שתף קטע נבחר

סיבה לדאגה: הניסוי בצפון קוריאה - עידוד לאיראן

בפיונגיאנג מבטיחים להתפרק מהנשק ולהפסיק את ניסויי הטילים בתמורה לדלק ומזון - ואז חוזרים לסורם ומפוצצים מתקן גרעיני. העולם מגנה, מאיים בסנקציות ואז שוב צפון קוריאה מתקפלת - עד הפעם הבאה. מה מבינים בטהרן ולמה זה מטריד אותנו?

לניסוי הגרעיני, השלישי במספר שערכה צפון קוריאה לפנות בוקר (יום ג'), יש משמעות חמורה ביותר מנקודת ראות ישראלית. צפון קוריאה מראה לאיראן שאפשר להתריס כלפי הקהילה הבינלאומית, לצפצף על ההגבלות והאיסורים וגם על הסנקציות שהוטלו נגדה, ואפילו להרוויח מזה.

 

מאז 1993 פיתחה צפון קוריאה "שיטת סחטנות", המתבססת על שימוש בפיתוח נשק גרעיני וטילים בליסטיים. אחרי כל ניסוי גרעיני או שיגור טילים בליסטיים ארוכי טווח הקהילה הבינלאומית מטילה על צפון קוריאה סנקציות נוספות ומיד מציעה לנהל איתה משא ומתן. את המשא ומתן בדרך כלל מנהלת קבוצה - שכוללת את רוסיה, סין, יפן, דרום קוריאה וארצות הברית. בתום המשא ומתן צפון קוריאה מבטיחה להתפרק מהנשק הגרעיני או להפסיק את ניסויי הטילים או אפילו את שני הדברים. אז היא מקבלת חבילה נאה של סיוע במזון ובדלקים החסרים לה כדי להזין את עמה הרעב. אבל, כמו שקורה תמיד, פיונגיאנג חוזרת לסורה. 

 

מפת האזור שבו נערכו הניסויים (צילום: ISIS) (צילום: ISIS)
מפת האזור שבו נערכו הניסויים(צילום: ISIS)

 

את הניסוי הגרעיני הראשון ערכה צפון קוריאה ב-2006. את הניסוי הגרעיני השני היא ביצעה מתחת לאדמה ב-2009 והבוקר היא ערכה ניסוי גרעיני שלישי. בין לבין היא עשתה ניסויים בטילים בליסטיים. מה אמורה איראן ללמוד מכך? המסקנה די ברורה: כדי להסיר את הסנקציות שהמערב הטיל על איראן היא אינה צריכה להיכנע להן, אלא דווקא להמשיך את הפיתוח הגרעיני ולהשלים אותו ואז להיכנס למשא ומתן האמיתי עם המערב מעמדת עוצמה.

 

שר הביטחון אהוד ברק אמר לפני יותר משנה כי צפון קוריאה היא כמו שוברת קרח, שבעקבותיה שטה הספינה הגרעינית הצבאית האיראנית. אכן כך זה קורה ולכן הפיצוץ הגרעיני הבוקר הוא בשורות רעות לישראל. המדינות הקבועות החברות במועצת הביטחון של האו"ם יחד עם גרמניה מתכוונות להיכנס למשא ומתן עם איראן על הפסקת העשרת האורניום בעוד שבועיים בקזחסטן. לאור הניסיון עם צפון קוריאה אפשר מראש להעריך שהמשא ומתן יסתיים בלא כלום. מדענים איראנים, אגב, היו נוכחים כנראה בניסוי הקודם שנערך ב-2009.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

מסר כוחני

שני הניסויים הקודמים שערכה צפון קוריאה היו בתקופתו של קים ג'ונג איל, "המנהיג היקר" ואביו של המנהיג הנוכחי קים ג'ונג און. הוא כנראה למד מאביו כי הנשק הגרעיני והטילים אמנם משמשים אמצעי לסחוט מהמערב מזון ודלקים, אבל הסיבה העיקרית לניסויים שגררו גל גינויים בעולם, היא הרצון להרתיע את המערב מפני הפלת המשטר בכוח. סחטנות לצד הרתעה צבאית זה שם המשחק, כך היה בימי אביו של קים ג'ונג און וכך בימי הצעיר העומד כעת בראש המדינה.

 

רעידת האדמה הורגשה גם בסיאול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רעידת האדמה הורגשה גם בסיאול(צילום: רויטרס)

 

חיילים בגבול בין דרום קוריאה לצפון קוריאה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיילים בגבול בין דרום קוריאה לצפון קוריאה(צילום: AFP)

 

את הידע הגרעיני ואת הטילים מוכרת צפון קוריאה לכל המרבה במחיר והיא גם אחראית לתפוצת הטילים הבליסטיים והרקטות לסוריה, לאיראן ואפילו למצרים. למעשה כל מדינות ערב קנו רקטות וטילים או ידע לייצורם מצפון קוריאה, תמורת לא מעט דולרים. הסנקציות שהטיל האו"ם על ייצוא וייבוא של נשק מצפון קוריאה לא עזרו, גם כשספינות צפון קוריאניות נעצרו כשהובילו נשק ואפילו כשסין - שכנתה הגדולה וידידתה היחידה של פיונגיאנג - איימה להפסיק את משלוחי המזון והדלק לצפון קוריאה.

 

לאחרונה הגיעו למערב ידיעות על רעב בצפון קוריאה, והייתה הערכה בקרב גורמי מודיעין מערביים שההתרסה הצפון קוריאנית תגבר כתוצאה מכך, ואכן זה מה שקרה. לפני כמה שבועות שיגרה צפון קוריאה, חרף אזהרות האו"ם, לוויין לחלל באמצעות טיל בליסטי. הטענה במערב הייתה שהטיל שבאמצעותו שוגר הלוויין הוא למעשה טיל בליסטי ארוך טווח שמסוגל להגיע לארה"ב. ניסוי קודם בטיל מסוג זה שנערך בשנה שעברה נכשל.

 

העז הגרעינית הוכנסה למשחק

בעקבות שיגור הטיל והלוויין איימה מועצת הביטחון להטיל על צפון קוריאה סנקציות חמורות. התשובה הצפון קוראנית הייתה הניסוי הבוקר, שגם הוא נערך אף על פי שגורמי מודיעין במערב הבחינו בהכנות לביצועו והזהירו את פיונגיאנג. הסיבה: צפון קוריאה מכניסה את העז הגרעינית והטילית למשחק, כדרכה כדי להוציא אותה אחר כך תמורת ויתורים של המערב על הסנקציות נגדה.

 

אשר ליכולותיה הגרעיניות של צפון קוריאה, צריך לציין כי שני הניסויים הגרעיניים הקודמים לא היו כנראה הצלחה גדולה והפיצוץ היה חלקי. אם לשפוט על פי רעידת האדמה, שהורגשה הבוקר בעוצמה של 4.9 כתוצאה מהפיצוץ התת קרקעי, נראה שהפעם צפון קוריאה הצליחה. ייתכן שההצלחה נובעת מכך שפיונגיאנג השתמשה באורניום מועשר ולא בפלוטוניום כפי שהיה בעבר.

 

גם עובדה זו היא מקור לדאגה, מפני שצפון קוריאה מכרה ידע גרעיני למשטרו של בשאר אסד בסוריה ואף הקימה עבורו כור גרעיני שלפי מקורות זרים הופצץ ונהרס בידי ישראל. שיתוף הפעולה הגרעיני והטילי עם איראן הוא עובדה כמעט ידועה וזו סיבה נוספת לדאגה חמורה מהשלכות הפיצוץ הבוקר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קים ז'ונג און. למד מאביו
צילום: AP
מומלצים