמנים או סוכנים. הברוקרים, פעמים רבות אנשים מוכרים במדינת הלאום שלהם, יוצרים את הקשר הראשוני עם השחקנים בליגות שלהם או עם השופטים באותן מדינות.

 

ארגוני הפשע באסיה כבר זיהו את הפוטנציאל הכלכלי העצום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארגוני הפשע באסיה כבר זיהו את הפוטנציאל הכלכלי העצום(צילום: AFP)

 

לאחר יצירת הקשר הראשוני, והסכמת המכירה, נכנס לפעולה אדם אחר – איש הביצוע, חבר בארגון הפשע האסיאתי שמסתובב בעולם. תפקידו לתת את ההוראות הספיציפיות למשחק מסוים וכן להעביר תשלום, או איומים ואפילו עונשים, לפני ואחר מעשה.

 

מי מטה את המשחקים?

יש שתי אפשרויות – שחקנים ושופטים. בדרך כלל מדובר בשאלה עם מי הברוקר בקשר טוב יותר, או מי מהדמויות פגיע יותר ולכן יהיה ניתן להשפיע עליו. החקירות לאורך השנים הראו שבמדינות כדורגל קטנות יותר בדרך כלל השחקנים הם אלה שמביאים להטיית המשחק. בליגות הבכירות והמכוסות תקשורתית השופטים הם שפועלים יותר.

 

בליגת הבכירות קל יותר להשפיע על השופטים (צילום: איי פי)
בליגת הבכירות קל יותר להשפיע על השופטים(צילום: איי פי)

 

הדמויות המעורבות מקבלות בדרך כלל תמורה כספית נאה, אבל לא רק. פעמים רבות מדובר בטובות הנאה כמו אירוח בבתי מלון יוקרתיים ולפעמים גם איומים כמו מכות שיביאו לסיום קריירה או פגיעה בבן משפחה.

 

מה מוכרים?

כן, גם תוצאות של משחקים, אבל לא רק. ההטייה

הפופולרית ביותר עוסקת דווקא בכמות השערים שיובקעו במשחק או בחלק מסוים ממנו. לפעמים לא מבקשים משחקן להפסיד בכוונה אלא פשוט שידאג שהקבוצה תספוג ראשונה או תספוג מעל כמות מסוימת.

 

בכל הנוגע לשופטים ההטיות הבולטות נוגעות להימורים כמו "האם יובקע פנדל" וכן על מספר כרטיסים צהובים ואדומים או בקיצור, כל דבר שהשופט יכול לשלוט בו.

 

התופעה הגיעה גם לליגת האלופות (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
התופעה הגיעה גם לליגת האלופות(צילום: אורן אהרוני)

 

איך לא תופסים אותם?

שתי סיבות עיקריות. הראשונה היא שבמקרים רבים ההטייה נעשית בצורה חכמה כך שנתקשה לחשוד דווקא במשחק הזה. העבריינים לא מטים דווקא תוצאות כך שהקבוצה הפייבוריטית תפסיד אלא שתנצח – פשוט שתעשה זאת בהפרש שערים גדול. אף אחד לא יחשוד אם קבוצה מובילה תביס קבוצה בינונית.

 

 

הסיבה השנייה היא סוג המשחקים המוטים. נכון, בחקירה האחרונה עלו גם שמות של משחקים במוקדמות המונדיאל וליגת האלופות, אבל ברוב המקרים מדובר במשחקים שלא זוכים לחשיפה תקשורתית מוגברת. משחקים שלא משודרים בטלוויזיה קלים הרבה יותר להטייה.

 

בישראל זכור הניסיון להשפיע על תוצאת המשחק של הפועל ב"ש (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
בישראל זכור הניסיון להשפיע על תוצאת המשחק של הפועל ב"ש(צילום: הרצל יוסף)

 

איזה שחקנים צריך?

כדי להטות משחק באמצעות שחקנים יש צורך שכמה מהם ישתפו פעולה. ברוב המקרים הברוקר דואג שהשחקן אותו הוא מכיר היטב יצרף לדיל עוד כמה חברים. אם אפשר לצרף את השוער זה מצוין, אבל בכל מקרה הבסיס חייב להיות אחד הבלמים והחלוץ המרכז. הבלם צריך לדאוג לטעויות קטנות והחלוץ להגיע למצבים ופשוט להחמיץ אותם כדי לא לעורר חשד.

 

ככל שהמשחק הוא בעל פרופיל גבוה יותר כך יש צורך ביותר משתפי פעולה. במשחקים הזוכים לחשיפה העבריינים משתדלים להשיג גם את השחקן המוביל במרכז השדה כדי שהקבוצה תחזיק בכדורגל והצופים לא יחשדו שהשחקנים מתבטלים בפני היריב.

 

מתי נחשוד שמשחק מכור?

המקרה הראשון בו נרים גבה קשור ליחסי ההימורים. הימורים מכל העולם משפיעים על היחס שנותנות חברות ההימורים. אם, למשל,

ייכנסו סכומים גבוהים שקבוצה א' תנצח חברות ההימורים יורידו באופן משמעותי את היחס הניתן לה לניצחון וזאת כדי שאם במקרה היא אכן תנצח ההפסד שלהן יהיה קטן יותר. השיא מגיע כשחברות ההימורים מחליטות לבטל את האפשרות להמר על משחק מסוים – פה קיים החשד הגדול ביותר.

 

על המגרש כדאי להסתכל בעיקר למה קורה במחצית הראשונה, כיוון שתוצאת המחצית עוזרת לחשוד במשחקים מוטים. אם תוצאת המחצית הראשונה משונה או מרובת שערים או שיש הבדל עצום בתוצאה בין שתי המחציות צריכה להידלק נורה אדומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
כרטיס אדום (אילוסטרציה)
צילום: ראובן שוורץ
אריה מליניאק
מומלצים